A Balaton közelsége szinte mindenkit kikapcsol, feltölt és megnyugtat. Legkedvesebb nyári emlékeinket köszönhetjük neki, a strandolások és a kirándulások felejthetetlen élményei pedig még a legszürkébb hétköznapokon is elkísérnek minket. Most keramikusok olyan alkotásait gyűjtöttük össze, amikkel a legszebb balatoni emlékeinket az otthonunkba is elvihetjük.

1/10

Apacuka ceramics

Neuvirth Judit és Födő Gábor néprajzos és képzőművész házaspár évekkel ezelőtt gondolt egy nagyot, és megnyitották Budapesten DIY-műhelyüket, ahol életre kelnek a kreatív elképzelések, és ahol bárki elkészítheti saját kerámiáját. Az élményagyagozás során megtapasztalhatjuk az alkotás örömét, de ha nem magunk készítenénk el a kerámiákat, az Apacuka webshopjában akkor is szebbnél szebb tárgyak közül válogathatunk.

 A műhelyt ugyan a fővárosban találjuk, de a balatonos kollekció azonnal a vízpart mellé repít minket. A strandok tipikus figurái tűnnek fel a kerámiákon, a csónakázó és a horgászó figurák a legkedvesebb nyári emlékeinket idézik. A színes, absztrakt mintás kerámiák pedig ebben a kollekcióban furfangos csomagolást kaptak, ugyanis a dobozokon kivágott flekkek mögül előbukkanó színes kacskaringók varázsolják egyedivé a strandolók öltözékét.

Több mint 40 éve járok a Balatonra nyaralni, 26 éve Födő Gábor grafikussal, ugyanoda, a nagyszüleim házába – meséli Judit. A strandra én a törölközőmmel, ő a rajzfüzetével a hóna alatt érkezik. Ez a rajzfüzet évről évre telítődik, és egyre több szereplős. Ebből a gyűjteményből került kiválasztásra szigorú „casting” után például a nagymama, a nagypapa és az unoka figurája, és kerültek a kerámiákra, dobozokra.”  

Az Apacuka Balaton-kollekcióját itt találjátok.  

2/10

Lengyel Zsuzsa

A Balaton ezerféle kék árnyalata inspirálja Lengyel Zsuzsát, aki 2006 óta építgeti a kék bögrék, csészék és tányérok birodalmát a Káli-medencében, Szentbékkállán. Kalandja a kerámiával szinte egy véletlennek köszönhetően indult, gyerekei szülői értekezletére igyekezett, amikor megpillantott egy hirdetést, hogy fazekasképzés indul felnőtteknek.

Innentől pedig szerencsére nem volt megállás, ma már saját műhelyében készülnek a Balaton ihlette kerámiák.

„A Balaton közelsége elképesztően inspirál” – meséli Zsuzsa. A türkizkék kerámiáimat ezért is neveztem el Balatonkék kerámiáknak. A munkáimmal szeretném kifejezni a víz árnyalatait, hangulatát, dinamikáját, és a tárgyakon keresztül visszaadni azt a sok energiát, boldogságot, nyugalmat, amit én kapok minden alkalommal, amikor a Balaton partján ülök és gyönyörködöm.”  

A Balatonkék kerámiákat itt találjátok, Zsuzsa alkotásaival a szezonban személyesen a Liliomkert Piacon találkozhattok.

3/10

Misija Design

A Misija tervezője, Farkas-Pap Éva szobrászművész olyan „zsebszobrokat” álmodott meg, melyek visszahozzák gyermekkorunk gyűjtőszenvedélyét, miközben lakásunk apró díszeivé válnak. A Misija kézbe simuló állatsereglete – macskák, elefántok, madarak, nyulak, vízilovak, vaddisznók, bikák, csacsik és kutyák – kerámiából, fából és betonból készül. 

Az első Misija figurák ráadásul a Balaton mellett születtek meg, ugyanis Éva már az alapítástól kezdve részt vesz az AlmadiART alkotóház életében. A Balaton gazdag inspirációt jelent számára, így nem véletlen, hogy a tó színei és atmoszférája ihlette kollekció is létrejött. A Misija szobrai pedig nemcsak otthonunk apró díszeivé válhatnak, de egy jó ügyet is támogathatunk megvásárlásukkal, ugyanis Éva a Segítő Vásárlás szervezet révén olyan szociális műhelyekkel dolgozik együtt, amelyek megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak.  

