Mindjárt itt a húsvét, vele együtt pedig a tavaszi szünet is. A Balaton környékét ezeken a napokon is érdemes felkeresni, ehhez ajánlunk 20 izgalmas úti célt az egész család számára. A látogatóközpontoktól kezdve az állatos helyeken át az élményparkokig és a várakig találtok tippeket toplistánkban.

Kis-Balaton Látogatóközpont

A Kis-Balaton növény- és állatvilágával ismerkedhet meg minden korosztály a fenékpusztai látogatóközpontban. Interaktív kiállítás, mozi, tanösvény a tetőn, játszótér, étterem és ajándéküzlet garantálja, hogy kicsik és nagyok is jól szórakozzanak, és a térség egy ismeretlen oldalát ismerjék meg.

A látogatóközpont péntektől hétfőig tart nyitva, 9-től 16 óráig.

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont

A magaspartra épített – egy hadihajó árbócára és egy tengeralattjáró periszkópjára is emlékeztető – kilátó Balatonföldváron egyedülálló körpanorámát nyújt. Épületében makettek és szimulátorok segítségével ismerhetjük meg a balatoni hajózást a kezdetektől napjainkig. A gyerekek számára kinti játszóteret, valamint benti játszószobát is kialakítottak.

A látogatóközpont keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között tart nyitva.

Festetics Imre Élményközpont

A 4,2 hektáros gyenesdiási Festetics Imre Élményközpontban kifejezetten magyar állatfajokat mutatnak be a látogatóknak, ráadásul 2021 tavaszán egy vadasparkkal is bővült a terület. Az őshonos szarvasmarhafajtákon, juhfajtákon és lófajtákon kívül nemesített magyar kecskével, magyar szamárral és szárnyasokkal, a hazai vadfajok közül gímszarvassal, dámvaddal, muflonnal, valamint vaddisznóval is találkozhatunk.

Az élményközpont keddtől vasárnapig, 9 és 17 óra között tart nyitva.

Levendula Ház Látogatóközpont

A tihanyi látogatóközpont interaktív kiállításán szinte mindent megtudhatunk a Balaton-felvidék élővilágáról, és természetesen a tihanyi levendula történetéről is. Utóbbihoz kapcsolódva kézműves-foglalkozásokon is részt vehetünk, de akár egy vezetett vízitúrára is benevezhetünk a Belső-tavon.

A látogatóközpont minden nap nyitva van, 10 és 17 óra között.

Vizek háza élménypark

A Siófok és Zamárdi határán található élményparknak egy bemutatóterem, egy vizes játszótér és egy tanösvény is a része. A vizes játszótéren a vizes szakma műtárgyait szemléltető játékokat, interaktív makettasztalt találunk, a bemutatóteremben a tó vízgyűjtőjéről, az ivóvízellátásról és a szennyvízkezelésről találunk installációkat, de kis kémikussarok és egy interaktív Balaton-makett is várja az apró érdeklődőket.

Az élménypark (kedd és szerda kivételével) egész héten nyitva tart, 9:30 és 17:30 között.

Síaréna Vibe Park

A Balatonalmáditól mindössze fél óra autóútra lévő Síaréna Vibe Parkot nem csak télen érdemes felkeresni: jó időben az egész család számára élmény lehet a libegőzés, de túrázni, futni is tudtok a területen, valamint a terepbringázás (akár e-bike-kal) sem utolsó.

A Síaréna Vibe Park hétvégén tart nyitva, 9-től 17 óráig.

Veszprémi Állatkert

A Veszprémi Állatkertben egész napos programra érdemes készülni, nemcsak a helyszín méretei miatt, hanem mert a látnivalók, az újdonságok, a játszóterek mindenképp hosszabb időtöltésre csábítanak. A felső, gulya-dombi részen található Afrika-szavanna kifutóján zebrákat, zsiráfokat, impalákat és egy ötfős szélesszájúorrszarvú-családot is láthatunk, de a hatalmas dinóparkot sem érdemes kihagyni.

