Szinte észre sem vettük, de a balatoni szállások már rég túlszaladtak a Zimmer Feri-korszakon árban és minőségben egyaránt. Kis keresgéléssel provence-i szállásokat megszégyenítő vendégházakra bukkantunk és szép lassan végig is jártuk őket. A présházban vagy malomépületben alvástól a 19. századi nemesi kúriákig nagyon sok helyen jártunk, közben kicsit elkezdtük irigyelni a Lakáskultúra fotósainak munkáját. Ezért (is) jön hamarosan a második rész.

1/10

Villa Fiore, Lesencetomaj

Aludtál már egy malomban? Mert a lesencetomaji Villa Fioréban ezt is lehet, amit az egykori Gubacsi Malom lerobbant épületéből alakítottak át stílusos vidéki butikhotellé. Nyolc szobájával meglehetősen családias hangulatot nyújt a pihenéshez ez a hely. A panorámát itt kivételesen nem a Balaton, hanem a Szent György-hegy biztosítja.

Minden szoba más stílusban van berendezve, de alapvetően a rusztikus-romantikus hangulat dominál a szobabelsőknél. A Lesence-patak partján álló villa finn szaunával, beltéri és kültéri medencével kínál alternatív wellnesst azoknak, akik nem vágynak a nyüzsgő balatoni strandokra. Ételkínálatukban a Balaton-felvidék ízei keverednek a mediterrán ízvilággal. A szobák árai nyári időszakban 21.000 és 26.000 Ft között mozognak éjszakánként, ez az ár már a reggelit is tartalmazza.

2/10

Káli Art Inn, Köveskál

Köveskált mostanában sokan gasztrofaluként emlegetik, ami nem is olyan meglepő, hiszen három kiváló étterme is van ennek a kis falunak. A Kővirág, a Mi A Kő és a Káli Art Inn konyhájáért sokan messziről is leutaznak egy-egy napra, de a Káli-medence pont az a hely, ahol legalább egy hétvégét el kell tölteni a teljes nyugalom megéléshez. A Káli Art Inn négy csillagos hotele deluxe változatban kínálja a pihenést, mégis a tájba illeszkedő, felújított épülettel. Lényegében a nagymama kertes házában érezhetjük benne magunkat. Az egykori tiszti kaszinó szobáit antik bútorokkal berendezett szobákkal és baldachinos fürdőkáddal gondolták újra.

A romantikus lelkűek még a rózsalugasban reggelizést és hatalmas kert ezerféle színes-szagos virágai közötti fürdőzést is értékelni fogják. Az étterem kínálatáról sokat elárul a tavalyi Kálibulira készített gourmet menüjük is, ami ibolyalevest és burgonyanudlival, pestóval, illetve kecskesajttal tálalt bárányragut is tartalmazott. Igaz, egy stílusos hétvégéért itt alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk: főszezonban a legolcsóbb szoba reggeli nélkül 35.000 Ft-nál kezdődik éjszakánként, a kétszobás, nappalis vendégházért pedig közel 50.000 Ft-ot kell kifizetni.

3/10

Babérliget Vendégház, Polány

Ha a Káli Art Inn egy darab Provence az északi parton, akkor délen kétségtelenül a polányi Babérliget ennek a címnek a várományosa. Ha ide indulunk, akkor kicsit el kell távolodnunk a Balatontól, cserébe viszont egy levendulabokrokkal és szőlővel körbevett birtokon találjuk magunkat huszonöt perc autózás után. A somogyi dombok között fekvő kúria az 1800-as évek második felében a Békeffy nemesi család  birtoka volt. A jelenlegi tulajdonosok provence-i stílusban gondolták újra a kertet és az épület belső terét. A szobák belső terét robosztus, antik bútorok uralják, amik erősen csábítanak a pihenésre. A felső szinten egy közösségi teret és egy világos, somogyi dombokra néző jóga szobát is berendeztek.

