Néhány zivatart leszámítva igazi strandidővel köszön el a nyár, ezért most már tényleg elő a matracokkal és a naptejekkel, és irány valamelyik strand! Balatoni strandokat bemutató cikksorozatunkban most azokra a partszakaszokra helyezzük a hangsúlyt, amelyeket a szolgáltatások mellett a panoráma miatt is érdemes kipróbálni, ahol a partról és a vízibiciklikről festményre illő látvány tárul elénk a tanúhegyek, a Tihanyi-félsziget vagy más magaslatok jóvoltából.

10 éves a We Love Balaton!

Mérföldkőhöz ért online magazinunk, a We Love Balaton, mely idén 10 éves. Ebben az időszakban több különböző témájú, 10 elemes toplistát írunk nektek. A jubilálás kapcsán Analógia című kiállítássorozatunkkal is találkozhattatok, melyről itt olvashattok bővebben.

1/10

Balatonfüred – Esterházy-strand és élményfürdő

Tagore sétány keleti végén található Esterházy-strand az exkluzív kategóriát jelenti az északi parton, amiben nagy szerepe van a mesés tihanyi panorámának is. Ehhez jön még aparkosított plázsaz élményfürdő, a több pihenőterasz és sportpálya, meg persze az arisztokratikus hangulat: a reformkor itt nyaraló arisztokratái és kalandorai is itt mártóztak volna meg a hűs habokban, ha tehették volna.

Az egyszeri felnőttbelépő ára 2100 Ft, a 4–14 éves gyermekjegy 1300 Ft. A többi jegy- és bérletárért ide kattintsatok!

2/10

Tihany – Somosi szabadstrand

Tény, hogy ez a partszakasz egy keskeny betonozott placc, mégis sokan szeretik a szép kilátás és a kissé nosztalgikus hangulat miatt. Az északi part keleti medencéjének látványa sem utolsó, de az igazi látványosság a vízből, a part felé fordulva látszik: a tihanyi bencés apátságéppen előttetek magasodik. A strandon átöltözésre alkalmas építményt, zuhanyt és WC-t is kialakítottak, és van itt egy büfé is, ahol a Balaton-parton elmaradhatatlan strandételeket kínálják.

3/10

Tihany – Sajkodi strand

Sajkod egy külön világ a Tihanyi-félszigeten – és az egész északi parton belül. A kis strand a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán található, távol a forgalmas helyektől. Olyan, mint egy rejtekhely az óceánon. Az egész strand nem nagyobb, mint egy nadrágszíj, amire felülről rádől az erdővel borított Csúcs-hegy, két oldalról pedig a Balaton mindkét partját egyszerre láthatjátok. Gyalogosan minden közlekedési lehetőségtől messze van, ezért kocsival vagy bringával érdemes felkeresni, esetleg a Tihanyi-félsziget túraútvonalain túrázva.

Felnőttbelépő: 800 Ft, gyermek- (6–18 éves) és nyugdíjasbelépő: 500 Ft, családi belépő (2 szülő + 2 gyermek): 2100 Ft. További információt itt találtok.


4/10

Herczeg Ferenc Strand és Ökoturisztikai Látogatóközpont

Badacsony környékének egyik legkisebb strandja mérete ellenére rengeteg lehetőséget nyújt: a part sekély, van strandröplabdapálya,játszótér napvitorlákkal, baba-mama pihenősarok, és lehetőség van kajak- és kenukölcsönzésre is. Amiért a strand bekerült a válogatásunkba, az a vízitúra-lehetőség: a hatállomásos, 3 kilométeres Nádi szél tanösvényen evezve a nádasok mellől csodálhatjátok a Badacsony hegyet és a tájat. Érdemes végigböngészni a tanösvényen a QR-kódokkal elérhető információkat.

Belépőjegy: 1000 Ft, kedvezményes jegy: 600 Ft (helyi ingatlantulajdonos, gyerek, ill. 17 óra után). További információt itt találtok.