„Az egyedi mázas, magastüzű kerámiamadarak Tomay Kata iparművésszel együttműködve készülnek. A termékskála folyamatosan bővül: a Misija cica, a vaddisznó és az elefánt is kapható már az Almádiban kikísérletezett mázakkal” – mesélte Éva.  

A Misija Balaton-kollekcióját itt találjátok, vagy személyesen a Balaton mellett, a veszprémi KUNSZT! galéria és közösségi tér boltjában vásárolhatjátok meg.    

4/10

Krisz Ceramica

Ha szívesen beköltöztetnétek otthonotokba a Balatont, akkor a Krisz Ceramica termékeit érdemes böngészni: balatonos tányérszettekből falatozhatunk, a tó ihlette kerámiabögrékből kortyolhatjuk a kávét vagy a teát, de akár a kulcstartónkra is akaszthatunk egy darabka Balatont. 

Ángyán Krisztina Argentínában talált rá a kerámiázás iránti szenvedélyre, amit hazahozott, később pedig a Balatonhoz fűződő rajongását is belegyúrta az agyagba. Balaton-felvidéki otthonában, Gyulakeszin elsősorban home decor tárgyakat készít. A mosdótálak például igazán egyedi hangulatot kölcsönözhetnek fürdőszobánknak, de olyan, apróbb kiegészítőket is találunk a kínálatban, mint az ékszerek és az akasztós díszek. Kerámiái pedig olyannyira utánozhatatlanok, hogy egész Európában le vannak védetve.
 
„Munkáim érzésvilágom életteli színeit, élénkségét tükrözik, azért készítem őket, hogy szebbé tegye az otthonokat, a nagy napokat vagy akár a hétköznapokat, mert az apró részletek a legfontosabbak” – vallja Krisztina az alkotómunkáról.
 
A Krisz Ceramica termékeit itt böngészhetitek, a Balaton környékén pedig a szezonban a Liliomkert Piac árusai között is megtaláljátok Krisztinát.

5/10

BA kerámia

A különleges kerámiák nemcsak használati vagy dísztárgyakként lehetnek otthonaink ékei, hanem akár a burkolatokkal is játszhatunk. A BA kerámia csempemanufaktúrának köszönhetően ráadásul már balatonos épületkerámiákkal is díszíthetjük otthonainkat.

Borzók Anikó a BA kerámia alapítója kerámiaművesként végzett a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában, emellett évekig tanult rajzot és festészetet, ez teszi lehetővé, hogy csempéi igazán egyediek és művésziek legyenek. Az épületkerámiák és -burkolatok saját ötlet alapján, kézzel készülnek, de Anikóék gyakran szerveznek workshopokat is a dorogi stúdióban, ahol megálmodhatjuk saját csempéinket. Egy ilyen Nyitott Műhely Workshop során készültek el az első balatonos csempék, melyekből aztán önálló kollekció lett.

„Olyan népszerűnek bizonyult a megrendelőink között a Balaton ihlette csempe, hogy aki a tó környékéről rendel a vegyes mintás csempéinkből, szinte mindig kér néhányat ebből a kollekcióból is. A Balaton-szériánk folyamatosan bővül, de idén tervezünk egy nagyobb, látványosabb, Balatont formázó csempeösszeállítást is” – mesélte nekünk Anikó.

A BA kerámia csempéit itt találjátok.

6/10

Csicsó Kerámia

Ha a Balaton környékén keresünk keramikusokat, akkor a Káli-medencében található Balatoncsicsóra mindenképp látogassunk el. Schmidt Ferenc keramikus művészi irányításával itt már több mint 30 éve működik a Csicsó Kerámia műhelye, melynek kis csapata folyamatosan azon munkálkodik, hogy a kezeik közül olyan kerámiatárgyak kerüljenek ki, melyek mindenkinek örömet szereznek.

Kínálatukban főleg a balatoni virágoskerteket idéző apró kerámiavirágokat találunk, melyek nemcsak tökéletes ajándékok lehetnek a nagy napokra, de saját otthonunk vagy kertünk örökké virágzó díszeivé válhatnak.
 
„Olyan helyre születni, élni és dolgozni, ahol az ember még együtt lélegzik az őt körülvevő világgal, ritka kiváltság. A Nivegy-völgy, az otthonunk ilyen vidék, folyamatos inspirációt jelent számunkra. Imádjuk az utánozhatatlan harmóniát, ami a tóból és a felette elterülő szőlőhegyekből árad” – vallja a Csicsó Kerámia csapata.
 
