Végigjártunk néhány eldugott strandot a déli part hangulatos zsákutcáitól az északi part dombjai alatt elbújt titkos helyekig, mert nyár végére visszatér a strandidő. Találtunk nagyon szépen karbantartott szabadstrandokat ugyanúgy, mint évek óta titkos helyként emlegetett kultikus placcot, ahol már parkolni is alig lehet.

Az utóbbi néhány hétvége nem hozott strandidőt, most viszont minden időjárás előrejelzés szerint 30 fokos melegben, felhős idő nélkül búcsúztatjuk el az augusztust. Ha pedig strandok, akkor a tömegek szeretik a hatalmas strandmonstrumokat, a több kilométeres fövenyeket, de sokan vannak úgy vele, hogy sokkal kellemesebben lehet elütni a strandidőt, ha kicsi, eldugott, strandokat támadnak be. Ilyeneket látogattunk meg (az alapvetés, hogy ingyenes strandokról van szó, ahol nem, ott jelezzük ezt a belépő árával) idén nyáron, általános tapasztalatunk pedig az volt, hogy már az eldugott helyek is egyre jobban megtelnek.

Balatonmáriafürdő

Ha elindulunk a déli parton kelet felé, jön egy olyan sáv, ami megadja a pici strandok szerelmeseinek mindazt, ami nélkül élni se képesek. Balatonmáriafürdőtől Fonyódig úgy néznek ki a telep(ülés)ek, hogy van 3-4, a tóparttal párhuzamos, végtelen hosszú, nyílegyenes utca, illetve ezekből nyílik milliónyi kurta zsákutca, amik beletorkollnak a Balatonba. Nem mindegyik sorsa az, hogy a nádas átjárhatatlanságában érjen véget, több végén nyiladékot hasítottak a nádba, illetve betettek egy stéget vagy lépcsőt.

Máriafürdőn nehéz is lenne egyet kiemelni ezek közül. Ugyanazt kapjuk nagyjából a Szabadság utcai, az Őrház utcai és az Őz utcai strandokon: keskeny terület, gyöngykavicsos sétány, pár pad, egy-egy vécéépület, egyik-másik helyen akár büfé is fellelhető. Van még a falunak több más, akár hasonló strandja is, de azok általában zsúfoltabbak, főleg, amik közel vannak a vasútállomásokhoz (pl. Balatonmáriafürdő-alsónál). A strandokat láthatólag fejlesztették némi állami támogatásból, mindegyiknél találtunk kisebb játszóteret is, és kulturáltak a körülmények még akkor is, ha az Őrház utcai strand iszaposodását hatalmas stéggel oldották meg. Kiemelnénk még a Bárdos utcai, ún. zagytéri strandot, aminél szintén nagyon keskeny részen lehet bemenni a tóba, ellenben hatalmas füves térségen lehet leteríteni a törülközőt, sőt még bérelhető műfüves focipálya is van, a tömeg azonban nem durva. Bónuszként van egy vécékonténer "TOALET" felirattal.

Előnyök: felújítottak, karbantartottak, picik.
Hátrányok: nehéz a parkolás olykor, pár helyen nincs büfé.

Balatonfenyves

Fenyvesen is hasonló a helyzet, bár itt a központban egy nagyon hosszú szabad strandot is kialakítottak réges rég. A fenyvesi strandokból kevesebb van, azok egy fokkal emiatt jobban kiépítettek, így itt kevesebb (vad)romantikus fürdőhelyet leltünk. Ebből a községből kettő strandot emelnénk ki, a Pozsonyi és az István király utcait. Ezek kevésbé frekventáltak, egy fokkal eldugottabbak, de azért akkora idill nincs már itt, mint Máriafürdőn. Fajátszótér mindkettőhöz dukál, erősen gyerekbarát a kialakításuk, sőt a Pozsonyi strandon lidót is kialakítottak, hogy a gyerekek barátkozzanak a lassan mélyülő vízzel. Szerencsére sok árnyék is akad mindenhol, na meg egy-egy vendéglő, a Nádas és a Fenyő is.

Előnyök: lidós bejáró, vendéglátóhelyek.
Hátrányok: ismertebbek, több a vendég.

Fonyód

Fonyódot bármelyik irányból nézzük, ez bizony egy üdülőváros, az azzal járó tömeggel és zsúfoltsággal együtt. Itt nehezebb is romantikus, meghitt partszakaszt találni. A Huszka utcai strand ilyen, külön kedves fa bejárati kapu jelzi az aránylag széles, több bemeneti lépcsővel rendelkező strand helyét. Gyerekeseknek ez se rossz választás, tágas homokozó, játszótér és sok-sok fű van itt. Két hibája van ennek a kis eldugott fürdőhelynek: a higiéniát egyetlen mobilvécé szolgálja, valamint a strand jelentős része egy csónakkikötőé, itt értelemszerűen tilos a fürdőzés.

Előnyök: a szép bejárati kapu, a tágas füves placc, a nagy homokozó.
Hátrányok: higiénia alacsony foka (az említett mobil vécé).

Balatonlelle

Ha tovább haladunk a déli parton kelet felé, jellemzően kevés a strand a településeken, cserébe mindegyik nagy és kiépített: ilyet találtunk Balatonbogláron, Balatonlellén, Balatonszárszón, Balatonszemesen, sőt még Balatonőszödön is. Lellén leltünk csak egy kivételt, a Szirom közi strandot, ami egy tágas, füves térség sok fával és árnnyal. Van egy büféjük, egy játszóterük, vécéépületük, és lépcsőn lehet bemenni a tóba. Van egy olyan opció is, hogy az alacsony, rönkökből ácsolt támfalról lépünk be a tóba, vagyis a szűkös lidóra, amiből bele lehet sétálni a Balatonba.