Az állatkert mindennap nyitva van (a dinópark csak hétvégente), március 31-ig hétköznap 9 és 15:30, hétvégén 9 és 16 óra között.

Alpaka Balaton

A Balatonudvariban található alpaka farmra lépve magunk mögött hagyhatunk minden gondot – nem túlzunk, ez tényleg így van, hiszen terápiás célból jött létre a farm. Olyan programokon vehetünk itt részt, mint a séta alpakákkal, terápiás foglalkozások, de farmlátogatásra és piknikezésre is van lehetőség, saját kosárral vagy helyi termelők portékáiból összeállított finomságokkal.

A farm csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó területen él hazánk legnagyobb bivalycsordája. A Kis-Balaton környékén található Kápolnapusztán zajló program az őshonosnak számító faj fennmaradásában, génállományának megőrzésében is fontos szerepet játszik. A boldogan dagonyázó bivalyokat a nemrég újra felépült kilátóból is megszemlélhetjük, illetve egy kellemes sétaúton végighaladva többször is találkozhatunk velük. A területen több helyszínen ürgék is felbukkanhatnak, de kecskékkel, lovakkal és szamárral is találkozhatunk. Az istálló épületében régi mezőgazdasági eszközöket nézhetünk meg, a bejáratnál pedig a Kis-Balaton élővilágát mutatják be.

A bivalyrezervátum péntektől vasárnapig 9 és 16 óra között, hétfőn 9 és 17 óra között tart nyitva. 

Bella Állatpark

A siófoki Bella Állatpark területén találkozhatunk többek között kétpúpú tevékkel, lámákkal, pónilovakkal, szamarakkal, szurikátákkal, de kecskék, birkák, pávák, díszmadarak és óriáspapagájok, emuk, struccok, nyulak és számos háziállat is él a parkban – akiket meg is etethetünk. A dísztónál halakat, vízimadarakat és mediterrán növényeket is láthatunk.

Az állatpark hétfő kivételével mindennap nyitva tart, 9:30-tól 18:30-ig.

Madárpark Keszthely

A keszthelyi Festetics-kastélyhoz tartozó területen találkozhatunk a világ különböző tájain honos madarakkal, többek között Ausztráliából, Dél-Amerikából, Kínából származó egyedekkel. A világ legkisebb vízimadara, a hottentotta réce is a park lakója, de Totóról, a park sztárhattyújáról sem érdemes megfeledkeznünk. A madarak nemcsak testközelből láthatók, hanem etetni is lehet őket.

A madárpark hétfő kivételével mindennap nyitva tart, 10 és 16 óra között.

Folly Arborétum és Borászat

A Folly Arborétum és Borászat a Kisörsi-hegy oldalában terül el, Badacsonyörsön, és nem véletlenül nevezik a Balaton édenkertjének, melyet négy nemzedék kitartó munkája és gondoskodása éltet. Az öthektárnyi terület 400-féle tűlevelűnek ad otthont, kiemelkedő a kert nemzetközi szinten is jegyzett borókagyűjteménye, valamint 200-féle lombos fája és több ezer tő évelő növénye. Az arborétum a gyerekek számára is izgalmas felfedezőkaland lehet: óriáscsúszdával és hintával, mókuskerékkel, drótkötélpályával, valamint kötélalagúttal várják a kisebbeket és a nagyobbakat.

Az arborétum mindennap 10 és 18 óra között van nyitva (szombaton 20 óráig).

Szántódpusztai Majorság

A Zamárditól mindössze három kilométerre található szabadidőközpont megújult formában várja látogatóit: a birtokon interaktív bel- és kültéri installációk mutatják be a múlt mérföldköveit, az épületek történetét és hajdani funkcióit. Régi mesterségek és népi hagyományok nyomába eredhetünk, de többek között Kneipp-taposó, kisállat-simogató és játszótér is várja a gyerekeket.

