Tavasszal gyakran előfordul, hogy a szabadtéri balatoni programjainkat felülírja az időjárás. De aggodalomra semmi ok, ha van nálunk vízálló öltözék és fürdőruha: összeszedtünk néhány B-tervnek is alkalmas izgalmas látnivalót és tevékenységet arra az esetre, ha a régóta várt balatoni kiruccanás esősnek ígérkezik.

Gyógyfürdőzz!

A Balatonnál hidegben is lehet „strandolni”: a Hévízi-tó a világ legnagyobb természetes forrástava, ahol világszerte híres a termálvíz gyógyhatása. Ha megunjátok az úszógumiban lebegést a vicces fürdősapkás nénik és bácsik között, a modern fürdőházban pezsgőfürdőzni és szaunázni is lehet.

Fürdőzésre nemcsak Hévíz az egyetlen opció, a Balaton környéki hévizes forrásoknak köszönhetően több különböző hangulatú és szolgáltatást nyújtó fürdőben kapcsolódhattok ki, a fürdők egy része csúszdaparkokal, gyógyvizes és élménymedencékkel, finn és infraszaunákkal, masszázzsal és más wellness-szolgáltatásokkal vár. A Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő és a Zalakarosi Fürdő is igazi gyerekparadicsom, ahol a wellness-szolgáltatások is kiemelkedőek, aki pedig csendesebb fürdőzésre vágyik, a kisvasúttal és kerékpárúton is megközelíthető Csiszta Fürdőben lazulhat.

Járd be a tó környéki kastélyokat!

Ha Budapestről érkeztek a Balatonra, kis kitérővel útba esik a nádasdladányi, Tudor-stílusú, neogótikus Nádasdy-kastély, ahol interaktív kiállításon ismerhetitek meg a Nádasdy család, illetve gróf Nádasdy Ferenc és gróf Zichy Ilona legendás szerelmének történetét. De csak kis kitérőt jelent a Balaton legszebb klasszicista kastélya, a dégi Festetics-kastély is a gyönyörű parkjával, amit esőben is érdemes bejárni.

A keszthelyi Festetics-kastély termeiben sétálni akkor is nagy élmény, ha nem először tesztek utazást a főurak világába, ráadásul most már a főúri díszebédlőt és egy herceg gyerekszobáját is láthatjátok. A felújított sümegi Püspöki Palota Mennyei ügyek című interaktív kiállítása pedig izgalmas részletekkel, érintőképernyőkkel és néha zavarba ejtő leletekkel lepi meg a látogatókat, három témára fókuszálva: bemutatja az épület történetét, Padányi Biró Márton püspök életét és pályafutását és a zseniális freskófestő, Franz Anton Maulbertsch világát.

Nevezz be egy barlangtúrára!

Ha nem alkalmas az idő kirándulásra a felszínen, ereszkedjetek le a felszín alá! A barlangok felfedezése komfortzóna-tágításra is alkalmas, de érdemes a könnyebb túrákkal kezdeni, hogy kiderüljön, mennyire jön be a felszín alatti lét, esetleg az overallos kúszás-mászás. A március a barlangok hónapja, ilyenkor kedvezményesen vehettek részt a vezetett barlangtúrákon a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban és a Szentgáli-kőlikban. Ha nem vonzanak ezek a kihívások, „utcai” szettben sétálhattok egyet a balatonfüredi Lóczy-barlangban, vagy csónakázhattok a Tapolcai-tavasbarlangban.

Kuckózz be egy cukrászdába!

Esős időben különösen jólesik egy testet-lelket átmelegítő forró csoki, egy különleges tea vagy egy ellenállhatatlan sütemény, amit egy otthonos, nyugodt helyen fogyaszthatunk el. Ebben a cikkben olyan cukrászdákat és pékségeket gyűjtöttünk össze, ahol finom italokkal és desszertekkel melegedhettek fel egy esős napon.

Nézz meg egy új kiállítást!

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban megnyílt, Emlékgép című új helytörténeti kiállítás a város ikonikus épületeihez, tereihez rendezve mutatja be a régészek által talált, a történészek által feltárt, a város közösségei által alkotott vagy teremtett tárgyakat és történeteket. A keszthelyi Balatoni Múzeum az intézmény alapításának 125. évfordulója alkalmából rendezett időszakos kiállítást. Modern művészeti tárlatokból sem lesz hiány: a veszprémi Művészetek Házában Attalai Gábor konceptuális művei láthatók április 28-ig, a balatonfüredi Vaszary Galéria március 16-án nyitó új kiállítása, a Romboljatok, hogy építhessetek Kassák folyóiratain keresztül mutatja be a magyar avantgárd művészetet, kiemelt hangsúllyal a nemzetközi kapcsolatokra.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék