Hagyományosan a húsvéti időszakban kapcsolnak nagyobb fokozatra a balatoni éttermek, egyre többen nyitnak ki hétköznap is, és egyre több helyen teszik ki az első asztalokat a teraszra. Körbenéztünk a régióban, hova lehet akár már március-április időszakában beülni. A listát folyamatosan frissítjük.

A pünkösdi hosszú hétvégén nyitó éttermek

KalózBalatonfövenyes: A Balatoni strandok leghíresebb büféje már teljesen átalakította a klasszikus strandétkezés szokásait, az újhullámos beach food kedvéért mindenképpen érdemes ellátogatni hozzájuk.

Paletta, Siófok: Keszthely után Siófokon nyitja ki kapuit Bezerics Dániel étterme. A hosszú hétvégén először tekinthetjük majd meg az új helyszínt és a régi-új menüt is.

Pegazus (Bezárt), Szentbékkálla: A napi ajánlatok, kerti zöldségek, olasz-, indiai- vagy thai ízek és az állandó grillpult mellett helyi borok és szuper atmoszféra várja a vendégeket a Káli-medence kultikus közösségi terében. 

MorzsaBalatonfüred: a Morzsa Gasztro&Krimó food truckja újra kinyit az északi part legbulisabb városában, természetesen nyitópartival. A különleges ételújdonságok és a jó zene garantáltak, a fergeteges hangulat pedig csak rajtatok múlik.

Vitorlás Bisztró, Keszthely: A keszthelyi standon kinyit a zalai ízeket és a beach foodot ötvöző bisztró, tágas terasszal, balatoni kilátással és persze sok-sok izgalmas étellel.


Balatonakarattyától Almádiig

Spoon Il Mercato Restaurant, Balatonakarattya:  Az olasz konyha pár hétig még téli álmot alszik, de március 30-tól újra beizzítják a pizzasütő kemencéket.

Szépkilátás Bisztró, Balatonakarattya: A 71-es út menti bisztrót 2 éve sodorta partra az újhullám, a hamburgereikre pedig tavasszal is lecsaphattok. Csak hétfőn nincsenek nyitva.

Gusto13,  Veszprém: Az egykori Chianti a megszokott magas minőséget hozza, a korábban megszokottnál lazább stílusban.

FricskaVeszprém:  A Séd melletti terasz jó időben verhetetlen választás. A Fricska még kicsit keresi az útját, Mede Ádám távozott a tavalyi nyár után, a híres burger viszont továbbra is az étlap fő eleme maradt.

Oliva Hotel és Étterem
, Veszprém: Tornyos Balázs konyhája egész évben működik Veszprém belvárosában. Igen, van a híres csokis desszertjükből is.

Villa Medici Hotel & Restaurant, Veszprém: Veszprém fényűző egész évben nyitva tart, lehet enni a Nosztalgia Kertben és fine dining vacsorázni a Brinkmann professzort és a Fekete Erdő Klinikát idéző környezetben.

Kerekes Pince, Balatonalmádi: Hétvégente már a főszezon előtt is kinyitja kapuit a hely, ahol pogácsa és ropi helyett ázsiai és olasz ízekhez is merészelnek nyúlni, ha borkorcsolyáról van szó.

Alsóörstől Tihanyig

Carpaccio ÉtteremAlsóörs: A nyári pörgés előtt  még csak hétvégente fogadnak vendégeket, de az olasz ízekért már tavasszal is beugorhatsz a Carpaccióba.

Sáfránkert VendéglőPaloznak:  Csütörtöktől vasárnapig Paloznakon is újragondolt étlappal és balatoni borokkal köszöntik a tavaszt.

MÁRGA BisztróCsopak: Pazar ételek, pazar kilátás – a Márga már elindította a szezont, kedd és szerda kivételével bármelyik nap leülhettek a híres teraszukra.

Petrányi BorteraszCsopak:  Petrányiékat csütörtöktől vasárnapig megtaláljátok az előbb említett Márga szomszédjában. Szép kilátás itt is van, az étlapot pedig korszerűen magyarosra hangolják, és a hétvégi ajánlatból már két- és háromfogásos menüt is lehet kérni náluk délután 4-ig.

Söptei Pincészet és ÉtteremCsopak: Söpteiék is szélesre tárják a kapukat a hétvégéken, csütörtöktől vasárnapig kereshetitek díjnyertes rizlingjüket és a lenyűgöző panorámát.

