Januárban természetes, hogy egy kicsit mindenki visszavesz a költekezésből, a kirándulásokból, és inkább begubózva várja a tavasz közeledtét. Vannak azonban olyan programok a Balatonnál, amelyek ebben a hónapban is kikapcsolódást nyújthatnak, ráadásul ingyen. Érdemes felrázni a családot, a barátokat, jól felöltözni és egy-egy januári hétvégére beidőzíteni valamelyik túrát, kiállítást.

Próbáld ki a nemrég nyílt ingyenes jégpályát Zamárdiban...

Egy kis mozgásra, csúszkálásra az egész család kapható lehet, a dolgot csak tetézi, hogy Zamárdiban ezt egy ingyenes jégpályán tehetitek meg. December 29-én ugyanis megnyílt a közösségi tér és a 180 négyzetméteres pálya, ahol korcsolyát is bérelhettek, és a közeli faházakban helyi vállalkozók által kínált finomságokkal pótolhatjátok a kalóriákat.

...vagy Keszthelyen!

December közepén Keszthely is újabb jégpályával gazdagodott, ahol egy hónapon keresztül, vagyis január 15-ig élvezhetitek a korcsolyázás örömét. A Balaton-parton lévő, kör alakú, 20 méter átmérőjű pályát ingyenesen használhatjátok, és bérlésre, élezésre is lesz lehetőségetek a helyszínen! Arra figyeljetek, hogy a jégpálya nem fedett, így az időjárási viszonyok nagymértékben befolyásolhatják a jég minőségét.

Sétáld végig a Séd patak völgyét!

Ha könnyebb sétához támad kedvetek, ami közben bőven akad néznivaló is, a Veszprém vadregényes völgyén végigvezető sétaút mindenképp jó választás! A megújult, U alakú Séd patak völgye furfangos vízcsobogókkal, fehérre meszelt házakkal, rendezett padokkal és bokrokkal, felújított romokkal vár. A 3,5 km hosszú túra a veszprémi várat köti össze az állatkerttel, közben pedig olyan állomásokhoz érkezhettek, mint a Szerelem-sziget és az Úrkúti malom épülete, majd továbbvezet a sétány az Árpád-kori Szent Katalin-kolostor romjáig, más néven a Margit-romokig, ahol Árpád-házi Szent Margit hat évet töltött el gyerekkorában.

Indítsd a napot egy tanúhegyen!

Télen is érdemes napfelkeltéket vadászni: ha ugyanis jól felöltöztök, készültök egy kis meleg teával, szuper élmény lehet egy tanúhegyről indítani a napot, főleg, hogy nem is kell olyan korán útnak indulnotok, mint nyáron. Válasszátok a Halápot, a Badacsonyt, a Szent György-hegyet vagy bármelyik tanúhegyet, és már tervezhetitek is a kellemes túrát!

Kék Balaton, Vöröstó – a Bukta Imre vezette művésztelep kiállítása

2023 nyarán a VEB2023 EKF Kultháló egyik bázisán, Vöröstón az Éden Porta szabadegyetemet és művésztelepet szervezett Bukta Imre Kossuth-díjas festőművész szakmai vezetésével.

A nagyszerű művésztársakból formálódó közösség a hely szelleméből és saját benyomásaikból merítve készítette el azt az adventi tárlatot, amelynek Veszprémben a Művészetek Háza ad otthont, Kék Balaton, Vöröstó címmel. A kiállítást február 25-ig látogathatjátok.

Menj át a Bújó-likon!

Érdekes története és különleges hangulata van a Siófok közelében található ságvári Bújó-liknak, amit a ságvári temető mellől induló úton lehet megközelíteni, a sárga jelzést követve. A 19. század elején épült, több mint 21 méter mély, kb. 2 méter széles alagút, amely átlagosan 1,75 méter magas, élvezhető célpont lehet télen is, ha nem túl nagy a sár. A könnyed túra során, ami a Bújó-likhoz vezet, a somogyi tájból és a balatoni panorámából is kaptok egy kis ízelítőt, és ha ezzel még nem elégedtek meg, folytathatjátok a mászkálást a Ságvárról induló körtúrát követve.

Ismerj meg street art alkotásokat!

Veszprémben, de más Balaton körüli településeken is elcsíphetitek a művészet különböző formáit, miközben csak az utcán sétáltok! Az elmúlt néhány évben ugyanis egyre népszerűbbek és gyakoribbak lettek a street art alkotások, a kirándulók nagy örömére. Legyen szó egy színes lépcsőről, egy tűzfalfestményről, alagutakról, egy régi tejcsarnok faláról vagy miniszobrokról, amelyek néha meglepő helyeken tűntek fel, érdemes felkutatni ezeket az alkotásokat, és eszerint megtervezni egy kiadós téli sétát. Itt a korábban feltűnt alkotásokat gyűjtöttük össze, itt a Kolodko-miniszobrokról írtunk, itt a balatonfűzfői miniszobrokról, itt pedig Veszprém legújabb street art festményeit láthatjátok.

Fedezd fel a Koloska-völgyi Vadasparkot!

Gyerekeknek, de természetkedvelő felnőtteknek is ajánljuk a Koloska-völgyi Vadasparkot, mely egész évben ingyenesen látogatható! A több mint kéthektáros park egy erdő mélyén található, pár perces sétára a Koloska Csárdától, amely jelenleg nyolc vadfajnak, gím- és dámszarvasoknak, muflonoknak, őzeknek és különböző madaraknak (fürj, fogoly, fácán és tőkés réce) ad otthont. A vadasparktól nem messze egy tornapálya is található, illetve a közelben van az Aranyember útja tanösvény, a Lóczy-barlang és a Jókai-kilátó is.

Címkék