Ha még nem tudod, mit ajándékozz egy Balaton-rajongónak, de nincs időd végigjárni a helyi delikátboltokat és piacokat, segítünk! A balatoni termelők finomságaival, balatoni pezsgőkkel és borcsomagokkal, de egy balatonos ékszerrel, táskával vagy printtel is nagy örömet lehet okozni, ugyanakkor egy balatoni gasztroélményt vagy borkóstolást rejtő utalvánnyal sem fogtok mellélőni. Karácsonyi ajándéktippeket bemutató cikksorozatunk első része következik.

Art Hekk

A Tóth Andrej grafikus és képzőművész által alapított Art Hekk márka vidám, színes, balatoni témájú, limitált példányban készülő termékeivel és printjeivel több, dizájnterméket árusító üzletben, például a veszprémi KUNSZT!-ban is találkozhattok. Ha nem jártok ilyen helyen karácsonyig, de ezt álmodtátok meg egy családtagnak vagy ismerősnek a fa alá, a webshopban válogathattok a vicces printek, táskák, festett fahalak között.

Mirc

Tóth Mira az ötvösmunka szerelmeseként vágott bele a Mirc ékszerek készítésébe. 22 évesen vehette át ötvös- és aranyműves-bizonyítványát, azóta pedig egyedi, kézzel készített ékszereivel gyarapítja vállalkozását. Az ékszerek akrilfonalból, ezüstből vagy éppen aranyból készülnek, és természetesen néhány kivételes termék magán hordozza legnagyobb tavunk formáját.

Ide kattintsatok a balatonos ékszerekért! Üzletek: KUNSZT! (Veszprém), Doreeenka (Budapest), La Téne pop-up (Budapest)

Sebők Luca

„Csak itt születhettek meg az ékszerek. A Balaton minden rezdülése, finomsága és haragja része a gondolataimnak” – emeli ki Luca, aki életvitelszerűen 8 éve él a tó körül. Körülbelül ennyi ideje dolgozik ötvösként is, úgyhogy ez a két dolog összefonódik az életében. A márka a sikeres leveles kollekción felbuzdulva jött létre – ez a mi személyes kedvencünk is –, amit eredetileg a nővére esküvőjére készített. A sárgarézből készült, letisztult, organikus formákat ezüstözve vagy rose gold bevonattal is megtaláljuk.

A weboldalt itt találjátok. Üzlet: Liliomkert Piac (Káptalantóti)

Delka bag

Aki már a következő nyárra gondol, nyugodtan tehet vidám, lángosos fürdőruhát vagy pólót a fa alá. A Delka bag BULATON névre hallgató kollekciója fürdőruhákból, hímzett pólókból, zoknikból, shopperekből és lemosható tetoválásokból áll össze. A termékek a balatoni nyár hangulatát szeretnék átadni: szerepel rajtuk a „sajtos tejfölös”, a „bícsbádi” és hasonló szövegek, valamint lángos, vízibicikli, hekk és még viccesebb ábrák kerültek rájuk.

A webshopot, ahol most leárazva vehetitek meg a nyári kiegészítőket, itt találjátok.

ZADOR szappan

A ZADOR családi manufaktúra szappanjainak alapját a hévízi termálvíz adja. A Pécselyen készülő szappanok a közelben lévő egykori Zádor váráról kapták a nevüket, jótékony hatásuk – ahogyan a termálvíz ereje is – megkérdőjelezhetetlen. A természetes összetevőkből álló szappanok többek között füge-körte, szőlő, kakaó és téli varázs illatokban kaphatók, de fürdősókat és díszdobozos ünnepi csomagokat is kínálnak webshopjukban.

Ajándékutalvány a Kőkút Kertből

A Káli-medence szívében, Kékkúton található Kőkút Kert Vendéglő kihagyhatatlan úti cél, ha a karácsonyra hangolódnánk a Balatonnál. Betérhetünk egy nyugodt ebédre, részt vehetünk vasárnaponként az adventi vásáron, sőt, még az ünnepi főzést is rájuk bízhatjuk: karácsonyi ételeket (halászlét, töltött káposztát, sült kacsacombot, 4 személyes hús- és vega tálat) rendelhetünk tőlük, hogy a főzés helyett a családunkkal tölthessük az időt. Szilveszterre többek között lencsegulyást és disznótorost kaphatunk elvitelre.

Aki ajándékötletet keres, az étteremben felhasználható, online is beszerezhető ajándékutalványt vásárolhat a vendéglőtől (telefonos vagy e-mailes egyeztetés és banki kifizetés után az ajándékkártyát postázzák. Érdeklődni a 20 466 7617-es telefonszámon vagy a kokutkert@silvozrt.hu e-mail-címen lehet). (x)

La Téne + Sike Balázs: 1 bor + 1 bejgli

A badacsonyi cukrászda mindig készül valamilyen ünnepi meglepetéssel, és ez idén sincs másképp. A fentebb szereplő Mirc ékszermárkával közösen ezüst kávészemkarkötőt kínálnak, a karácsonyi csomagjukba egy bejgli és egy badacsonyi bor kerül a badacsonytördemici Sike Balázs pincéjével együttműködésben. És ha már bejgli, mákos, diós, nutellás-török mogyorós vagy éppen pisztáciás verziókból is rendelhettek december 17-ig (4490–6490 Ft / 500 gramm).

