A MOL Nagyon Balaton egyetlen borfesztiválján, a Balatonfüredi Borheteken minden borász egy alapos minőségbiztosítási rendszernek megfelelve állhat be a stand mögé a termékét árulni, szóval nem lehet nagyon mellélőni a választásnál. Mi mindenesetre összeszedtünk néhány kedvencet teljesen szubjektív alapon: megtaláltuk a borhetek nulladik kilométerkövét, a borvidékek Kiss Jóskáját, egy tehetséges, feltörekvő, a 20-as éveiben járó borász párt és egy kosárlabdázónak álcázott borszakértőt is.
3/12
Zelna Borászat – Pinot Gris 2014
Hordóban ez sem volt, kóracéltartályban, hidegen erjedt, szusszant, formálódott, míg végül egy intenzív savérzetű, citromvelős bor formáját öltötte. A Zelna szekerét egy húszas évei végén járó, fiatal pár tolja hatalmas elánnal, szimpatikus jövőképpel, irigylésre méltó szenvedéllyel. Róluk készült riportunkat hamarosan olvashatjátok, addig is érdemes velük megismerkedni a Tagorén, mert valószínűleg még sokat hallunk felőlük.
8/12
Jásdi Pince – Lőczedombi Olaszrizling 2013
Jásdi is olyan, hogy nehéz csak és kizárólag egy darab kedvencet kiemelni szortimentjéből. Persze ha nagynyomású vízipisztolyt tartanának a halántékunkhoz, akkor nyilván a Lőczedombi Olaszrizlinget dadognánk ki valahogy. Jásdi az olajos textúrájú, sűrű borával ugyanannyira alap északon, mint a Kistücsök délen, ezért aki még nem ismeri, ne csak a Tagorén ismerkedjen vele, hanem Csopakon is a családi borteraszukon.
10/12
Feind Borház – Sárgamuskotály 2014
Nem mintha Feindék Fahordós Olaszrizlingjéről, Prémium Kékfrankosáról bárkit is le szeretnénk beszélni (sőt!), de mivel most maradunk a könnyed nyári boroknál, a pince 2014-es Sárgamuskotályára hívnánk fel a figyelmet. A sárgamuskotály általában nem túlérett trópusi gyümölcsök kicsit mézes formáját hozza illatban és ízben – már akkor, ha rendesen készítették el. És ha ebbe az egyenletbe még a közepesnél vékonyabb testet, a relatíve alacsony alkoholfokot és az élénk savérzetet is belevesszük, akkor kapunk egy kellemes, laza bort, aminél jobban semmi nem tud elindítani egy lánybúcsút.
11/12
Figula Pincészet – “Gella” Sauvignon Blanc 2013
Figuláéknál – nemcsak a Tagore sétányon található standjukon, a borbárban, vagy akár a pincéjüknél is – minden, ami O-val kezdődik és laszrizling-re végződik, mindenkinek kötelező. És aztán tovább kell lépni, és rá kell menni a Gellára, ami ugyan a fahordós érlelésből származó édesfűszerességet intenzíven közvetíti, de mellette olyan hosszú lecsengéssel és gazdag ízvilággal fogunk találkozni, amiből ha birtoklunk egy palackot, az Egyenlítőtől délre található vízpartokon is lecsókolják az ujjunkról a pecsétgyűrűt.