A kert is hasonlóan hívogató a hosszú gesztenye fasorral és a medence melletti pihenőágyakkal. Személyes kedvencünk mégis az épület hatalmas előkészítő pulttal és minden főzőeszközzel felszerelt konyhája volt, ahol a vendégek kedvükre kísérletezhetnek a főzéssel. A ház mindenesei kérésre előre beszerzik az alapanyagokat, de az abszolút kikapcsolódásra vágyókra főznek is. A szobák, apartmanok ára 27.000 és 54.000 Ft között mozog éjszakánként, ami a reggeli árát is tartalmazza. Összesen tíz szobájuk van, ezért az előzetes foglalás erősen ajánlott.

4/10

Szászi Vendégházak, Hegymagas

Szőlősorok között aludni nem mindennapi élmény, ezt a Szászi Vendégházban eltöltött éjszaka után mi is tanúsíthatjuk. Különösen, ha a madárcsicsergéses nyugalmon túl egy borász család mindennapjaiba csöppenhetünk. Szászi Endre szőlőt kötöz, felesége a rózsákkal foglalkozik, közben pedig a nyomunkban Mazsola kutyájuk csámborog. Karnyújtásnyira a két vendégháztól pedig ott a Szászi Pincészet terasza, ahol Szászi Endre vagy fia szórakoztató borkóstolókat tart a vendégeknek.

Két présházból átalakított vendégházuk van a Szent György hegyen, mindkettőből panoráma nyílik a Szigligetre és a Badacsonyra. A hat személyes, emeletes Diófa présházat és a négy személyes Natura présházat is tele van természetes, fából készült bútorokkal és kiegészítőkkel.  A házak konyhái, fürdői mindennel felszereltek, sőt a fűtés is megoldott, így a tavaszi-őszi szállásnak sincs akadálya a vendégházakban való megszállásnak. A szigligeti strand is belátható távolságban van, kocsival mindössze öt percre. Főszezonban maximum 9900 Ft személyenként egy éjszaka, ez az ár már a reggelit is tartalmazza.

5/10

Sárga Ház, Káptalantóti

Egy fiatal magyar-indiai házaspár kooperációjából született meg a francia stílusú vidéki kúriává átalakított Sárga Ház. Régen valóban sárga volt, de emiatt senki ne menjen el mellette, most már csak a neve őrzi egykori alapszínét. A Sárga Ház annyira eldugott, nyugodt helyen van, hogy egy erdei földút vezet fel hozzá a hegyre.  Három kétszintes, négyszemélyes apartmanjuk van, amelyeknek a bútoraiban és kiegészítőiben egyszerre ötvöződik a francia elegancia és a keleti hatás. Utóbbiakról Roa, az indiai feleség gondoskodik, aki egyébként a káptalantóti piacon is árulja saját főzésű lekvárjait és indiai szőtteseit. A balatoni tanúhegyekre néző, leplekkel körbevett reggeliző teraszukat pedig még egy buddhista szerzetes is megirigyelné, főleg miután Roa feltálalja frissen sült kukoricás kenyerét.  A négyszemélyes apartmanok 30.000 Ft körüli összegért bérelhetők éjszakánként.

6/10

Csátó Vendégház, Tihany

A Tihanyi Apátság szomszédságában igazi skanzenbe csöppenhet az, aki a Csátó Vendégházakat választja. Azért nem kell megijedni, a műemlékvédelem alatt álló három vályogházat úgy alakították ki, hogy a modern igények szerint is kényelmes legyen. Így a hat apartmanban egyszerre találunk kenyérsütésre is alkalmas régi kemencét, tulipános ládát és mikrót. Szóval valahogy úgy újul meg itt minden, mint Tihanyban.

Házanként két apartmant alakítottak ki bennük, egyet az alsó szinten, egyet pedig a tetőtérben. Utóbbiak kicsit modernebbek, ezért aki hamísítatlan parasztromantikára vágyik, az inkább az alsó apartmanokat válassza. Az udvar végéből pedig hasonlóan elképesztő látvány nyílik a Balatonra, mint a Tihanyi Apátság melletti sétányról. Főszezonban a négyszemélyes apartmanok árai 19.000 és 22.000 Ft között mozognak.

7/10

Villa Millenium, Balatonalmádi

Almádi pár hete nyílt, stílusosan felújított villája nagy hiányt pótol a településen. A százéves, patinás épület nagyon laza, fiatalos belsőt takar, az ágyak fölé festett utazós idézetekkel és rengeteg színes kiegészítővel. Minden a Balatonhoz és az evezéshez kapcsolódik, utóbbi régi nagy szerelme az egyik tulajdonosnak.

