Végigjártunk egy tortáktól, szénhidráttól és tehetséges cukrászoktól túltöltött túrát a Balaton édes oldalán, de megérte a dolog. Megtaláltuk a jó értelemben vett házias vonal még ma is aktív képviselőit, a kezdeti újhullám lovasait, és azokat, akik a gluténtól, laktóztól, cukortól rettegőket is jó megoldásokkal várják.

1/11

Bergmann Cukrászda - Balatonfüred

Már a legutóbbi fagyis állapotokról szóló cikkünkben is írtuk, hogy Bergmannék megkerülhetetlen tényezői bármilyen édes műfajnak. A klasszikus, nagypolgári közeg mindkét balatonfüredi üzletükben az átlag balatoni közeghez képest szokatlan: olyan, mintha a strandról hirtelen besétálnál Bécsbe. Süteményeknél szigorúan hagyománytisztelők: a paleo és a vegán egyelőre nem az ő világuk, de olyan messze földön híres krémesük van, amitől minden újhullám háttérbe szorul. Tortát rendelni nagyon is ér tőlük, főleg, hogy ezt a műfajt is űzik fagylaltokból.

Mit kell megkóstolni? Mindent. Kezdőknek a krémest, haladóknak akár a trüffel, akár a cherry-karamell tortát. Utóbbi még konyakmeggyel is dolgozik.
Árak: 400-700 Ft

2/11

Geleta Cukrászda - Balatonlelle

Megírtuk már, hogy miért szeretjük Balatonlellét: nagyszerűen megfér egymás mellett az újító szellem és a klasszikus iskola. A Geleta ebből a progresszív vonalat képviseli francia, olasz és más sütemény nagyhatalmak által ihletett megoldásokkal, amelyeket meglepő diszkontárakért adnak. De a tripla belga csokis tortán kívül is van azért élet, mert a képviselőfánk, vagy a dobos torta is villámgyorsan pontot tehet a diéta végére. Ráadásul Geletáékat keresni sem kell, szinte megállítanak a főút mellett.

Mit kell megkóstolni? Mi azzal a triplacsokis tortával jól elvoltunk.
Árak: 350-500 Ft

3/11

Karolina Kávéház - Balatonfüred

Könnyen lehet, hogy Karolina nagyi egész életében nem szolgált ki annyi embert süteménnyel, mint ahányan megfordulnak manapság a kávézó teraszán egy hétvége alatt. A többi híres füredi cukrászdával ellentétben itt vízparti terasz is jár a sütemények mellé, amelyek a nagyüzem és az erőltetett menet mellett is próbálják hozni a házias ízeket. Mert ez nem az a hely, ahol macaronok vesznek üldözőbe és a kerítést is creme brullével festik le, inkább Karolina (akinek annyi receptje lehetett, hogy inkább hasonlított egy korabeli gasztrobloggerre, mint nagymamára) és mindenki kedvenc nagymamájának konyháját idézik meg mákos-túró tortával, házi krémessel, vagy madártej tortával.

Mit kell megkóstolni? Mindenki a méteres kalácsot emlegeti, de kísérletezni érdemes, mert itt nehéz rosszul választani.
Árak: 300-700 Ft

4/11

Kedves Kávézó és Cukrászda - Balatonfüred

A Kedvesnek története van. Az épület a 18. század végén már ott állt Balatonfüreden; egyszerű polgári nyaraló volt, mielőtt a város legkedveltebb cukrászdája lett. Az aranykorát az 50-es évektől Kedves névre keresztelt hely élte végig a szocializmusban. Most Füreden a Blaha Lujza utcában üzemelteti Dobai András, akit rutinos We Love Balaton olvasóknak nem kell bemutatnunk. A Kedves hozza a klasszikus, hagyománytisztelő belső teret, mellé pedig egyáltalán nem túlárazott házi készítésű süteményeket ajánl. Mi egy lime-os kockát kóstoltunk, ami pont attól volt finom, hogy semmi köze nem volt a nagyüzemi édességek rossz tulajdonságaihoz.

Mit kell megkóstolni? Akár a kuglófot, akár a lime-os kockát is bátran ajánljuk, de a glutén- vagy laktózmentes megoldásokról is kiderül, hogy mindezt lehet háziasan is csinálni.
Árak: 300-500 Ft

5/11

Liget Kávéház és Étterem - Balatonalmádi

A Ligetet nem lehet nem észrevenni, ha Balatonalmádiban a hajóállomás és a Sóhajok hídja között sétálsz: ezek az oszlopok és a nagypolgári belső tér a Balaton környékén pont olyan ritka, mint szabad strandon a vizesblokk. Nem véletlen: a Ligetet nem a gulyáskommunizmus szaftja hozta a Balaton partjára, 1928-ban kávéháznak épült, a II. világháború alatt pedig a vadászpilóták egyik kedvenc helye volt. Jött az államosítás, majd a Magyar Tudományos Akadémia üdülőjének menzája lett. Miután a Kádár-kor alatt jelentősen lelakták, a jelenlegi tulajdonos az önkormányzattal közösen újította fel a 90-es évek végén, 2000-es évek elején. Csak a helyszínen derült ki, amikor teszteltük a helyet, hogy magyaros konyhát is visznek, de mi most maradtunk a desszerteknél, amelyek kivétel nélkül ott helyben készülnek. A klasszikus kávéházi stílust azért felülírja a sajttorta, vagy a vanília fagyis almás palacsinta (aminél készüljünk egy jelentős adagra!), de olyan ritkán látott klasszikusok ugyancsak szerepelnek a kínálatban, mint a madártej.