Vígmolnár CsárdaCsopak: A Vígmolnár egyre markánsabban képviseli a modern, minőségi csárda filozófiáját. Szerda kivételével mindennap várják az éhes vándorokat.

Baricska CsárdaBalatonfüred: A szintén a modern konyhát a csárdahangulattal ötvöző Baricska április első hétvégéjén nyit.

Bistro SparheltBalatonfüred: Elek Balázs sokszor dicsért konyhája egész évben kitart, az előszezonban szerdától vasárnapig tartanak nyitva.

Kredenc BorbisztróBalatonfüred: A Kredenc ugyan nem étterem, de a jó borok mellé általában kaphatunk egy-egy könnyű, szezonális ételt hétvégenként.

Morzsa Bisztró, Balatonfüred: A korábbi guruló bisztró, a Morzsa idén már állandó étlappal vár mindenkit hétfő kivételével minden nap Füred gasztroutcájában.

Nem Kacsa Étterem, Balatonfüred: A Sparheltes csapat tavaly nyáron nyitott új egységében csütörtöktől hétfőig sütnek és főznek. Nem csak kacsát.

Villa Vitae, Balatonfüred:  A mediterrán villa a nem akármilyen kilátás mellé nem akármilyen fogásokat szolgálnak fel, amiért egy átlagos balatoni bisztrónál magasabb árat is kérnek el. Fontos előre bejelentkezni náluk.

Szőlősi Kocsma, Balatonszőlős: A Bortársaság-alapító Tálos Attila által felújított helyi kocsmában nemcsak környékbeli borokat kapunk, hanem jókat is főznek csütörtöktől vasárnapig. 

Apáti Étterem és Kávézó, Tihany:  Ha nincs időnk Nápolyig menni egy kemencében sült pizzáért, akkor elég eljutnunk Sajkodig, ahol ugyanazt a minőséget kapjuk, péntektől vasárnapig.

Vászolytól Köveskálig

Zománc BisztrócskaVászoly:  A nagyi főztje újragondolva zománcba öntve: ez a vászolyi Zománc Bisztrócska, ahol hagyományos ételeket főznek hétvégente felesleges sallangok és olcsó csárdaérzés nélkül.

Pántlika Pincészet és PortaDörgicse: A Káli-medencétől egy kőhajításnyira vár ránk a Pántlika szezonális konyhája. Tavasszal péntektől vasárnapig tartanak nyitva.

Neked Főztem GasztrokocsmaZánka: Csongor és Orsolya eleinte csak egy strandbüfét akartak, ma pedig már a környék egyik meghatározó éttermét vezetik Zánkán, folyton változó kínálattal és helyi alapanyagokkal, egyelőre szerdától vasárnapig.

Káli Art InnKöveskál: A Káli Art Inn hangulata a nagyon stílusos káli-medencei nagymamánk kertes házát idézi, négy csillagra emelve. Az éttermük mindennap nyitva áll, de előre be kell jelentkezni.

Kővirág, Köveskál: A vidéki romantikus éttermekről szóló lexikon-szócikk illusztrációja lehetne az ételt, italt és ágyat egyaránt összefogó Kővirág, amelynek kertje Instagram-fotóért kiált. Májusban már csütörtöktől hétfőig minden nap nyitva tart, és szombat esténként igénybe vehető az egy éjszakás gourmet szolgáltatás is. 

Mi a kő, Köveskál: Trombitás Tamás korábban szobrokat faragott, aztán átnyergelt a Káli-medence boraira és a magyaros konyhára. Hétköznapokon déltől,  hétvégente pedig már 10 órától nyitva vannak.

Badacsonytól Keszthelyig

Borbarátok VendéglőBadacsonytomaj:  A magyaros konyha badacsonyi zarándokhelye már nyitva van, de érdemes előre egyeztetni az üzemeltetőkkel.

Tilia BorvendéglőBadacsonytomaj: A télen új külsőt kapó Hotel Neptun étterme is vonzó külsőt kapott, amihez természetesen minőségi konyha dukál. Itt is jobb, ha előre jelezzük érkezésünket.

Laposa BorbirtokBadacsonytomaj: Borok a tanúhegyek legjobb területein elhelyezkedő szőlőkből, ételek borjúból, mangalicából, kakasból és kacsából. Ha vacsoráznánk is a borkóstolás mellé, mindenképp jelentkezzünk be előre.