A földszinti közös térben egy nagy reggeliző kapott helyet, de jó időben mindenki inkább a villa mögötti árnyas teraszt választja a reggeli kávézáshoz. A szobák alapvetően modernek és a természetes hatású fa kiegészítők, bútorok, illetve színes kiegészítők uralják őket. Kétágyas, francia ágyas szobák, egy családi apartman és egybenyitható szoba kombinációkban is meg lehet szállni a Villa Milleniumban. Apropó, millenium. A név onnan jön, hogy pont száz évvel ezelőtt építették a házat, ami Balatonalmádi első vendégháza volt. A legolcsóbb szoba 17.000 Ft-ról indul éjszakánként, ez az ár a reggelit is tartalmazza.

8/10

Kislaki Vendégházak

Légli Géza a ’vissza a természetbe elvét vallja és szőlőskislaki, illetve a közeli János-hegyen lévő vendégházaiban alkalmazza is ezt az elvet. János-hegyi négy, illetve hat fős vendégházai tetején például ott a napelem, a gáz és a víz be van kötve, de a sparheltbe már be kell gyújtani, ha kávét akarunk főzni.

A szobák ízléses antik bútorokkal vannak berendezve, de az egész mégsem lett mesterkélt. A házak mellett karnyújtásnyira ott a végtelen szőlősor. Ezeket a házakat nem a wellness hétvégékre vágyóknak ajánljuk, inkább azoknak, akik hajlandóak lejjebb adni a városban megszokott komfortfokozatukból a természet közeli élményért cserébe. Kérésre a házigazdák főznek is, illetve a szőlőskislaki bázison a Kislaki-borokat is meg lehet kóstolni. A házakat éjszakánként 25.000-40.000 Ft közötti összegért lehet kivenni.

9/10

Kata Borház, Kapolcs

A kapolcsi Királykő lábánál lévő épület nem mai darab: a fennmaradt emlékek szerint a 1700-as évek végén épült. 2001-ben újították fel és nyerte vissza a régi formáját. A konyhai eszközökkel is felszerelt vendégházakon túl egy óriási zöld kert és egy harminc méteres borospince is hozzá tartozik. A jelenlegi tulajdonosok egy igényes falusi szálláshelyet akartak megvalósítani, ahol a pihenés gasztronómiai élményekkel párosul.

A pincében lévő vinotékában minőségi balatoni borokat lehet vásárolni, a vendégeknek pedig olyan ételeket készítenek, mint például a saját sütésű rozmaringos-fokhagymás focaccia. Övék a legkreatívabb reggeliztetés cím is: a vendégeket előző este odakészített reggelikosár várja, benne nagy cipóval, sajttal, sonkával, tojással. Így senkinek sem kell a reggeliző asztalhoz rohannia az ágyból. Összesen tizenkét-tizennégy főt tudnak egyszerre elszállásolni, egy vendég apartmanban és három kisebben. Főszezonban 21.000 Ft az apartmanok ára egy éjszakára, ez az ár még nem tartalmazza a reggeliző kosarat.

10/10

Gombás Kúria

A nyüzsgő, állandóan fejlődő Balatonfüreddel ellentétben a füredi Gombás Kúriában a szó legjobb értelmében véve megállt az idő. A Tamás-hegy lábánál fekvő, copf stílusú, illetve későbarokk jegyeket magán viselő épület a Balaton-felvidék legrégebbi nemesi udvarháza. Az ódon külső azonban nagyon is modern belsőt takar, Balatonra néző, toszkán hangulatú terasszal és belső udvarral, íves borpincéjével, wellness részlegével és parkettázott bárjával.

A kúria körülbelül harminc fő befogadására alkalmas. Tizenegy két-, illetve franciaágyas szobában lehet megszállni, amelyekhez egy-egy mini konyha is tartozik. De a kínálatban száz négyzetméteres luxusapartmanok is megtalálhatóak. A szoba és apartman árak 18.000 és 50.000 Ft között váltakoznak főszezonban.