Az idei évben Badacsonyban és a budapesti pop-up üzletben is át tudjátok venni az előrendeléseket, melyeket ezen a linken adhattok le.

CsupaSzörp csomagok

A tapolcai szörpműhelyben készülő CsupaSzörp finomságait nemcsak vízzel vagy szódával hígítva, hanem forrón is lehet fogyasztani, például egy téli esti bekuckózáshoz. A családi manufaktúra kifejezetten téli ízvilágú szörpöket is készít, mint például a sütőtökchai vagy a mézeskalács, a forralt bor fűszereivel készülő Ünnep szörp pedig csak a karácsonyi időszakban kapható.

A CsupaSzörp téli válogatása (három szörppel) 8000 Ft, itt lehet megrendelni.

Folly Arborétum és Borászat

A Folly Arborétum és Borászat számos karácsonyi csomaggal készül az ünnepekre. Ezekben borok, szirupok, a gyerekeknek zabsütik találhatók, és az arborétumból származó tobozzal és egy ezüstben csillogó toboz karácsonyfadísszel egészülnek ki. Arra is van lehetőség, hogy a csomagokat 5000/10 000/20 000/40 000 Ft értékben megváltható Folly-ajándékutalvánnyal bővítsétek. A csomagokat és a borválogatásokat a webshopban találjátok.

Kinga Kamrája

Káptalantóti legendás farmjáról, a Kinga Kamrájából idén is többféle karácsonyi csomag közül választhattok, amelyek sajt- és húsválogatásokat tartalmaznak, illetve a kamra kincsei – téliszalámi, füstölt, szeletelt karaj, érlelt kecskesajt, parenyicakoszorú, tehénsajt, pácolt sajt stb. – kerülnek ezekbe. A csomagokba még összeválogathattok sok más terméket is, mint például Kakasbonbon csokoládékat, különleges lekvárokat, herbateákat, zöldségkrémeket és természetesen borokat, de bármilyen egyéni elképzelést megvalósítanak. A csomagokat Budapesten (több helyszínen) is át lehet venni december 14-én és 21-én, de házhoz szállítást is kérhettek. A részleteket itt találjátok.

Tihanyi Bencés Apátság

Szent Benedek jelmondata, az Ora et labora! (Imádkozzál és dolgozzál!) a tihanyi bencések számára is szabály, az apátság szerzetesei számos feladatuk mellett kiváló kézműves termékeket is készítenek. A gyógyteák, a gyógynövényes szörpök, a Tihanyi levendulás sörpárlat (6400 Ft) vagy a Tihanyi díszdobozos sörcsomag (5900 Ft) a különlegességek és a levendula rajongóinak fogja emlékezetessé tenni a karácsonyt. Innen rendelhetitek meg ezeket. 

Zelna

A balatonfüredi borászat és étterem számos borcsomagot kínál, a karácsonyi asztalra való bor és pezsgő duótól az éves borelőfizetésig, amivel az ajándékozott az utalvány kiállításától számított egy éven át összesen 4 karton Zelna meglepetés-borválogatást kap ajándékba. De lehet venni náluk olyan ajándékutalványt is, ami öt könnyed bor kóstolójára jogosít 2 fő részére a Zelna Borbisztróban, és jár hozzá díszdobozban egy Füred olaszrizling és a borászat szőlőmagolaja is.

Itt válogathattok a csomagok között.

Kristinus Borbirtok

A Balaton nyugati csücskének közelében, Kéthelyen található borászat és szálláshely palackjai a karácsonyi vacsorához és az újévi koccintáshoz is jól jönnek. Ha van a családban vagy a baráti körben pét-nat-rajongó, az Ősi Zöldveltelini, illetve a Sárgamuskotály Pét-Nat különleges meglepetés lesz.

Ha a karácsonyi asztalra szeretnétek natúr borokból, december 20-ig adjátok le a rendelést a webshopban!

Helka sörcsomag

A balatonföldvári Helka Sörfőzde sörei karácsonyi díszcsomagban is bekerülhetnek a fa alá. A kisüzem szortimentje – ahogyan a tulajdonosai fogalmaznak – jelenleg egy harapható bajor búzasörből, egy ivós Kölschből és egy hamisítatlan IPA-ból áll. Kelén, Jómadár és Kleine Fische, egy pohárszett vagy egy sörökből álló adventi kalendárium biztos, hogy örömet okoz egy sörrajongó szerettünknek.

A csomagokat itt tudjátok megrendelni.

Balaton Gin box

A levendulás, különleges ízvilágú Balaton Gin nem közvetlenül a tónál, hanem a Somlón készül, a Somló Spirit üzemében. Az egyik ünnepi gin-tonik-box (14 990 Ft) tartalmaz egy üveg (0,7 literes) Balaton Gint, két üveg BalaTONIC-ot, egy doboz liofilizált eperszeletet és egy doboz rózsaborsot, így a megajándékozott bármikor elkészítheti kedvenc italát. A webshopban rumboxot és más csomagokat is találtok.

(Borító: Getty Images)

Címkék