Az adventi időszak és az ünnepi készülődés közben vagy után jól jön egy olyan nap, amikor a Balaton látványa segít egy kicsit lelassulni és kisimítani az idegeinket. Korai indulással és alapos tervezéssel egy nap is elég lehet arra, hogy ízelítőt kapjunk a téli balatoni hangulatból, egyedi karácsonyi ajándékokra és kincsekre vadásszunk, korcsolyázzunk a Káli-medencében, bekuckózzunk egy cukrászdába, aztán megcsodáljuk a varázslatos téli balatoni naplementét, és ha már beköszöntött a kora téli este, egy finom vacsorával búcsúzzunk a tótól a következő kiruccanásig. Egy tökéletes téli naphoz adunk tippeket.

Egy reggeli séta az akarattyai magasparton

Az akarattyai magaspart, más néven Kisfaludy sétány vagy Tengerlátópart a Balaton keleti medencéjének egyik legszebb és legtermészetesebb kilátóhelye. A Balatonra néző füves, 50-60 méter magas domboldalról szemünk elé tárul a kenesei part, a Fűzfői-öböl, Almádi, Káptalanfüred, az aligai, a világosi magaspart és a siófoki szállodák is. Aki szeretné kimaxolni az élményt, a The Rusty Coffee Boxból szerezhet egy finom kávét.

Egy ráérős brunch

Stressz nélkül is lehet készülődni az ünnepekre: próbáld ki, milyen, amikor egy ráérős, pazar villásreggelivel kezditek a napot, és élvezitek a helyi alapanyagokból készült ételeket, a napfényes teraszok vagy a bekuckózós kávézók, éttermek nyugalmát. Olyan helyeket mutattunk ebben a cikkben, ahová télen is beülhettek egy finom brunchra, hogy fenséges tojásreggelikkel, szendvicsekkel vagy akár egy bohém, pezsgős villásreggelivel indítsatok el egy szuper téli balatoni napot.

További infókat itt találtok.

Korizás és ünnepi fogások Salföldön

Ha szeretnénk megismerni a Balaton téli arcát, a Káli-medencét is érdemes felvenni az úti célok közé: itt mesés naplementék és apró falvak várnak izgalmas gasztrohelyekkel, a távolban kéklő tanúhegyek látványa pedig csak a ráadás. A salföldi Káli Fecske Étterem és Kulturális Központ nemcsak rengeteg programmal és izgalmas, formabontó ízeket kínáló étteremmel gazdagítja a Káli-medencét, hanem advent első vasárnapja óta egy jégpályával és adventi vásárral is. A hangulatot forralt borral, forró csokival és punccsal fokozhatjuk, a kalóriákat pedig az étterem ünnepi fogásaival pótolhatjuk. A négy egységből álló épületegyütteshez az étterem mellett egy kiállítótér is tartozik, itt az Újravárók című adventi kollektív kiállításon hangolódhatunk az ünnepekre.

A jégpálya csütörtöktől hétfőig 12–20 óráig tart nyitva, kedden és szerdán 20 fő feletti csoportoknak. Nekik minden esetben előre be kell jelentkezniük e-mailen (kalifecske@gmail.com) vagy telefonon (06 30 159 0838).

Jegyek: gyerekeknek 1500 Ft, felnőtteknek 2000 Ft, családoknak (2 felnőtt + 1 vagy 2 gyermek) 4000 Ft, korcsolyabérlés: 2000 Ft (1000 Ft letét). További információt a Facebook-eseménynél találtok. (x).

Ajándékvadászat és forraltborozás egy adventi vásárban

A Balaton környéki karácsonyi vásárok tökéletes ajándéklelőhelyek, ha a meghitt, családias hangulatú rendezvényeket részesítjük előnyben. Veszprémben két vásáron is vadászhatunk egyedi ajándékokra, Balatonfüreden jégvitorlásokban gyönyörködhetünk, Balatonlellén látványos karácsonyi park, Siófokon fényinstallációk, koncertek, Badacsonyban kulturális programok és borkóstolók várnak. Ebben a cikkben gyűjtöttük össze a balatoni és környékbeli adventi vásárokat.

Kenutúra a Hévízi-lefolyón

Kenutúra a tél közepén? A Hévízi-lefolyón vadregényesen párolgó, 10-15 Celsius-fokos vízen, trópusi halak és tündérrózsák társaságában lehet lesiklani kb. tíz kilométert a csatornán. A túrákat kifejezetten november és március között indítja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a többi túraszervező, mert máskor nem szabad zavarni az itt élő állatvilágot. A meleg teáról és a kiindulási ponthoz való visszajutásról a szervezők gondoskodnak.

További információt itt találtok.

