Igaz, hogy nagy fejlesztési láz zajlik évek óta a Balatonnál, az új épületek mellett sorra újulnak meg a régiek is. Elég az idén átadott Hableány jó példájára, vagy épp a balatonszentgyörgyi állomás két évvel ezelőtti felújíátására gondolni. Azonban még mindig sok-sok olyan épületet találunk a régióban, amelyeket a történelmi múltja vagy építészeti jelentősége miatt szívesen látnánk megmentve. Közülük a teljesség igénye nélkül összeszedtünk hetet, és annak is utánanéztünk, várhatóan mi lesz velük a jövőben.

Tihanyi Sportszálló

A világháborúból kikászálódó ország is képes volt szép építészeti teljesítményekre, amit kiválóan mutat az 1922-23-ban felépültBorbíró-Bierbauer Virgil és Mikle Károly tervezte Sportszálló. Az építész korai, klasszicista jegyeket viselő korszakát dicséri a kerek, rondellaszerű épület, amely végül inkább vendéglőként vált ismertté, mint szállóként. Később az étterem mellett diszkó is működött benne, de a 2000-es évekre magára hagyták. Manapság sajnos az enyészet az úr, hiába gondozza a környező Fürdőtelepet az önkormányzat. Éles kontrasztot mutat a helyi védelem alatt álló ház a szomszédos és elég jó állapotban lévő Limnológiai Intézet épületegyüttesével.

Remény azért van, a Hírbalaton.hu arról írt június elején, hogy a hó végén újra megnyithatják a Sportszálló teraszát. Gyerjabin Péter vállalkozó bérelte ki a szállót és fel akarja azt újítani a következő években. Ő elmondta a We Love Balatonnak, hogy a teraszt hozták helyre, itt kiszolgálóegység létesült, a hely újra vendéglátóhelyként működik. Az épületet tulajdonló céggel és a falu önkormányzatával hamarosan leülnek tárgyalni a teljes felújításról, amit pályázati forrásokból valósítanának meg. A fő terv, hogy az épület 100. szülinapjára (négy év múlva) teljesen kész lesz egész évben működő étteremként, rendezvénytérként, kiállítótérként.

Tátika étterem

A Poharazót (most Pláne Badacsony) is tervező Callmeyer Ferenc egyik balatoni főműve volt az 1958-ban megtervezett, hatalmas üvegablakokkal játszó, egykor vízparti vendéglátóhely. Fénykorában 400 vendéget tudtak itt megetetni. Nemcsak étterem, de cukrászda és strandbüfé is működött benne a rendszerváltás előtt. A tópart feltöltődött, a növényzet is dúsabb, ezért a mólóról már nem ugyanaz a látvány tárul elénk, mint 50-60 éve. Az épületet később magával Callmeyerrel is átterveztették, az emeleti részből zenés mulatóhely lett, a földszint pedig megmaradt étteremnek.

A jelenleg elhanyagolt állapotban lévő épületet úgy tudjuk, hogy pályázati pénzből felújítják, ehhez pedig már konkrét tervvel rendelkezik az önkormányzat: az alsó szintre Tourinform, hajóállomási pénztár és váró, míg a felsőre gasztronómiai rendezvénytér kerül, ahol a helyi borászok, termelők is bemutatkozhatnak majd. A pontos (ütem)tervek miatt kerestük az önkormányzatot, Krisztin N. László polgármester azt írta, hogy pályázati forrásokból megvan már a pénz a felújításra, jelenleg a közbeszerzési folyamat zajlik, a kivitelezés 2020 őszén indulhat el. A projekt az egész badacsonyi, kikötő környéki térség megújítását célozza, a Tátika renoválása ennek a része.

Ify (Emmaus)-kápolna

Ify Lajos plébános kápolnája manapság inkább egy horrorfilm díszletének tűnik. Az 1917-ben pappá szentelt Ify menedéknek építette fel az Emmaus-kápolnát a Szent György-hegy hegymagasi lejtőjén. Az ötvenes években végleg idemenekült Fonyódról, miután az államszocializmus be akarta szervezni békepapnak, de ő nem szeretett volna ebben részt venni. Elvonult ide, és egy komplett keresztény közösséget tartott fenn, misézett, kertet művelt, baromfit tartott.

A kápolna nem is az egyház tulajdona, sok örököse van Ifynek, így kézen-közön elveszett a telek. Egy ideig az 1967-ben meghalt Ify házvezetőnője tartotta rendben a helyet, de miután ő is távozott, az enyészet lett úrrá rajta. Mára gyakorlatilag életveszélyessé vált az épület, bár a hegyiek igyekeznek adakozásból megmenteni. Hogy ebből mikor lesz valami, pláne a magánkézben lévő telek miatt, az egyelőre rejtély.

Fekete-kastély

Ha az Ify-kápolna szellemjárta helynek tűnik, akkor a balatonedericsi Fekete-kastély nyilvánvalóan az (nevét egyes, feketére festett részeiről kapta). A hely történetileg átokkal sújtott, így aki cseppet is babonás, nem biztos, hogy belevág a felújításába. A kastélyt a 18. század legvégén építtette a Nedeczky család, ami kb. az első világháborúig az ő kezükben volt. 1912-től egyre több haláleset történt itt. Ekkor szerelemféltésből megölték a szakácsnőt, 1914-ben Nedeczky Jenő öngyilkos lett, 1928-ban Vág Jenő pesti ügyvéd ölte meg magát csalfa neje miatt, majd neje egyik szeretője is végzett magával. Végül egy kettős ügynök is önmaga ellen fordult, 1945-ben halt meg (miután a németek lebuktatták).

