Biciklizés közben elfáradni és megszomjazni ugyanannyira alap, mint nyáron legalább egyszer körbetekerni a Balatont. Hogy egy ilyen túra ne mondjuk egy Tourmalet-hoz hasonló gyilkos erőpróba legyen, már egyre több barátságos és jól felszerelt pihenőbe lehet botlani a Balaton körül. Először a lankás északi partról mutatunk négy helyet, ahova mi még akkor is benéznénk, ha tele a kulacsunk, a kerekeinkben pedig annyi levegő van, mint Cseh Laci tüdejében.

  • Arról már írtunk tavaly, hogy miért jó biciklizni a Balaton körül
  • Idén jártunk néhány pihenőhelyen is
  • Ezért összeszedtük a négy kedvencünket az északi partról
  • Mert ott komolyabbak a kihívások, mint délen
  • A lista egyáltalán nem teljes
  • Ezért a ti szubjektív kedvenceiteket is várjuk kommentben

KerékBár – Körözöttes kifli a világ közepén

A végtelennek tűnő Kővágóörsi úton tekerve bizony joggal és izzadva gondolhatsz egy hűs kertre, ahová egyszerűen csak “megérkezik” az ember. Azt, hogy házi kosztot, hűs italokat és egy klassz délutáni fetrengésre bármikor szabadon használható szieszta szobát is kapsz mellé, magától értetődően passzol a képbe. Sőt, mindez olyan jó, hogy az aznapi tekeréshez energiát adó körözöttes nagyvázsonyi kiflit is itt majszolnád el reggelire – ehhez azonban sajnos más éjszakai menedékhely után kell nézned. Gyorssegélyt igénylő bringás zűr elhárítására szerszámkészlet, pumpa, belsők segítenek ki a bajból. Az ezekhez szükséges kerékpárt itt bérelni nem tudod, viszont bármilyen nyelven is beszélsz, egészen  biztosan boldogulni fogsz. A köveskáli KerékBár júniustól szeptember végéig vár nyugodt és igazán bringás-barát légkörrel, körítésnek mérsékelt áron kínált házi finomságokkal.

Guruljon az élet – Nem csak hippiknek

Balatonfüred és Csopak között, éppen ahonnan pompás látkép nyílik a Kerekedi-öbölre, függőágyak, ázsiai ruhashop, mini kilátók, sátrak és nyugágyak várnak. Mindezt különféle és határozottan jóféle fröccsök - a bodzásért külön kalapemelés -, szörpök, gyümölcskoktélok, friss turmixok és hűsítő limonádék társaságában. Ha mindezek ellenére tovább tudnál gurulni állni innen, előtte egyél pestós szendvicset vagy sajtos-bazsalikomos pizzát, attól függően, hogy a háziak éppen mit készítenek – teljesen frissen. Alapszintű bringás-segélyt is kaphatsz, ha pedig valami komolyabb probléma merülne fel, akkor itt jó eséllyel találsz valakit, aki tud segíteni a buherában. Még szerencse, ugyanis a Guruljon az életben szigorúan veszik az este 7 órási zárást, az egészen reggelig tartó heverészésre pedig itt sincs lehetőség.

Káli-Kapocs - A romkocsma

Balatoni Bringakörútról lekanyarodva Mindszentkálla felé csupán 500 méter tekerés és máris szürcsölheted a környék legjobb kávéját a nagyi klasszik presszós üvegpoharából, de ha inkább a cappuccinót preferálod, abban sem fogsz csalódni. A tejhab ugyanis krém állagú, a kávé pedig 100% arabica, méghozzá a spanyol Cofesa cégtől. Hűsítőnek helyi háziszörpöt kínálnak, de ha az alkoholos vonalra mennél rá, akkor még több lehetőséged lesz. Lokál folyóborból fröccsöt is találsz itt, de az üveges sörök mellett a csapolt Soproni sem maradhat ki. A ropi és a magvak mellett hétvégente tepertős, körözöttes vagy zsíros kenyérrel tankolhatsz fel, de bográcsételek is készülnek, amit kifejezetten baráti áron mérnek. Fullos szervizszolgáltatás itt nincs, viszont defekt esetén pumpa, foltozószett és kerékleszedő is a rendelkezésedre áll az ősszel már csak hétvégenként nyitva tartó helyen. Az út porát a kert végében lévő zuhanyzóban le is moshatod magadról, ott alvásra idén azonban még nincs lehetőség. Jövőre remélhetőleg sátor- és szálláshelyekkel bővül majd ez a fővárosból a Káli-medencébe szabadult romkocsma.

Bringatanya – Fagyi az út szélén