10 hely, amit meg kell nézned, ha a Veszprémvölgyben és annak környékén jársz – például az idei VeszprémFest apropójából. Pici, de izgalmas fagyizó, az átalakított Fricska, eszement jó játszóterek, butikhotel, sörház, kolostorok, kertek, dínók vagy épp exkluzív hotel oroszlánbömböléssel – ezek várják a Séd-patak mentén sétálgató vendégeket.

A veszprémi völgyvonulatban több kis völgyszakasz nyílik egymásból. Ez, a békebeli osztrák kisváros-hangulatot idéző táj – amiről korábban képgalériát is készítettünk – a meredek Buhim utcával indul, ahonnan egyenesen begurulunk a sziklás Várhegy alá. Itt található a VeszprémFest idei helyszíne, a hangulatos Históriakert, emellett trendi vendéglátóegységek, szálláshelyek, de régi-régi házacskák is a kanyargós, ódon utcácskák között. Egy másik irányban a Szerelem-sziget zöldje, a Fejesvölgy izgalmas objektumai és a veszprémvölgyi Kolostorok és kertek Rendezvénytér annak megnyugtató békéjével és természetességével.

1/10

Völgy fagyizó – Finomságok rusztikus miliőben

A Benedekhegy aljában, útban a Fricska Bisztró felé találod meg ezt a különleges kis helyet. A pici, hangulatos udvarból izgalmas békaperspektívában láthatod a várat és élvezheted a friss levegőt, amely hangyányit mindig hűvösebb itt, mint máshol, köszönhetően a mély fekvésnek és a kőfalaknak. A jól ismert ízek mellett kóstolhatsz többek között levendula, sós mogyoró vagy meggyes tökmagfagyit, ráadásként van tej- és gluténmentes fagyiváltozat is.

2/10

Fricska Bisztró – trend és csend

Mi is méltattuk már az oldalon, hiszen a Fricska friss, folyamatosan megújul és a patakparttal olyan szerencsés környezetben van, ami óriási előnyt biztosít számára. A kezdeti romkocsma dizájnt idén felváltotta egy modern trendeket követő belső tér és külső megjelenés, amely kinézetre szikárabb, kiszámíthatóbb és távolságtartóbb – a társasjátékokat se keressétek már. A kényelmes nyugszékek helyett most asztalként is funkcionáló, fából készült karszékek vannak, kinek bánatára, kinek örömére. A hamburger iránti kereslet pedig nem csökken.

3/10

„Margit-romok – Szerelem-sziget” – A varázslatos és játékos sétaút 

A Fricskától egy romantikus, rózsabokrokkal tarkított úton juthatsz el a középkorban épült kolostor romjáig. Az ódon falak melletti kis téren egy labirintus formájú csobogó vize bugyog, majd csorog vissza keskeny kőmederben az út mentén a bisztróig a gyerkőcök nagy örömére. Jó móka, csak csúszik! Egy-két tartalék outfit jó ötlet. Felnőtt és gyerek kobakokra vigyázni!

A Benedekhegyet (ami igazából egy völgybe benyúló sziklatömb) megkerülve lehet továbbmenni a másik oldalon, ahol egy hangulatos játszótér bukkan fel. Két hatalmas csőcsúszda, gyerekvár mászófallal, kisebb csúszdák és egy apróbbaknak kialakított miniverzió is van a kavicsos placcon, a sétaút mellett tovább haladva pedig ivókutat és mobilvécét is találsz. A patakparton közlekedve aztán a régi malomhoz érsz, ami sokáig étteremként működött, jelenleg zárva van. De ne csüggedj, mert pár lépés és a História Kertbe érsz.

4/10

História Kert – A béke ligete

A kert területén egy csodaszépen felújított épület áll, amely kávézóként működött, jelenleg bizonyos fesztiválok idején tart nyitva. A hatalmas füves tér, a fejet megemelni kényszerítő panoráma, a csönd és a napfény hétköznap vagy vasárnap reggel is tökéletes helyszín egy magányos, de akár egy közös meditációra vagy jógázásra.

Ugyanakkor szórakozni is lehet, idén a VeszprémFest is ebbe a kertbe költözik, Richard Bonától kezdve Tom Jones-ig mindenki itt fog fellépni.

5/10

Hotel Malomkert – Butikhotel és sörház

Csak egy kis hídon kell átkelni ahhoz, hogy meglássuk a 2012-ben felújított Malomkert Hotelt, amelyben különböző berendezésű és méretű szobák találhatók. A vendéglátó-egységben különleges kézműves sör is kapható csapolt és üveges változatban, valamint megépítettek egy kicsinyített, de látványos sörfőző gépezetet a hátsó traktusban.