Előnyök: szép füves térség, nem kell feltétlen belépcsőzni a tóba.
Hátrányok: ez is ismertebb, ne várjuk, hogy üres lesz.

Tihany-Sajkod

Sokat gondolkodtunk, betegyük-e a sajkodi strandot, ami ugyan eldugott, mégis már szinte mindenki hallott róla. Jellemző, hogy naposabb nyári hétvégéken torlódás alakul ki a 71-es főúton a szűk sajkodi bekötőútra kanyarodó autósok miatt. Az itteni strandban pláne, hogy a Tihanyi-félsziget egy roppant eldugott fertályán, a tóba szakadó erdős hegyek lábánál nyúlik el. Az elhelyezkedés miatt itt kifejezetten gyorsan mélyül a víz, több lépcsőn keresztül lehet bejutni. Sok-sok árnyék és két büfé is segít a lazulásban. 400 forint a beugró, plusz 200 forint per óra a parkolás díja. A strandon lehet még tengeri kajakot is bérelni a szokásos eszközök mellett.

Előnyök: csodálatos természeti környezet, jó kiépítettség.
Hátrányok: csúcsszezonban zsúfoltság, hiába eldugott a strand.

Örvényes

Az északi part egyik legaranyosabb, és talán még nem brutálisan felkapott helye az ingyenes örvényesi strand. A vízimalmáról ismert falu fürdőhelyére egy, a 71-es főútról levezető földúton lehet eljutni, jobban el van dugva talán, mint az egykor szintén meghittnek számított, ma már minden hétvégén telített sajkodi strand. Örvényesen van több sportpálya (pl. strandröpi), hatalmas platánfák, egy büfé, vízibiciklik stb., de a lényeg úgyis a Tihanyi-félsziget és a déli part szép, dombos, hullámos részének látványa.

Előnyök: gyönyörű, árnyas fasora és egy lábtengópályája is van.
Hátrányok: szép lassan ezt a strandot is felfedezik, egyre ismertebb és látogatottabb.

Balatonszepezd

Szepezd Zánka felőli végén található a Viriuszi fizetős strand (belépő: 460 Ft), amit a főútról nem is lehet látni a bozótostól, eleve gyalog közelíthető meg, a parkolás nehézkes. Folytathatnánk azzal, hogy pedig megérné a látvány és megéri kipróbálni is, de fapados élményre számítsatok inkább. A bejárat a vízbe nem az igazi, hínáros, köves az aljzat, van egy strandbüfé, de az is a szokásos szintet hozza, ugyanúgy, mint az öltözőépület vécékkel. A Facebook-oldaláról amúgy kiderül, hogy egy zebrát is nagyon hiányolnak a 71-esen, amin át lehetne kelni a strand felé.

Előnyök: a 71-es mentén van, mégis eldugott, mert nehéz észrevenni, árnyékos.
Hátrányok: fizetős, parkolni bonyolult, a színvonala annyira azért nem magas, főleg a tó feneke nincs leegyengetve.

Kővágóörs-Pálköve

Maga a - hivatalosan Kővágóörshöz tartozó - Pálköve is igen eldugott falu(rész), így nem nehéz kijelenteni, hogy a strandja is eldugottnak mondható, amit Sajkodhoz hasonlóan már nagyon felfedeztek maguknak a strandolók. A pálkövei fürdőhely rendezett és nyugis, fás, árnyas, kedves játszótérrel, és megtalálható itt az, ami minden strandnak előnyére válik a sziklás partú Balatonnál: a homokos, lidós kis bejárat a vízbe. A strand sajnos fizetős, a felnőtt- 400, a gyerekjegy 200 forintba fáj. Érdekesség, hogy a közeli Balatonrendesnek nincs saját strandja, ezért nekik is Pálköve marad, ahol két büfé menüsorából is válogathatnak, ha megéheznek.

Előnyök: elég pici, elég meghitt, szépen gondozott.
Hátrányok: a kerítés tövében robognak el a vonatok, így a nyugodt bóbiskolás nehéz lesz, ráadásul többször tapasztaltuk, hogy rengeteg a strandoló.

Badacsonytomaj

Badacsonytomajnak két jól ismert strandja van, de akad egy pici is, ami nem veri át annyira az ingerküszöböt. A Bányász feleleveníti a városka bányászmúltját, az igazi lelkes strandoló ennek megfelelően saját maga vájta alagúton megy be, és egy büfét és egy vécét is talál a füves térség mellett. Igazi keleti blokkos nosztalgiát lehet itt érezni, a hely hangulata (többek között a régi padokkal) a múlt dicsőségét adja vissza. A strand nagy előnye a homokos partszakasz, bár erről közvetlenül nem ugorhatunk a tóba, lépcsőkön lehet a vizet megközelíteni. Vigyázat, itt is szednek belépőt (nem találtuk nyomát a belépő árának, de a többi badacsonyi strandra 700 forint egységesen, valószínűleg itt is ezt alkalmazzák).

Előnyök: korlátlan NDK-nosztalgia, homokos partszakasz.
Hátrányok: nehézkes a parkolás.

Ha vannak még tippjeitek eldugott strandokról, írjátok meg nekünk kommentben!