Istvándy Pincészet, Káptalantóti: Istvándyék remek boraik mellett állatokat is tartanak és melegkonyhás éttermet is visznek. Náluk napi ajánlatból választhatunk – a szezonon kívül csak hétvégén.

Pura Vida Dine, Tapolca: A magyaros vidéki hangulat és a spanyolországi mediterrán elemeinek szokatlan találkozását tavasszal is élvezhetitek. Igaz, csak szerdától vasárnapig.

Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely: A Kreinbacher Birtok már nem csak vulkanikus borairól, tradicionális pezsgőiről és díjnyertes dizájnjáról ismert, hanem minőségi bisztrókonyhájáról is, amelyet minden nap kipróbálhattok.

Terazza Bistro & Bar, Sümeg: A sümegi várhegy oldalában megbúvó étterem árasztja magából a mediterrán hangulatot. Ehhez párosul a kivételes konyhájuk, illetve a terasz, amelyről csodás kilátás nyílik a Kemenesalja vidékére – csütörtöktől vasárnapig.

Bakos Attila Vendéglője, Szigliget: Hétfő kivételével bármelyik nap megtaláljátok ezt az időkapszulával felérő helyet, házias ételeikkel, és a rengeteg híres vendég fotójával.

Kikötő Étterem, Szigliget: A vízparti étterem idei nyitását idén is húsvétra időzítették: március 31-től újra megtalálhatjátok házias ízeiket a ringatózó vitorlásokkal övezett kikötőben.

Villa Kabala, Szigliget: A magyar konyha jól bevált ízeit teljesen új köntösben találhatjuk meg itt, amik mellé a házigazda Fölföldiék borai jelentik a legjobb kísérőt.

Bock Bisztró BalatonVonyarcvashegy: Bíró Lajos balatoni kirendeltségét egész évben kereshetitek, ha az újragondolt magyaros ízvilágra vágytok.

Kastélypince, Keszthely: A több száz éves grófi kastély magában is különleges élményt nyújt, az ízletes fogások és a borok széles választéka már csak ráadás. Mindenképp jelentkezzetek be előre!

mBalatonfenyvestől Siófokig

Kristinus Gasztro MűhelyKéthely: A high-tech birtokon folyamatosan zajlik az élet, bármelyik napon kipróbálhatjátok izgalmas ízkombinációikat.

Hubertus-Hof Hotel & RestaurantBalatonfenyves: A Hubertus nem egy klasszikus tóparti étterem, inkább a déli part mögötti somogyi dombokat képviseli. Húsvét hétvégén nyitnak újra, elmaradhatatlan vad-különlegességeikkel és saját tenyésztésű angus marhájukkal.

BL YachtclubBalatonlelle: A lellei jachtklub a hajóbérlésen kívül annyiféle szolgáltatást kínál, hogy könnyedén átvészelik az év bármelyik szakaszát. A gasztronómiának pedig szezonja van náluk.

Mango Étterem, Balatonlelle: A lellei hajóállomástól pár percre található Mango nagyon korrekt bisztrókonyhájával írta fel magát a környék gasztrotérképére. A hét minden napján nyitva találjátok őket.

Chateau Visz Gourmet Étterem, Visz, Berencsepuszta: A Balaton környéke fine diningot is kínál: ha grófi kedvetekben vagytok, a Chateau Viszt egész évben nyitva találjátok.

Anno Taverna, Balatonszárszó: Klasszikus konyhát visz a megszokottnál komolyabb minőségben az Anno Taverna, amely a hét minden napján nyitva tart.

Kistücsök Étterem, Balatonszemes: Csapodyék minden létező gasztrolistán továbbra is az ország legjobbjai között vannak, és még mindig nyitva tartanak, ha esik, ha fúj.

Mala Garden, Siófok: Távol-keleti ízek izgalmasan újragondolva, pazar Balaton-parti környezetben. A Mala Gardenben az év bármelyik napján egzotikus világban kalandozhattok.

Rozmaring Kiskert Vendéglő és Pizzéria, Siófok: Séf Sanyi és Pincér Sanyi fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy a Balaton legjobb pizzáját ebben az eldugott siófoki utcában ehessük. Szerdától vasárnapig kereshetjük őket.

A tavasz szeszélyes: érdemes indulás előtt telefonon, esetleg a helyek Facebook-oldalán tájékozódni, hogy tényleg nyitva találjátok-e őket.