Az ország egyik legszebb kilátóját Somló 432 méteres csúcsán találjátok. Az erődítményszerű kilátót Szent István halálának 900. évfordulóján emelték a hegy bazaltköveiből a veszprémi színházat is jegyző Medgyaszay István tervei alapján.

A tizenkét méter magas kilátó a világháború utáni átnevezést követően 1990-ig Petőfi nevét viselte. Érdekesség, hogy – az amúgy a környékről származó – Antall József itt jelentette be az utolsó szovjet katona távozását egy évvel később, amiről emléktábla is tanúskodik.

A kilátó autóval a 8-as főút felől közelíthető meg a Hegykapu Étteremnél jobbra fordulva, a sárga jelzést követve. Gyalogosan pedig a bazaltorgonák mellett a piros jelzésen haladva húsz perc alatt érhetitek el. A csigalépcsőn felkapaszkodva tiszta időben – többek között – láthatjátok a Kőris-hegyi radarállomást, a sümegi várat és a Ság-hegyet. Ha elfáradtatok, a hegytetőn lévő tűzrakó-helyek melletti padoknál és asztaloknál pihenhettek.

Tipp: A kilátó földszintjén egy kis büfé is működik, ahol forró teával és zsíros kenyérrel várják a megfáradt túrázókat.

Hasonló tartalmak

Admin mode