Fesztiválok, biciklis és sétahajószezon, színekbe borult táj és sok-sok újdonság hív a tavaszi Balatonhoz 2024-ben. Mutatunk néhány okot, amiért érdemes időt tölteni a tó környékén, ráadásul három hosszú hétvége is lesz a következő időszakban.

2024. március 15. és 17. (nemzeti ünnep) között háromnapos, március 29. és április 1. (húsvét) között négynapos, május 18. és 20. (pünkösd) között pedig újabb háromnapos hosszú hétvége lesz.

Itt a bringaszezon!

A bevállalósok természetesen a telet sem töltötték tekerés nélkül, de az igazi bicikliszezon tavasszal kezdődik. Legyen szó a Balatoni Bringakör teljesítéséről, a parttól távolabbi szakaszok kipróbálásáról – nemrég kijelöltek egy új, KalandKör nevű útvonalat – vagy éppen a Budapest–Balaton-táv meghódításáról, a következő hónapok ezeknek a céloknak is kedveznek. 

Fedélzetre fel!

Általában húsvétkor indul be a sétahajószezon, a balatoni hajózásra tehát szintén készülhettek. Idén azonban minden eddiginél több újdonság vár: a BAHART négy új hajóját is kipróbálhatjátok majd, érdemes résen lenni! Az egyik kompot szerkesztőségünk már tesztelte, beszámolónkat itt találjátok

Fesztiválok tavasszal is

Fesztiválozni a tó környékén nem csak nyáron érdemes, ráadásul idén tavasszal egy új fesztivál is startol: a Taste Balaton 26 balatoni étterem, gasztrohotel, valamint kulturális intézmények, borászatok és a BalatonBike365 összefogásával jön létre. 10 napon át, március 8–17. között minden részt vevő étterem különleges, csak ebben az időszakban elérhető menüvel és programmal készül, a workshopoktól kezdve a vacsoraszínházon át az irodalmi estig. Folytatódik a tavaly először megrendezett GasztroFok is Siófokon április 12–14. között – itt lehetőségetek lesz „körbekóstolni” a fesztiválon szereplő vendéglátóhelyek erre az alkalomra összeállított menüsorát Széplaktól Sóstóig, Kilititől Szabadiig. A Gasztrohegy programsorozat is folytatódik, március 23-án és 24-én, április 20-án és 21-én, de a balatonlellei Kishegyen április 20-án is mindenféle jót kóstolhattok a Kishegyi kortyok és falatok eseményen.
A gasztrofesztiválok mellett március 15–17. között jön a Füredi Tavaszi Fesztivál, április 27-én Tihanyban az Echo Fesztiválon vehettek részt, május 6–12. között pedig újra a Gizella Napok várnak Veszprémben sok szuper fellépővel. 

Tulipánszüret

A Balaton környékén több tulipánmezőt is találunk, az idei tulipánszüret dátumát a Kőröshegyi Levendulás már kitűzte, ahol április 11. és 21. között közel félmillió tulipán vár rátok. A virágok egy részét csinos kosarakba szüretelhetjük le, de két különálló, elkerített tulipánmező azt a célt szolgálja, hogy ezen időszak alatt gyönyörködhessünk is a virágokban. A tavalyi szüreten mi is részt vettünk, nézzétek meg fotós beszámolónkat!

Mandulavirágzás

A Balaton-felvidék varázslatos fehérbe és rózsaszínbe öltözik tavasszal  sőt, a februári meleg időjárás miatt már most ki lehet szúrni néhány virágba borult fát a tájban. A mandulafákat és -ültetvényeket érdemes felkeresni a virágzás idején, ugyanis elképesztő látványt nyújtanak, mögöttük egy tanúheggyel vagy a Balaton kékjével. Balatonakali, Zánka és Dörgicse környékén számos ültetvényt láthattok.

Újdonságok 

2024-ben is számos fejlesztés zárul le a tó környékén. Az egyik ilyen például a Sió-zsilip átépítése, ami a tavaszi átadást követően közösségi térként is funkcionál majd, rajta egy szabad bejárású belső „szigettel”. Továbbra is zajlik a veszprémi várnegyed megújítása, amelynek részeként tavaszra várható a várbörtön újranyitása – bejárata pedig a nemrég átadott Ruttner-ház liftjével lesz megközelíthető. A tavaszi nagy terasznyitásokat mindenki várja, de új helyekkel is bővül az étteremkínálat, a veszprémi Fricska például Balatonföldváron nyitja meg újabb egységét.

Címkék