Sorra nyílnak az izgalmas vendáglátóhelyek a Balaton környékén, a célközönség pedig egyre szélesebb. Az utóbbi hetekben jártunk újhullámos strandbüfében, ettünk egy teljesen új, saját stranddal rendelkező partszakasz éttermében, legendás szőlőlugasos teraszon, húsimádó konyhában és vegán bisztróban is. Összegyűjtöttünk tíz új vagy megújult helyet a tó partjáról, amelyeket szerintünk érdemes kipróbálni idén nyáron.

1/9

Kalóz Sportbisztró, Balatonudvari

A fövenyesi Kalóz testvére, a Kalóz SportBisztró a Balatonudvari Golfpályán nyílt meg. A badacsonytomaji csapat költözött át az új helyszínre, üzletvezetőstül és szakácsostul. Itt nagyobb hangsúly van a bisztrós vonalon, de megmarad a beach food is.

Miért szeretjük?

A klasszikus magyar konyha „modern, szexi” változatát próbálják megteremteni. Az állandó Kalóz-klasszikusok mellett pedig forognak majd olyan ételek, amiket Kiskuti Dávid, a kreatív séf álmodik meg időről időre.

Mit érdemes enni?

Kapros vajtökfőzeléket kecskesajtos harcsafasírttal, ez most a golfozók nagy kedvence.

Mennyibe kerül?

A levesek 1000 forint környékén, az egytálétel-levesek, mint pl. a gulyás, 1600 forintba kerülnek. A főételek ára 2000-2700 forint, a desszerteké kb. 1000 forint.

2/9

Plage 18, Tihany

Imádjuk a retrót a Balatonnál, de ha kell valami más is, itt elit környezetben lehet élvezni a napfényt és az ízeket. A Plage 18 ugyanis egy privát strand és egy étterem együttese, tengerparti életérzést idéző partszakasz. Természetesen csak ennni is betérhetünk ide,  az étteremben a hagyományos, házias ízek vannak a főszerepben, mert a tulajdonos szerint fontos, hogy „érthető, nem túlbonyolított” ételeket kínáljanak, jó alapanyagokból: tanyasi csirkéből készül a csirkepörkölt, borjúcombból a borjú bécsi. Halakból és bélszínből is nagy a választék, ezenkívül csak kézműves borokat tartanak, zömében balatoni pincészetektől, amelyek között ott találjuk a 2HA-t, a Válibort és A két jó barát meg az Antit is.

Miért szeretjük?

A tágas terasz és a golfpályákat idéző pázsit már önmagában csábító alternatíva a zsúfolt strandok helyett, de itt a gasztronómiát is elég komolyan veszik. A napozóágyból ételt rendelni pedig a legkirályabb dolog.

Mit érdemes enni?

Ropogós kacsamellet gyümölcsmártással. Az élvezetek összeadódnak, ha közben a Balatont nézzük a beachről.

Mennyibe kerül?

A levesek 1100-2300 forintba kerülnek, a főételek ára 2100-3900 forint a köretek nélkül és a bélszínek kivételével, a desszertekért pedig 1500 forintot kérnek el.

A strandon a 3000 forintos belépőért napozóágy, napernyő, asztal és törülköző jár, étel- és italfelszolgálással.

3/9

Balcsi Bistro, Tihany

A Tihanyi Piac Placcot eddig mindenki önmagáért szerette, az étel mint szolgáltatás csak kiegészítő volt. De mostantól ez másképp lesz, A Konyhafőnökből ismert Dános Tamás vezényletével nevet, brandet és új étlapot kapott a piac bisztrója, ami ráadásul nem csak hétvégéken lesz nyitva a szezonban.

Miért szeretjük?

Érdekes lesz nézni, ahogy Dános a tévében befutott szakácsként itt is bizonyít, illetve elég jó kombó egy jó piaci bevásárlás, majd egy alapos étkezés Tihanyrévben.

Mit érdemes enni?

A fokhagymás-majorannás csirkemájukat kenyérrel és savanyúsággal, amiért bolondulnak a népek.

Mennyibe kerül?

A levesek 1000 forint környékén, a főételek 1500-2500 forint között mozognak, a desszertek nem ütik meg az 1000 forintot.

4/9

Pörc Bisztró, Balatonkenese

A balatonkenesei Pörc Delikát szomszédjában június óta sülnek a kolbászok, oldalasok, húspogácsák és pörcök a látványkonyha grilljén. A tulajdonos, Kocsis Jenő egy pillanatig sem kételkedett abban, hogy az új, melegkonyhás hely sikeres lesz, és hogy nem kell hosszú étlap a vendégek boldogságához. A grillpultban pedig egy profi séf, a veszprémi Olívából érkezett, Tarlósi Kornél áll. Ingben és nyakkendőben, természetesen. 

Miért szeretjük?

A családi húsüzem termékeit végre melegen is megkóstolhatjuk a placcon. Közvetlen a hangulat, jóllakunk egész napra, serceg a zsír.

Mit érdemes enni?

A Gourmet burgerbe a 85 százalékban rostélyost tartalmazó húspogácsa melleé szilva csatni, grillezett kápia paprika és a kecskesajt kerül.

Mennyibe kerül?

A kolbász babsalátával és csatnival 2400 forint, a burgerek ára 1890-2200 Ft, a hideg túrógombóc 890 forint.

5/9

St. Orban Étterem, Badacsony

A tulajdonosok, a Laposa és a Szeremley-család a régi badacsonyi vendéglátás hagyományait idézik fel. Ehhez minden adott: szőlőlugas, elképesztő balatoni panoráma és az olyan klasszikusok, mint a kacsamáj, töltött káposzta, túrós csusza és borjú bécsi, természetesen modern konyhatechnológiai eljárásokkal és nem szokványos köretekkel.

