A pünkösdi hosszú hétvégén nyitó éttermek
Kalóz, Balatonfövenyes: A Balatoni strandok leghíresebb büféje már teljesen átalakította a klasszikus strandétkezés szokásait, az újhullámos beach food kedvéért mindenképpen érdemes ellátogatni hozzájuk.
Paletta, Siófok: Keszthely után Siófokon nyitja ki kapuit Bezerics Dániel étterme. A hosszú hétvégén először tekinthetjük majd meg az új helyszínt és a régi-új menüt is.
Pegazus (Bezárt), Szentbékkálla: A napi ajánlatok, kerti zöldségek, olasz-, indiai- vagy thai ízek és az állandó grillpult mellett helyi borok és szuper atmoszféra várja a vendégeket a Káli-medence kultikus közösségi terében.
Morzsa, Balatonfüred: a Morzsa Gasztro&Krimó food truckja újra kinyit az északi part legbulisabb városában, természetesen nyitópartival. A különleges ételújdonságok és a jó zene garantáltak, a fergeteges hangulat pedig csak rajtatok múlik.
Vitorlás Bisztró, Keszthely: A keszthelyi standon kinyit a zalai ízeket és a beach foodot ötvöző bisztró, tágas terasszal, balatoni kilátással és persze sok-sok izgalmas étellel.
Balatonakarattyától Almádiig
Spoon Il Mercato Restaurant, Balatonakarattya: Az olasz konyha pár hétig még téli álmot alszik, de március 30-tól újra beizzítják a pizzasütő kemencéket.
Szépkilátás Bisztró, Balatonakarattya: A 71-es út menti bisztrót 2 éve sodorta partra az újhullám, a hamburgereikre pedig tavasszal is lecsaphattok. Csak hétfőn nincsenek nyitva.
Gusto13, Veszprém: Az egykori Chianti a megszokott magas minőséget hozza, a korábban megszokottnál lazább stílusban.
Fricska, Veszprém: A Séd melletti terasz jó időben verhetetlen választás. A Fricska még kicsit keresi az útját, Mede Ádám távozott a tavalyi nyár után, a híres burger viszont továbbra is az étlap fő eleme maradt.
Oliva Hotel és Étterem, Veszprém: Tornyos Balázs konyhája egész évben működik Veszprém belvárosában. Igen, van a híres csokis desszertjükből is.
Villa Medici Hotel & Restaurant, Veszprém: Veszprém fényűző egész évben nyitva tart, lehet enni a Nosztalgia Kertben és fine dining vacsorázni a Brinkmann professzort és a Fekete Erdő Klinikát idéző környezetben.
Kerekes Pince, Balatonalmádi: Hétvégente már a főszezon előtt is kinyitja kapuit a hely, ahol pogácsa és ropi helyett ázsiai és olasz ízekhez is merészelnek nyúlni, ha borkorcsolyáról van szó.
Alsóörstől Tihanyig
Carpaccio Étterem, Alsóörs: A nyári pörgés előtt még csak hétvégente fogadnak vendégeket, de az olasz ízekért már tavasszal is beugorhatsz a Carpaccióba.
Sáfránkert Vendéglő, Paloznak: Csütörtöktől vasárnapig Paloznakon is újragondolt étlappal és balatoni borokkal köszöntik a tavaszt.
MÁRGA Bisztró, Csopak: Pazar ételek, pazar kilátás – a Márga már elindította a szezont, kedd és szerda kivételével bármelyik nap leülhettek a híres teraszukra.
Petrányi Borterasz, Csopak: Petrányiékat csütörtöktől vasárnapig megtaláljátok az előbb említett Márga szomszédjában. Szép kilátás itt is van, az étlapot pedig korszerűen magyarosra hangolják, és a hétvégi ajánlatból már két- és háromfogásos menüt is lehet kérni náluk délután 4-ig.
Söptei Pincészet és Étterem, Csopak: Söpteiék is szélesre tárják a kapukat a hétvégéken, csütörtöktől vasárnapig kereshetitek díjnyertes rizlingjüket és a lenyűgöző panorámát.
Vígmolnár Csárda, Csopak: A Vígmolnár egyre markánsabban képviseli a modern, minőségi csárda filozófiáját. Szerda kivételével mindennap várják az éhes vándorokat.