6/10

Villa Medici – Exkluzív szolgáltatások oroszlánbömböléssel

Kakukkos óra a falon, a függöny virágmintás, de ettől nem kell megijedni: a konzervatív design nagyon jól megfér a minőséggel Veszprém leghíresebb, profi wellness részleggel és borospincével felturbózott négycsillagosában, ami a várhoz közeli hatalmas sziklafalak oldalában áll.

Bár sokaknak evidensnek tűnhet, mégsem mindenki tájékozódik részletesen a helyről, ahol megszáll, amint azt egy városi legenda mutatja, amelyről nem tudható, igaz-e. Egy messziről érkezett nászutas pár állítólag oroszlánüvöltésre ébredt az egyik harmatos hajnalon, de mivel nem tudták, hogy a szomszédos állatkert ragadozó nagyvadja óbégat, pánikban szaladtak le a recepcióra. Az érdeklődők megnyugtatására álljon itt, hogy az oroszlán innen eléggé messze van és ritkán hangoskodik, amikor viszont igen, az nagyon izgalmas tud lenni.

7/10

Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark – a rohamtempóban növekvő állatkert

A Szent István völgyhídtól (amit a helyiek csak Viaduktnak emlegetnek) körülbelül 5 perc séta az ominózus park régi bejárata, az új, Gulyadomb nyugati oldalán található bejáratot a nagyobb parkolóval inkább az autóval érkezőknek ajánljuk. A vadasparkba a helyi gyerekeseknek éves bérlete van, ugyanis az ára az egyszeri belépésre jogosító jegy kb. ötszöröse. Márpedig ide egy évben ötnél többször kell jönni. De ha messzebbről érkezel, se csüggedj! Érdemes hétköznap nézelődni itt, hétvégén tömeg van.

A régóta létező alsó szakasz medvékkel, kispandákkal, majmokkal, valamint egy esőben irtó hasznos játszóházzal várja az érkezőket, ez utóbbi leginkább fedett játszótérnek definiálható. Aztán van egy középső szakasz például nagymacskákkal és baglyokkal, és ezen az útvonalon az erdőbe is bebarangolhatsz. A felső szakasz a legújabb, itt a szavanna állatai láthatók, valamint tavaly megnyitottak egy dínóparkot tele műanyag példányokkal. Utóbbi nagy eséllyel csak a gyerekek adrenalinszintjét emeli majd magasra.

8/10

Sziklafal – Ahol nyugodtan mászhatsz falra

A régóta híres Betekints Hotel és Étterem és a Patak-party Rendezvénytér között elhaladva juthatsz el a népszerű sziklafalakhoz. Itt rendszeresen másznak, olykor anyukák is, hevederrel, természetesen. A gyerek pedig apával lentről figyeli a bevállalós édesanyát. A példa alapján tanulunk, ugye, nem motivációs beszédek hatására. Amennyiben a fal túl meredek, a közeli Magyar Népmesék Játszótéren próbálgathatjátok szárnyaitokat. De inkább a lurkók persze. Te a sétaúton bicajozhatsz vagy futhatsz is. A Séd másik oldalán egy füves, a természethez szervesen kapcsolódó focipályát, valamint egy fajátékokból épült kisebb játszóteret találsz.

9/10

Jezsuita templom és romok – Múlt és jelen minden helyen

A Kolostorok és kertek fantázianévre hallgató rész már javában a Veszprémvölgyben található. Egy-egy nagyobb rendezvény (Kabóciádé, a Föld napja, Spartan) idején megtelik ez a nyugis, az egyik oldalán a Gulya-dombbal határolt terület. De általában a kacsák és a békák hangja uralja a tájat. Nád vagy sás susog még, szomorúfűz lengedez, meg a nyugati szél. Kutyát sétáltatnak, gyereket pörgetnek, labdát dobálnak. A romokon mászni se rossz, de csak ülni rajtuk és merengeni is bűvös élményt adhat.

10/10

Laczkó-forrás – Bográcsozáshoz

A Gulya-domb északi oldalán a völgyben találod meg a forrást, amelynek kőépítményét 1935-ben építette a Veszprémi Természetbarát Szövetség. Ide szervezhetsz tűzrakós bulit, bográcsozást vagy szalonnasütést is. A fából készült kis esőbeálló nevének megfelelően is funkcionál, de jó a cuccok tárolására, vagy az ételek előkészítésére is. Még egy biciklitartó elem is van, ha nem szívesen támasztod a járgányt a fáknak. A közelben pedig számos turistaútvonalon sétálhatsz, és ha akarsz, sem fogsz tudni eltévedni.