A majorság mindennap nyitva van, 9 és 17 óra között.

Salföldi Major

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Természetvédelmi Majorjában minden az állatokról, különösen a lovakról szól. Van itt tereplovaglás, sétakocsikázás és pónilovagoltatás is. Akiknek ez nem lenne elég, őshonos magyar háziállatfajtákat, racka juhot, bivalyt, szürke marhát, baromfit, pásztorkutyákat is láthatnak teljes életnagyságban.

A major mindennap 9 és 17 óra között tart nyitva.

Lóczy-barlang

A Balaton világhírű kutatójáról, id. Lóczy Lajosról elnevezett, 1882-ben feltárt balatonfüredi barlang látványos mészkőrétegein túl egy izgalmas geológiai tanösvényt is végigjárhattok szakavatott túravezetők kíséretében. A barlang 2021-ben megújult: beltéri és szabadtéri kiállítással is várják a látogatókat.

Péntektől vasárnapig 10 és 15:30 között tart nyitva a barlang.

Tapolcai-tavasbarlang

Romantikus randihelyszínnek és családi csónakázáshoz is tökéletes program a megújult Tapolcai-tavasbarlang, ami rossz időben is mentőötlet lehet. Érdekessége, hogy ez az egyetlen barlang az országban, melyet csónakkal járhatunk körbe. A fogadóépületben a karsztvidékeket bemutató kiállítás fogadja a látogatókat, emellett tíz teremben gyarapíthatjuk tudásunkat.

A tavasbarlang mindennap nyitva tart, 9:30 és 17 óra között.

BalatoniBob Szabadidőpark

A balatonfűzfői BalatoniBob nemcsak csodálatos panorámával kápráztatja el a vendégeket, de kalandparkkal, saját kilátóval, játszóházzal és két bobpályával is. A panorámából adódóan itt minden a magasságról szól: a Serpa névre keresztelt kalandpark kötélpályáit sem érdemes kihagyni.

Péntektől vasárnapig tart nyitva a szabadidőpark, 9 és 20 óra között.

Balatonboglár Kalandpark, Bobpálya

A balatonboglári Gömbkilátó szomszédságában elterülő kalandparkban az egész család jól érezheti magát, hiszen amíg a legkisebbek a park saját játszóterén múlatják az időt, addig a nagyobbakat többek között kötélpályarendszer, mászótorony, ejtőgép (amin a szabadesést lehet kipróbálni), de még egy bobpálya is várja. A Gömbkilátó mellett pedig már egy lombkoronaösvényről is csodálhatjuk a kilátást.

A kalandpark mindennap nyitva tart, 10 és 18 óra között.

Szigliget vára

A Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb célpontja a szigligeti vár, nem véletlenül, a közel 750 éves múltra visszatekintő várból nemcsak csodás panoráma tárul elénk a tóra és a környező tájra, de gazdag történelmi múltat is őriz. Jelenleg ez a Balaton közvetlen partjának egyetlen látogatható vára, ahol egész évben koncertekkel, az elmúlt években megújult kiállítással, interaktív programokkal várnak bennünket.

A vár mindennap nyitva van, 9-től 17 óráig.

Sümegi vár

A Balatontól északra találjuk a sümegi várat, amely Magyarország egyik legszebb, viszonylag ép formában fennmaradt középkori erődje. 2023-ra több mint 1500 négyzetméternyi területet újítottak fel: újjáépült az egész keleti szárny a kápolnától a Köves-bástyáig, a korabeli beosztásuknak megfelelően tagolt emeleti terekben vártörténeti kiállítás kapott helyet, a földszinten pedig az eredeti funkciónak megfelelően a sütőház, a pék háza, a konyha, a kovácsműhely, valamint a személyzeti lakószobák enteriőrrekonstrukciói készültek el.

A vár mindennap nyitva tart, 9-től 17 óráig.

(Borítókép: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton)

Címkék