A kastély egy ideig a vasas szakszervezet gyereküdülőjeként működött, de hosszú évek óta kihasználatlan, állapota egyre csak romlik. Lyukas a tető és a födém, a természet mellett a vandálok is pusztították. 2014-ben megpróbálták 220 millió forintért eladni, de nem sikerült. Úgy tudjuk, a Fekete Kastély Kft. nevű vállalkozásé a kastély, ami a nyilvánosan elérhető céginformációk szerint egy (valószínűleg) orosz állampolgár, Mustafin Rinat Zufarovics tulajdonában van. A céget e-mailben megkerestük, levelünkre cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Balaton Szálló

Keszthely partvidékét a mólónál két patinás épület uralja: a Hullám és a Balaton Szálló. A Hullámról most nem fogunk írni, mert ugyan felújításra szorul, de jelenleg is működik. Ellenben a Balaton esetében már a növények is bekúsztak az ablakokon, úgy tűnik, a boldog békeidők hotelje az összeomlás szélén van. A vasútállomásra emlékeztető épületet 1895-re fejezték be, akkoriban még közvetlenül a tóparton állt a Hullámmal egyetemben.

Azóta a Balaton Szálló kétszer (2004, 2008) is leégett, jelenleg pedig egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég a tulajdonosa, ami felújítást ígért. Munkálatoknak azonban semmi nyoma, pedig Keszthely tűkön ül, hogy valami történjen. Sőt, rengeteg vitát kiváltva az építési szabályozást is módosította az önkormányzat, hogy nagyobb terület és magasság váljon be-/megépíthetővé a telkeken (bár a kiemelt fejlesztési területté alakítást utólag visszavonták).

Club Aliga

A második világháború előtt még legfeljebb pár villa volt itt, aztán jött Vas Zoltánné Vadas Sári, az Országos Tervhivatal akkori elnökének felesége, aki beleszeretett Aligába. Hamar megkedveltették a kommunista pártvezetéssel is a települést, 1949-ben be is indult az építkezés. Az ezután következő évtizedekben a modern építészet különböző alkotásaival szórták meg a fás-parkos területet, és mivel hazai és külföldi pártvezérek nyaraltak itt, fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.

Az üdülőkomplexum - ahol egykor Rákosi, Kádár, Brezsnyev és Castro is megfordult - a rendszerváltás után magáncégtől magáncéghez került, jelenleg Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége a tulajdonosa. Nagy volumenű fejlesztéseket akarnak, de jogi hadakozás jöhet, mert közben a balatonvilágosi önkormányzat (hozzájuk tartozik Balatonaliga) is bejelentette igényét, hogy négy évtized államosítás után visszakapná a vízpartját. A helyzetet bonyolítja, hogy a helyiek jelenleg ingyen bemehetnek a Club Aliga területére. Aliga amúgy két részre bontható: az egyik területen a hajdani pártvezérek veszélyesen leromlott villái, a másikon a manapság is idegenforgalmi célt szolgáló, régen a párt és az állami cégek közép- és alsóbb vezetőit üdültető, tűrhetőbb állapotú nagy épülettömbök vannak stranddal és kikötővel. Ezek viszont tényleg nagyon rossz állapotúak, ahonnan az ott nyaralók is hamar elmenekülnek.

A Palace épülete

Palace Dance Club korábbi épülete már biztos, hogy sosem lesz ugyanaz, mint régen. A Kádár-korszak alatt még Vasöntő üdülőként működött, majd a rendszerváltás után egészen más funkciót kapott: a Palace disco 1990-ben nyitott meg, hamar a Flört melletti legismertebb siófoki klub lett, ahol olyan világhírű dj-k is megfordultak, mint Tiesto, Carl Cox vagy épp Armin van Buuren. A klub 2018. augusztus 25-re The Closing néven záróbulit szervezett, azóta ki se nyitott.

A Palace tehát bezárta megszokott rezidenciáját, de a klub szellemét nem számolták fel, az a zenei világával együtt a siófoki PLÁZS-ra költözött. Kerestük az épületet valószínűleg birtokló kft-t e-mailben, hogy megtudjuk, mi lesz/lett az épület sorsa, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak kérdéseinkre. Közben kiderült, miért nem kaptunk választ: a Napi.hu szerint Palace Garden Hotel Kft-t megvette az orosz tulajdonú RRZP Invest Kft., melynek tulajdonosa Rahimkulov Ruszlan Megdetovics üzletember. Mellesleg övék a siófoki Residence Hotel, ami valószínűvé teszi az értesülést, miszerint 40 szobás luxushotelt alakítanak ki a Palace helyén állami támogatással.

A listát szerintünk is sokáig lehetne még folytatni, e-mailben szívesen várjuk a további ötleteket olvasóinktól! Ha sok különleges épületet összegyűjtünk, nem kizárt, hogy újabb résszel jelentkezünk a témában.