Egy ebéd a Kőkút Kertben

Kékkút a Káli-medence egyik ékszerdoboza, ahol a fehérre meszelt, hagyományos házakat és a díszes homlokzatokat csodálva tehetünk hosszabb téli sétát. Az egyik ilyen csinos parasztház rejti a Kőkút Kert Vendéglőt, ahol finom illatok és karácsonyi hangulat csábítja a vendégeket. Az étterem tökéletes hely arra, hogy az ünnepekre hangolódjunk és lelassuljunk kicsit. Vasárnaponként környékbeli árusok, kézművesek portékái közül válogathatunk az adventi vásárban az étterem teraszán, 12 és 16 óra között. Bent forró teával, forró csokival és forralt borral melegedhetünk fel, és az étterem meglepetése, hogy az adventi hétvégéken péntektől vasárnapig 15 százalékos kedvezményt biztosítanak az à la carte fogásokból a helyben fogyasztóknak. Ezenkívül minden hétvégén egy-egy főfogással és egy-egy „elfeledett”, az ünnephez köthető édességgel kedveskednek a vendégeknek. December 8. és 10. között például disznótoros finomságok és mézes krémes, december 15. és 17. között töltött káposzta és bejgli is lesz a kínálatban.

A Kőkút Kert Vendéglő nemcsak a hangolódásban, hanem az ünnepi készülődésben és az ajándékválasztásban is segít: karácsonyi és szilveszteri ételeket rendelhetünk tőlük, hogy a főzés helyett a családunkkal tölthessük az időt, ha pedig karácsonyi élményajándékkal szeretnénk meglepni szeretteinket, az étteremben felhasználható, online is beszerezhető ajándékutalványt is vásárolhatunk a vendéglőtől (telefonos vagy e-mailes egyeztetés és banki kifizetés után az ajándékkártyát postázzák. Érdeklődni a 20 466 7617-es telefonszámon vagy a kokutkert@silvozrt.hu e-mail-címen lehet). (x)

Romantikus séta egy Balaton környéki kastély termeiben

A Balaton környéki, ma már múzeumként működő kastélyok és paloták fényűző termeiben és szépen gondozott parkjaiban sétálva úgy érezhetjük, időutazásban van részünk. A gyönyörű enteriőrök, a legendás szerelmek és az ámulatba ejtő freskók világának felfedezése tökéletes program akkor is, amikor kint mínuszok vannak. A keszthelyi Festetics-kastélyt, a sümegi Püspöki Palotát, a nádasdladányi Nádasdy-kastélyt vagy a dégi Festetics-kastélyt is érdemes felvenni az állomások közé.

Egy vacsora a Sombreros Taqueriában

Az idén nyáron Balatonakarattyán megnyílt mexikói gyorsétterem és „tacoparadicsom”, a Sombreros Taqueria nemcsak egy étterem, hanem egy igazi életérzés. Az enteriőr kihívóan egyedi dizájnja, a falak vibráló színei és a karakteres dekoráció a mexikói piacok hangulatát idézik. Itt minden a mexikói életörömről szól! 

A Sombreros Taqueria nemcsak új keletű vállalkozás, hanem a Mercato Spumante Bár üzemeltetőjének új gyöngyszeme. A gyorsétteremben mi válogathatjuk össze az étel hozzávalóit a pultnál, így minden falat tökéletesen passzolhat az ízlésünkhöz, de házhoz szállításra is van lehetőség. Az „el sabor del día″, vagyis „a nap íze″ azt sugallja, hogy itt minden egyes napon friss és autentikus ízekkel találkozhatunk. Az étlapon mexikói klasszikusok találhatók, készülnek burritók, tacók, nachos és torta, kérhetünk hagyományos Jarritos üdítőket és mexikói alkoholos italokat, többek között Coronát és tequilát is, az étkezést pedig az étterem saját churritos desszertje koronázza meg. A téli hónapokra való tekintettel a forralt bor is helyet kapott kínálatban.

Az étlapért és további információkért kattintsatok a sombrerostaqueria.com weboldalra! (x)

Téli körtúra egy tanösvényen

Túrázni a hidegben is lehet, igaz, ez több előkészületet igényel: például nagyon fontos, hogy tudjuk, milyen az állóképességünk, a hidegtűrésünk, és az is, hogy ismerkedjünk meg előre a tereppel térképek, túraleírások alapján. Korábbi cikkünkben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tippjei és saját tapasztalataink alapján összeszedtük, hogyan érdemes felkészülni és mire érdemes figyelni, ha hidegben indultok balatoni túrára, itt pedig önmagába visszatérő tanösvényeket ajánlottunk. Ha minden megvan, és az időjárás is megfelelő, túrabakancsot a csomagtartóba, teát a termoszba, és kezdődhet a kaland!

Naplemente a „kagylós parton”

A déli part egyik eldugott kincsét, „a kagylós partot” a bélatelepi strand mellett találjátok. A több millió éves geológiai folyamatok emlékét őrző balatoni kecskeköröm, vagyis a mintegy 5 millió évvel ezelőtt a Pannon-tengerben élt, Congeria ungula caprae nevű kagyló szürreális szőnyeget képez a lábunk alatt a parton, a hátteret pedig a Tapolcai-medence tanúhegyei adják a túlsó parton. A kecskekörmök legendájáról itt írtunk korábban.

Címkék