Baricska Csárda, Balatonfüred: A szintén a modern konyhát a csárdahangulattal ötvöző Baricska április első hétvégéjén nyit.
Bistro Sparhelt, Balatonfüred: Elek Balázs sokszor dicsért konyhája egész évben kitart, az előszezonban szerdától vasárnapig tartanak nyitva.
Kredenc Borbisztró, Balatonfüred: A Kredenc ugyan nem étterem, de a jó borok mellé általában kaphatunk egy-egy könnyű, szezonális ételt hétvégenként.
Morzsa Bisztró, Balatonfüred: A korábbi guruló bisztró, a Morzsa idén már állandó étlappal vár mindenkit hétfő kivételével minden nap Füred gasztroutcájában.
Nem Kacsa Étterem, Balatonfüred: A Sparheltes csapat tavaly nyáron nyitott új egységében csütörtöktől hétfőig sütnek és főznek. Nem csak kacsát.
Villa Vitae, Balatonfüred: A mediterrán villa a nem akármilyen kilátás mellé nem akármilyen fogásokat szolgálnak fel, amiért egy átlagos balatoni bisztrónál magasabb árat is kérnek el. Fontos előre bejelentkezni náluk.
Szőlősi Kocsma, Balatonszőlős: A Bortársaság-alapító Tálos Attila által felújított helyi kocsmában nemcsak környékbeli borokat kapunk, hanem jókat is főznek csütörtöktől vasárnapig.
Apáti Étterem és Kávézó, Tihany: Ha nincs időnk Nápolyig menni egy kemencében sült pizzáért, akkor elég eljutnunk Sajkodig, ahol ugyanazt a minőséget kapjuk, péntektől vasárnapig.
Vászolytól Köveskálig
Zománc Bisztrócska, Vászoly: A nagyi főztje újragondolva zománcba öntve: ez a vászolyi Zománc Bisztrócska, ahol hagyományos ételeket főznek hétvégente felesleges sallangok és olcsó csárdaérzés nélkül.
Pántlika Pincészet és Porta, Dörgicse: A Káli-medencétől egy kőhajításnyira vár ránk a Pántlika szezonális konyhája. Tavasszal péntektől vasárnapig tartanak nyitva.
Neked Főztem Gasztrokocsma, Zánka: Csongor és Orsolya eleinte csak egy strandbüfét akartak, ma pedig már a környék egyik meghatározó éttermét vezetik Zánkán, folyton változó kínálattal és helyi alapanyagokkal, egyelőre szerdától vasárnapig.
Káli Art Inn, Köveskál: A Káli Art Inn hangulata a nagyon stílusos káli-medencei nagymamánk kertes házát idézi, négy csillagra emelve. Az éttermük mindennap nyitva áll, de előre be kell jelentkezni.
Kővirág, Köveskál: A vidéki romantikus éttermekről szóló lexikon-szócikk illusztrációja lehetne az ételt, italt és ágyat egyaránt összefogó Kővirág, amelynek kertje Instagram-fotóért kiált. Májusban már csütörtöktől hétfőig minden nap nyitva tart, és szombat esténként igénybe vehető az egy éjszakás gourmet szolgáltatás is.
Mi a kő, Köveskál: Trombitás Tamás korábban szobrokat faragott, aztán átnyergelt a Káli-medence boraira és a magyaros konyhára. Hétköznapokon déltől, hétvégente pedig már 10 órától nyitva vannak.
Badacsonytól Keszthelyig
Borbarátok Vendéglő, Badacsonytomaj: A magyaros konyha badacsonyi zarándokhelye már nyitva van, de érdemes előre egyeztetni az üzemeltetőkkel.
Tilia Borvendéglő, Badacsonytomaj: A télen új külsőt kapó Hotel Neptun étterme is vonzó külsőt kapott, amihez természetesen minőségi konyha dukál. Itt is jobb, ha előre jelezzük érkezésünket.
Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj: Borok a tanúhegyek legjobb területein elhelyezkedő szőlőkből, ételek borjúból, mangalicából, kakasból és kacsából. Ha vacsoráznánk is a borkóstolás mellé, mindenképp jelentkezzünk be előre.
Istvándy Pincészet, Káptalantóti: Istvándyék remek boraik mellett állatokat is tartanak és melegkonyhás éttermet is visznek. Náluk napi ajánlatból választhatunk – a szezonon kívül csak hétvégén.