Miért szeretjük?

Mert olyan a hely hangulata, mintha visszakerültünk volna a múltba, ugyanakkor a konyha nagyon is 21. századi.

Mit érdemes enni?

Tejfölben sült túrógombócot. Várni kell rá egy kicsit, de megéri.

Mennyibe kerül?

Leveseket 1150-1550 forintért kapunk, főételt 2200-6900 forintért, desszertet 1250-1450 forintért.

6/9

Szomszéd Kertje, Csopak

Csopakon is mindig zöldebb a szomszéd kertje, pontosabban a Szomszéd Kertje, ami Tóth Attila és csapata szüleménye a falu tetején. Egy régi kocsma új fényben tündököl, ahol a tősgyökeres csopakiak is kóstolhatnak borvidékük terméséből, de a gasztronómia fanatikusai is ízleteseket ehetnek az igényes bisztróétlapból.

Miért szeretjük?

Bajkai Gábor séf rafinériája miatt, aki mindig tud egy meglepőt húzni a konyhában, valamint az utcafronti teraszért, ahova akár fogyasztás nélkül is leülhetünk megpihenni, mert első a közösség.

Mit érdemes enni?

A rafinéria alatt olyan pazar ételeket kell érteni, mint a kijevijük, amit egy beágyazott csirkecsonttal ragadhat meg az ember, vagy a baconbe göngyölt szerelem fedőnevű isteni szendvicsük.

Mennyibe kerül?

A levesek az 1000 forint körüli árat nyaldossák, de a főételek se túlárazottak, egy sem éri el a 3000 forintot, míg a desszertárak 500-1000 forint közötti sávban mozognak.

7/9

Tiki Beach Bisztró, Zamárdi

Hawaii stílusú szörfös bisztrót álmodtak Zamárdi partjára Orbán-Juhász Zsuzsáék, ahol tényleg óceánparton érezhetjük magunkat: mindig hidegek a koktélok és forr a hangulat. De ha félretesszük a közhelyeket, a Tiki akkor is unikális hely szuper bisztrókonyhával és egy tehetséges baristával.

Miért szeretjük?

A tetszetős designért: a színes székekért, a pianínóból átalakított tálalószekrényért és a hatalmas fára akasztott nyitva/zárva tábláért. Na és persze Zsuzsa vendégszeretetéért.

Mit érdemes enni?

A napi pizzájukat illik kipróbálni, de a görögdinnyés gazpacho vagy a tojásos galuska pirított kolbásszal és kelkáposztával (!) is musttry, így hawaiiasan. És ha már tiki bárban vagyunk, akkor a Bahama Marci koktélt vagy a zseni kávéjukat is illik megkóstolni.

Mennyibe kerül?

Itt is bisztróárakkal találkozhatunk: a levesvonal az ezres környékét karcolja, a pizzák 1500-1900 körül vannak, ahogy a főételek is ritkán nyúlnak nagyon 2000 fölé.

8/9

Terasz, Balatonalmádi

A balatonalmádi Terasszal egy olyan hellyel gazdagodott a Wesselényi Strand, ahol, a vegáknak, a „tudatos” vásárlóknak és a kávéőrülteknek is van bőven választék. Kocsis Bálint séf saját készítésű szószokkal és csatnikkal bolondítja meg az ételeket, és van egy jó hírünk: időközben a kávéra is rákattant, és díjnyertes kávékoktélt is árul.

Miért szeretjük?

Nem kell strandbelépőt venni, ha csak enni szeretnénk, a büfé és a fröccsterasza kintről is látogatható. Sokféle „mentes” étel van a választékban, a szószok pedig isteniek.

Mit érdemes enni?

Roston sült csirkemell körömvirágos paradicsomlekvárral és biocsírás babsalátával (a kínálat változik, nem biztos, hogy mindig lesz ez a fogás): elsőre talán kicsit szokatlan ez a találkozás a papírtányéron, de nem fog hiányozni a csirke mellől a krumpli. A paradicsomlekvár pedig felejthetetlen.

Mennyibe kerül?

A levesek 890 forintba kerülnek, a főételek 2-3 ezer forintos árkategóriában mozognak. A burgerekre 1500-1800 forint kell szánnunk.

9/9

Veganeeta Home, Balatonalmádi

Már az áprilisi nyitáskor is sejthető volt, a nyár eleji forgalmat elnézve pedig egyértelmű: 2018 balatoni slágertémája a Veganeeta Home. Az étterem tulajdonosa és lelke, Árvai Anita már az étterem megnyitása előtt komoly, többezres olvasótábort gyűjtött vegán blogjával. A csapat az á la carte kínálat mellett napról napra változó ajánlattal is készül. Nyugalom: senkit sem akarnak itt „áttéríteni” az állati fehérjementes életre, inkább csak inspirálni szeretnék az embereket.

Miért szeretjük?

Meseszépek az enteriőrök, és különféle étel-intoleranciás, mentes étrendet követőként sem kell magyarázkodni, csak élvezni a profin összerakott ízeket. És a kávé is nagyon ott van.

Mit érdemes enni?

A pizza a vegán ételekkel még csak ismerkedőknek sem olyan nagy váltás. Házi paradicsomszósszal, friss zöldekkel és a fokhagymás olívával készül. Ja, hogy ezen nem is volt sonka és sajt? Észre se vettük.

Mennyibe kerül?

A reggelik ára 1100 forintnál megáll, a kétfogásos napi ajánlat 2000 forint, a főételek ára 2-3 ezer forint.

Ez a cikk első része, hamarosan folytatjuk.