5/10

Balatonedericsi strand

Ha szívesen időztök a közeli Szépkilátónál, és gyönyörködtök az északi part egyik legszebb panorámájában, akkor be fog jönni az a látvány is, ami a balatonedericsi strandon vár. Vízibicikliről vagy SUP-ról egészen közelinek tűnik a, a Badacsony és a többi tanúhegy, ráadásul különleges szögből látszanak. A strandot 2020-ban felújították, retró stílusú, új öltözőkabinokat alakítottak ki, strandfocipályát, piknikzónát, ivókutakat hoztak létre, ATM-et helyeztek ki, és biztosítani tudják az akadálymentes vízbe jutást is.

Felnőttbelépőjegy hétköznap: 1000 Ft, hétvégén: 1200 Ft. Gyermekbelépőjegy (6–18 éves korig): 500 Ft.

6/10

Balatongyöröki strand

balatongyöröki strand közvetlenül a vasútállomással szemben húzódik. Akár a lídós partszakaszt, akár a két stéget vagy a „hagyományos” lejárókat választjátok a strand hátsó részén, a panorámára biztosan rá fogtok csodálkozni, hiszen a, a Badacsony és a tanúhegyek látványában gyönyörködhettek. De a strand nem csak a kilátás miatt népszerű: gyönyörű a gyep, van egy 120 méteres homokos partszakasz, sok az árnyékos rész. Van kisebbfajta élményparkot jelentő játszótér, lehet szörföt kölcsönözni, ingyenes a parkolás, és strandéttermekből sincs hiány, a parton található a Party Csóka és a Mango Beach bisztró is.

Felnőttnapijegy: hétköznap 1200 Ft, hétvégén 1500 Ft. Gyereknapijegy: hétköznap 600 Ft, hétvégén: 700 Ft.

7/10

Balatonfenyves – Nagyszabadstrand

A tanúhegyek abalatonfenyvesi Nagyszabadstrand panorámáját is megkoronázzák, de ezen kívül a Keszthelyi-hegység magaslatait is láthatjátok az 1 km hosszú partszakaszról. Ezen a strandon minden megtalálható, ami a passzív és az aktív pihenéshez kell: árnyékos föveny, nagyjátszótér, strandröplabdapálya, vízilabdapálya. A strand gasztronómiai szempontból is kiemelkedik: aki a hagyományos strandbüfékínálattól eltérő fogásokkal pótolná a kalóriákat, A Konyhám strandbisztróban többféle izgalmas, strandételgyőztes ételt is talál.

8/10

Fonyód – Bélatelepi szabadstrand

Az északi part tanúhegyeinek látványát a fonyódi strandokról lehet a leginkább élvezni. Ezek közül a Bélatelepiszabadstrand több szempontból is különleges: a víz olyan mély, hogy már-már azt hisszük, tévedésből az északi parton csobbantunk, és a strand mellett találjátok a déli part egyik eldugott kincsét, a kagylós partot is, ahol a több millió éves geológiai folyamatok emlékét is őrző rengeteg kagyló szürreális szőnyeget képez a lábatok alatt.

9/10

Panoráma strand, Fonyód

Ahogy a nevében is benne van, erről a fonyódi partszakaszról is mesés a kilátás, a Badacsony és a tanúhegyek uralják a panorámát.A látvány egy dolog, a strand vonzerejét növeli még a csaknem kétszáz méterhosszú, lídós partszakasz, és a gyerekek sem fognak unatkozni afocipályának, a csúszdáknak és a kalózhajós-vizes játszótérnek köszönhetően, ezeken kívül homokos öblöket és félszigeteket is kialakítottak a kicsiknek.
A strand 2016 óta fizetős. Felnőttnapijegy: 950 Ft, nyugdíjas- és diáknapijegy: 480 Ft. Családi jegy: 2400 Ft, a vízi élményparkért külön kell fizetni. Itt találtok részleteket.

10/10

Szántód – Rigó utcai szabadstrand

Ezen a strandon a Tihanyi-félsziget közelsége adja a panorámához azt a pluszt, ami miatt érdemes ide leteríteni a törülközőt, ha a déli parton strandolnátok. Közel egyhektáros területével az eredetileg magánkézben lévő fürdőhely a vitorlások kedvelt helye volt, de 2010-ben egy tulajdonoscsere és egy nagyobb volumenű rendezés átszabta a hely arculatát. Bár a pázsit majdnem egésze nyitott a napsugarak előtt, a lassacskán növekvő fák évről évre több árnyékot adnak.

Címkék