Pura Vida Dine, Tapolca: A magyaros vidéki hangulat és a spanyolországi mediterrán elemeinek szokatlan találkozását tavasszal is élvezhetitek. Igaz, csak szerdától vasárnapig.
Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely: A Kreinbacher Birtok már nem csak vulkanikus borairól, tradicionális pezsgőiről és díjnyertes dizájnjáról ismert, hanem minőségi bisztrókonyhájáról is, amelyet minden nap kipróbálhattok.
Terazza Bistro & Bar, Sümeg: A sümegi várhegy oldalában megbúvó étterem árasztja magából a mediterrán hangulatot. Ehhez párosul a kivételes konyhájuk, illetve a terasz, amelyről csodás kilátás nyílik a Kemenesalja vidékére – csütörtöktől vasárnapig.
Bakos Attila Vendéglője, Szigliget: Hétfő kivételével bármelyik nap megtaláljátok ezt az időkapszulával felérő helyet, házias ételeikkel, és a rengeteg híres vendég fotójával.
Kikötő Étterem, Szigliget: A vízparti étterem idei nyitását idén is húsvétra időzítették: március 31-től újra megtalálhatjátok házias ízeiket a ringatózó vitorlásokkal övezett kikötőben.
Villa Kabala, Szigliget: A magyar konyha jól bevált ízeit teljesen új köntösben találhatjuk meg itt, amik mellé a házigazda Fölföldiék borai jelentik a legjobb kísérőt.
Bock Bisztró Balaton, Vonyarcvashegy: Bíró Lajos balatoni kirendeltségét egész évben kereshetitek, ha az újragondolt magyaros ízvilágra vágytok.
Kastélypince, Keszthely: A több száz éves grófi kastély magában is különleges élményt nyújt, az ízletes fogások és a borok széles választéka már csak ráadás. Mindenképp jelentkezzetek be előre!
mBalatonfenyvestől Siófokig
Kristinus Gasztro Műhely, Kéthely: A high-tech birtokon folyamatosan zajlik az élet, bármelyik napon kipróbálhatjátok izgalmas ízkombinációikat.
Hubertus-Hof Hotel & Restaurant, Balatonfenyves: A Hubertus nem egy klasszikus tóparti étterem, inkább a déli part mögötti somogyi dombokat képviseli. Húsvét hétvégén nyitnak újra, elmaradhatatlan vad-különlegességeikkel és saját tenyésztésű angus marhájukkal.
BL Yachtclub, Balatonlelle: A lellei jachtklub a hajóbérlésen kívül annyiféle szolgáltatást kínál, hogy könnyedén átvészelik az év bármelyik szakaszát. A gasztronómiának pedig szezonja van náluk.
Mango Étterem, Balatonlelle: A lellei hajóállomástól pár percre található Mango nagyon korrekt bisztrókonyhájával írta fel magát a környék gasztrotérképére. A hét minden napján nyitva találjátok őket.
Chateau Visz Gourmet Étterem, Visz, Berencsepuszta: A Balaton környéke fine diningot is kínál: ha grófi kedvetekben vagytok, a Chateau Viszt egész évben nyitva találjátok.
Anno Taverna, Balatonszárszó: Klasszikus konyhát visz a megszokottnál komolyabb minőségben az Anno Taverna, amely a hét minden napján nyitva tart.
Kistücsök Étterem, Balatonszemes: Csapodyék minden létező gasztrolistán továbbra is az ország legjobbjai között vannak, és még mindig nyitva tartanak, ha esik, ha fúj.
Mala Garden, Siófok: Távol-keleti ízek izgalmasan újragondolva, pazar Balaton-parti környezetben. A Mala Gardenben az év bármelyik napján egzotikus világban kalandozhattok.
Rozmaring Kiskert Vendéglő és Pizzéria, Siófok: Séf Sanyi és Pincér Sanyi fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy a Balaton legjobb pizzáját ebben az eldugott siófoki utcában ehessük. Szerdától vasárnapig kereshetjük őket.
A tavasz szeszélyes: érdemes indulás előtt telefonon, esetleg a helyek Facebook-oldalán tájékozódni, hogy tényleg nyitva találjátok-e őket.