A Csicsó Kerámia alkotásait itt vehetitek szemügyre, vagy a szezonban a Liliomkert Piacon is találkozhattok velük.

7/10

Goods műhely

A Balaton sziluettje és pompás kék árnyalatai köszönnek vissza a Goods műhely étkészletein. A Balaton ihlette tányérok, bögrék és müzlistálak még a legszürkébb téli napokat is feldobják, nyáron pedig pompás kiegészítői lehetnek egy lusta reggelinek vagy egy finom ebédnek a tóparti nyaralóban.

A Goods műhelyt családi vállalkozásként négy éve alapította Kozma Renáta, aki olyan stúdiót hozott létre, ahol az agyag és a kerámia kicsit újragondolva, bohókásan, kedvesen mutatja meg magát és csempész mosolyt a mindennapokba.

„A Balaton már gyerekkorunktól a kedvenc nyári helyünk volt, Fonyódliget a bázis, és innen fedezzük fel a tó környékét nyárról nyárra. Ezért is van a Badacsony megörökítve az egyik tányéron, mert mindig azt látjuk a déli partról, és emblematikus része a magyar tengernek” – mesélte Renáta a balatoni kötődésről.

A Goods műhely Balaton-kollekcióját itt találjátok. 

8/10

Klára Kerámia

A Balaton felett elszálló madársereg, a tó sziluettje, a horgony és az iránytű a Klára Kerámia Pelso-kollekciójának fő motívumai, melyek egy önfeledt vitorlázás emlékeit és a boldog, lusta nyarak hangulatát idézik. Plesovszki Klára békéscsabai keramikus rendszeres vendége a Balaton északi partjának, mely kézzel festett, egyedi alkotásaihoz is folyamatos inspirációt jelent.

Plesovszki Klára békéscsabai keramikus rendszeres vendége a Balaton északi partjának, mely kézzel festett, egyedi alkotásaihoz is folyamatos inspirációt jelent. Ha egy hosszú, nyugodt kávézásra vagy étkezésre vágyunk, akkor a Klára Kerámia visszafogott és bohókásan elegáns, nosztalgikus Pelso-szettje tökéletes választás lesz.
 
„17 éves voltam, amikor először láttam a Balatont, azt a hihetetlen kékséget, ami semmi másban nincs meg. Még most is, amikor megérkezem, a szemem csak ezt a kéket issza órákig. Nem tudok betelni vele” – mesélte Klára balatoni élményeiről.

A Klára Kerámia Pelso-kollekcióját itt találjátok. 

9/10

Angyalok Kertje Kerámia

Az Angyalok Kertje Balatonudvariban nemcsak egy átlagos kerámiaműhely, hanem a kreatív energiák fellegvára, ugyanis Meilinger Veronika rendszeresen szervez workshopokat, ahol magunk is belekóstolhatunk az agyagozás örömteli élményébe. Veronika Tihanytól pár kilométerre, Balatonudvariban nőtt fel, majd Budapestre szólította az élet. 

2016-ban azonban visszaköltözött szülőfalujába és megalapította az Angyalok Kertjét, ahol a kreatív workshopok mellett akár még jógafoglalkozásokon is részt vehetünk. Természetesen Veronika saját kerámiakollekciókat is készít, melyeket a Balaton inspirál, a kék csodás árnyalatai, a víz hullámai és a vízpart fényei egyaránt visszaköszönnek a tányérokról és az apróbb dísztárgyakról.
 
„Szeretem a szabad alkotást, amikor anélkül születnek meg a formák és a minták, hogy gondolkodnék. Ami az alkotásban inspirál, az a Balaton, a természet és a tudatosság, a spiritualitás. Ezek tükröződnek vissza a mintákon és a színeken, melyeket használok” – meséli Veronika az alkotói folyamatról.
 
Az Angyalok Kertje Kerámia workshopjairól itt tájékozódhattok, Veronika Balaton-kollekcióját pedig itt találjátok.

10/10

Gulipán design

Ha a reggeli rohanásban csak egy korty kávéra van időnk, vagy ha épp úgy alakul, hogy a hétvégén ráérünk egy hosszabb reggelire, akkor mi mindkét esetben a Gulipán design vitorlásmotívumokkal díszített reggelizőkészletét ajánljuk. Egy sietős reggelen öröm lesz kézbe venni a Balatont idéző bögrét, egy lusta szombaton pedig a balatoni nosztalgia fogja megadni az étkezés alaphangulatát. 

Címkék