Keresés EN

Ez is érdekelheti

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Aktív

A 22 méter magas, körpanorámás épülettől az egykori szovjet szemletoronyig: Ezek a Balaton legújabb kilátói

Láttad már a Balatont a Tapolcai-medence nyugati csücskéből? És jártál már szovjet szemletoronyban? Az elmúlt időszakban megújult, mesés panorámát ígérő Balaton környéki kilátókat gyűjtöttük egy csokorba, a 22 méter magas, körpanorámás toronytól a lombkoronasétányig.

1/5

Szovjet szemletorony, Nagyvázsony és Tótvázsony között

Elhagyatott szovjet szemletoronyból készült, bárki által látogatható kilátó Nagyvázsony és Tótvázsony között, a 77-es út mellett. Az egykori katonai gyakorlóterületen lévő őrtoronyról még év elején röppent fel a hír, hogy turisztikai látogatóhellyé alakítják. Már az akkori terveknek utánajárva megírtuk, hogy fémlépcső, ablakok és ajtók, valamint védőkorlát beépítésével teszik „általános” kilátóvá. Az már biztos, hogy ezt a kilátót nem feltétlenül a panoráma, sokkal inkább a történeti vonatkozás miatt érdemes felkeresni.

Tipp: Az őrtorony közelében található az ország egyik legnagyobb szellemvárosa, a Kis-Moszkva is, ahol anno szovjet tisztek és katonák laktak családjaikkal.

Megközelítése: a 77-es útról, Tótvázsony és Nagyvázsony között. A GPS-koordinátákat itt találjátok.

2/5

Fülöp-hegyi kilátó, Révfülöp

A Fülöpi-hegyi Millenniumi kilátó még 2001-ben épült, az államalapítás évfordulójára, Pelényi Gyula tervei alapján. 2020 elején egy villámcsapás következtében szinte teljesen leégett a torony. A felújítás híréről még év elején beszámoltunk, a kilátó mára már egykori pompájában tündököl. Teljesen új faszerkezetet kapott az épület, megújult csigalépcsőin felérve pedig 360 fokos, káprázatos panoráma nyílik a Balatonra, a Badacsonyra, az északi part tanúhegyeire és a déli partra. Aki még nem járt itt, azért, aki pedig csak az eredeti épületet látta, a megújult változatért látogasson el ide.


Megközelítése: 
Révfülöp középpontjától nagyjából egyórányi sétára van, így aki meg akarja spórolni az utat, annak ajánlott autóval elindulnia. Az útirány végig ki van táblázva.

3/5

Tücsökdomb kilátó, Nemesvita

Nemesvita egy apró, elvarázsolt kis település a Tapolcai-medence nyugati peremén. A Balaton-felvidék legújabb kilátóját a falutól rövid sétára találjátok. A 22 méter magas, 7 szintes kilátó felső szintje teljesen körbejárható, így ezen a kilátón szintén 360 fokos, különleges panoráma vár arra, aki felkapaszkodik ide. A Bakony, a tanúhegyek, a déli part és a Keszthelyi-hegység vonulatai is láthatók, tiszta időben a Somlót is ki lehet szúrni. A kilátó lábánál egy játszótér és egy sövénylabirintus is várja a kirándulókat. 

Megközelítése: Nemesvita faluból, a Szenbékü utcából. Az irányt táblák jelzik a faluban. A GPS-koordinátákat itt találjátok.

4/5

Szőlőhegyi kilátó, Balatonberény

A balatonberényi Bokros-hegyen, a szőlők között vezető Hamvas Béla túraút mentén épült fel az 5 méter magas kilátó. Bár nem tör a magasba a felső szintje, szép panoráma tárul elénk így is, a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei és a Tihanyi-félsziget látványában gyönyörködhetünk. Érdemes végigjárni a Hamvas Béláról elnevezett útvonalat is. Az író-filozófus itt, a balatonberényi szőlőhegyen írta meg 1945-ben a magyar bor spirituális alapművét, A bor filozófiáját. Útközben szép műemlék présházakat is láthattok.

Megközelítése: Balatonberényből a Bokrosi úton. A GPS-koordinátákat itt találjátok.


5/5

+1 Lombkoronasétány és kilátó, Hévíz

A 2,2 km hosszú Tavirózsa tanösvény bejárása egy meditatív séta a világon egyedülálló termáltó véderdejében. A fő látványosság a 15 méter magas lombkorona-megfigyelő kilátó, ahonnan szemügyre vehetjük a különleges erdő lombkoronaszintjét és a tó környékét. A magaslati látnivaló átadása után egy darabig még le volt zárva, de 2022. februárja óta látogatható.

Megközelítése: a tanösvény az Ady Endre u. 2. szám előtti parkoló mellett kezdődik, a kilátó innen néhány száz méterre található. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Aktív

7 kerékpáros útvonal tavaszra, ha unod a Balatoni Bringakört

7 útvonalat ajánlunk azoknak, akik már teljesítették a Balatoni Bringakört, és szívesen felfedeznének valami újat, és persze azoknak, akik nyeregbe pattannának az enyhe télvégi napokon.

Aktív

Variációk balatoni randizásra – Valentin-nap a tónál

Egy tartalmas balatoni nappal, hétvégével február közepén sem lőhettek mellé. Adunk néhány tippet, hova menjetek randizni a tó körül!

Aktív

Télen csobbanni a Balatonban? – Vízparti szaunák a tó körül

Egy panorámás szaunából nézni a téli Balatont igazi testet és lelket is feltöltő program. Mutatjuk, hol van erre lehetőség a szállodákon kívül.

Neked ajánlott

A