Mit kell megkóstolni? Máig emlegetjük a mascarpone sajttortájukat, amihez jár mártogatós lekvár is.
Árak: itt minden 690 Ft

6/11

Málnás Gyümölcsbár - Siófok

A  tulajdonosnak több helye is van Siófokon, de valamiért mégis úgy érezte, hogy a főtéren muszáj meglepően olcsón alternatívát nyújtani azoknak, akik nem akarnak cukor- és lisztmérgezéstől szenvedni a nyári hőségben. Ez pedig olyan paleo sütikkel lehetséges, mint a kókusz falat, vagy az almás diótorta. Ami külön elismerésre méltó, hogy a levendulás csoki tortából olyan gluténmentes verzió kerül ki, amit a töltelék tesz igazán krémessé. Smoothie különlegességeik közül mi a banán-spenótos és a sárgabarack-alma-banán-menta kombinációkat ajánljuk frissítőként

Mit kell megkóstolni? Nálunk sokkal nagyobb levendula-őrültek is vannak a Balatonnál, de a csokis levendulás tortát minden nap tudnánk enni.
Árak: 300-500 Ft

Málnás Gyümölcsbár (bezárt)
Cím: 8600, Siófok, Fő tér 4.

7/11

Mandara Café - Siófok

A minimál bali stílus egyetlen balatoni nagykövete, a Mala Garden osztódással szaporodott, és közvetlenül az étterem mellett nemrég nyílt egy olyan egység, ami nyáron egy kávézó és egy étterem szerelemgyerekeként működik: kisebb étlappal dolgoznak, viszont cserébe naponta változik, hogy milyen süteményekkel állnak elő. Van egy 55 tételes listájuk, ahol túlnyomó többségben az újhullám uralkodik rengeteg külföldi hatással: az oreós tortától kezdve a katalán krémes tortán át a creme brulléig. Jó ajánlólevél, hogy étlapon nincs is kint, milyen süteményeket lehet kapni, mindig a pultban kell szétnézni, mert a cukrász - aki a fővárosi Centrál Kávéházban is dolgozott korábban - frissen, a helyszínen készíti a szénhidrátból barkácsolt bombákat.

Mit kell kóstolni? Amit éppen találtok a hűtőben, de a nagyon krémes krémest és a belga csokitortát mindenképpen.
Árak: 500-900 Ft

8/11

Márton Cukrászda - Balatonlelle

Régen minden jobb volt. Még szerencse, hogy a Márton Cukrászda megmaradt régről, mert így akár még most is lehet jó. A kultikus lellei cukrászda végigélte a Balaton aranykorát, és még a csúnya piaci viszonyok között is tartja magát, pedig ahogy Márton úr mondta nekünk nagyon sokszor: "Bennünk semmi különleges nincs". Mi kiegyezünk azzal, ha az a nem különleges, hogy jó vajból és tojásból készítenek süteményeket mindenféle adalékanyag nélkül, csak akkor szeretnénk még több ilyen nem különleges helyet a Balaton partjára.

Mit kell megkóstolni? Bármelyik klasszikust, amiben máshol csalódtál.
Árak: 350-500 Ft

9/11

Tündérsziget - Tihany

Tihany legjobb reggeliző helyére tavaly ősszel találtunk rá, és azóta is az egyik kedvencünk maradt. A klasszikus cukrászda definíciójába valószínűleg nem férne be, hogy Sacher-torta mellett mellényeket is áruljanak, de itt a konzervatív énünket kicsit hátrahagyjuk, pont úgy, mint Johnny Depp az értelmes filmek készítését. Itt főleg azoknak érdemes követni a példánkat, akik a glutén- és minden mentes diétában látják a hosszú élet titkát, mert kaphatnak egy szelet mascarponés grillázstortát is úgy, hogy közben a diétájuk szent esküjét sem kell megszegniük.

Mit kell megkóstolni? A mascarponés grillázstortát mindenképp, de a gyümölcsökkel feldobott túró- és sajttortákkal is kell kezdeni valamit, ha már itt vagyunk.
Árak: 550 Ft

10/11

Várkávézó - Szigliget

Az idei nyár egyik legpozitívabb csalódása a Várkávézó: tavaly nyáron még alig lehetett róluk hallani, idén pedig már szerintünk is náluk kapni a Balaton legjobb fagylaltját. Amikor leültünk beszélgetni a Várkávézó üzemeltetőjével, még fel sem tettük az első kérdést, már azzal kezdte: „Mi nem cukrászda vagyunk." Ami teljesen igaz, és náluk a hangsúly a fagyin van, ami szerintünk jelenleg náluk a legjobb a Balatonon. Ettől függetlenül senkit nem akarunk lebeszélni egy süteményről itt, mert ami sütis Móni konyhájából kerül ki, azzal több mint valószínű, hogy megbékélünk. Móni mindig szezonális gyümölcsökből és házias receptekből dolgozik, szóval az ipari főzőtejszín legfeljebb a rémálmaiban fordulhat elő, a konyhájában nem.

Mit kell megkóstolni? Nézzetek körül a pultban, mik a lehetőségek. A mille feuille-ből kiindult Szigligeti krémes például simán felveszi a versenyt a fagyikkal, de amikor mi ott jártunk, málnás-mascarponés diótorta is erősen fogyóban volt már.
Árak: 480 Ft