A hosszú nappaloknak és a jó időnek hála egyre több időt tölthetünk a szabadban, és mintha az energiakészletünk is tovább tartana. Érdemes ezt kihasználni, és az áprilisi hétvégékre, lazább hétköznapokra is beiktatni egy-egy izgalmas programot. A Balaton körül bőven lesz erre lehetőség: izgalmas workshopok, séták, túrák várnak, és már a fesztiválszezon előszelét is érezni lehet majd ebben a hónapban.

1. Tulipánfesztivál a Balaton körül

A Balaton több településén is élvezhetitek az áprilisban nyíló tulipánok látványát. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük azokat a helyeket, ahol szüretelésre van lehetőségetek, de itt-ott izgalmas programokat is elcsíphettek.

A Szántódpusztai Majorságban  április 6-án és 7-én például kézműves-foglalkozásokkal, ékszerkészítéssel és gasztronómiai előadással egybekötött kóstolóval várnak. Szintén ezen a hétvégén érdemes lesz ellátogatni a dégi Festetics-kastélyba is, ahol a magyar–török kulturális évadhoz kapcsolódó tulipános programokkal, sétával, török kávéval és édességekkel készülnek a szervezők.

2. A BAHART új hajóinak bemutatkozása

A balatoni hajózási szezon kezdete március 28., amikor a BAHART első hajói kifutnak a siófoki kikötőből. Az idei évben még különlegesebb az esemény, ugyanis nem egy, hanem 4 új BAHART-hajó indította el a 178. hajózási szezont, hajóavató ünnepség kíséretében. Ettől a naptól április 7-ig Kajla Útlevéllel és diákigazolvánnyal ingyenesen utazhattok a menetrendi járatokon.

További infók

3. Jazzbois x Kaláka

Április 9-én ismét generációk fognak találkozni a veszprémi Hangvillában: a Jazzbois fúziós jazz-hiphop trió és az énekelt vers hazai legendáinak számító Kaláka együttes örökifjú tagjai ismét összeállnak egy különleges közös koncertre, ezúttal a magyar költészet napja alkalmából.

A Jazzbois tagjai nagy alázattal viseltetnek a jazzhagyományok és a hiphoptradíciók iránt is, ez a hozzáállásuk az egyik kulcsa nemzetközi sikereiknek is. ⁣A Kaláka – épp a versekhez igazodóan – sokféle stílusban muzsikál, mindent kicsit a maga módján megszólaltatva. Épp ez együttműködésük záloga, hisz a Jazzbois tagjai megtalálják benne a nekik valót, a saját stílusukban továbbgondolható dalokat.

További infók

4. Fürdőtörténeti séta Hévízen

Április 11-én, egy hévízi városnéző séta során azt követhetitek végig, hogy hogyan lett nemzetközi hírű fürdőhely a hévízsárként emlegetett mocsaras vidék, de arra is választ kaphattok, hogy vajon miért hívták tükörfürdőnek az első fürdőt, milyen jegyárak voltak, és mi volt a fürdés rendje.

Megismerhettek romantikus meséket, mint Rezi Sándor szerelmének, Pethő Klárának a csodálatos gyógyulása, vagy olyan valós történeteket, mint Nelly elefánt gyógykúrája. Az évek során sok minden változott, eltűnt a Köpölyözőház, a Kúrszalon, a Zander Intézet, és védjeggyé vált – amit ma a világon mindenütt elismernek – a Hévízi Tradicionális Kúra.

További infók

5. Költészetnapi programok Veszprémben

A veszprémi Kávé- és Teaház az Íródeákhoz izgalmas kulturális programokkal készül április 12-én, hogy együtt ünnepeljétek a magyar költészet napját kortárs költőkkel. 17:30-tól az odaLÖKött KÖLtészet slam poetry csapata mutatkozik be, majd egy óra múlva kortárs költők hívják kvartekára a közönséget. Az estet egy fényhozó akusztikus koncert zárja.

További infók

6. Kálmán-nap – filmvetítés és közönségtalálkozó

A Kálmán-nap című film arról az életszakaszról szól, amikor minden csak ismétlődés az ember életében, sok fordulat már nem várható, nincs több kockázatvállalás, őrzése van annak, ami már megvan, mert nincs idő és erő újrakezdeni.

Hajdu Szabolcs kapcsolati trilógiájának második darabja is a színpadról került a filmvászonra. Míg az Ernelláék Farkaséknál című filmben a konfliktusok a gyermeknevelés körül forogtak, a Kálmán-napban az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó feszültségek és a morális dilemmák kerülnek a középpontba. Az április 12-i vetítést követően közönségtalálkozón vehettek részt Hajdu Szabolccsal és Földeáki Nórával a veszprémi FOTON Audiovizuális Centrumban.

További infók

7. GasztroFok Siófok

Tavaly ősszel indult útjára Siófokon a GasztroFok elnevezésű kulináris összefogás, mely a térség gazdag bor- és gasztronómiai kínálatát hivatott bemutatni. A nagy sikerre való tekintettel idén három alkalommal is megrendezik az eseményt, legközelebb április 12. és 14. között. A tavaszi esemény is az évszak speciális kínálatát vonultatja fel, melyben helyi termelők, pincészetek, a legmagasabb kategóriás gourmet-éttermek, streed food ételeket vagy desszerteket kínáló szolgáltatók is szerepelnek. A részt vevő vendéglátóhelyekről itt tájékozódhattok.

További infók

8. Lantos: A kör végtelensége

Lantos Ferenc többek között a Magyar Köztársaság kiváló művésze díjjal is kitüntetett festő- és vizuális művész, a nem ábrázoló művészet ikonikus figurája, a hazai műkereskedelemben a kortárs művészeti színtér egyik legsikeresebb nonfiguratív alkotója, akinek munkái már a 25 millió forintos álomhatárt is elérték.

A kiállításon – a nemrég megjelent Lantos-monográfia kötetben is szereplő műtárgyak mellett eddig soha nem látott művekkel együtt – több mint 50 alkotást nézhettek meg a balatonfüredi Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galériában április 13. és 28. között.

További infók

9. E-bike-túra: Káli nyolcas

Ha tömény balaton-felvidéki élményt kerestek, és sportosan, aktívan pihenve töltenétek el egy tavaszi hétvégét, akkor április 19-én érdemes biciklire pattanni. A Balaton Bike Tour eBike túráján ezúttal a Káli-medence egy másik arcát ismerhetitek meg. Az ötórás útvonal Szentaltalfáról, a Dobosi Pincészettől, a Nivegy-völgy központjából indul, és többek között borospincék és a középkori Töttöskál templomromja mellett vezet el. A részletes programról, a megállóhelyekről itt olvashattok.

További infók

10. Kishegyi kortyok és falatok 2024

Április 20-án, szombaton a Kishegy több helyszínén élvezhetitek Balatonlelle népszerű gasztrofesztiválját. A változatos felhozatalban pincék, borteraszok és éttermek kínálatából jó borokat kóstolhattok és ízletes falatokat csemegézhettek. Sétáljatok egy jót, és próbáljatok ki finom ízeket a déli part romantikus dombján, a tavaszi Balaton látványában gyönyörködve!

További infók

11. Nyílt nap a Berek Világa Látogatóközpontban

A Föld napja alkalmából nyílt napot tartanak a Berek Világa Látogatóközpontban, amelyen április 22-én vehettek részt. A program során számíthattok könnyed túrára a berekben, természetismereti foglalkozásokra, rövid előadásokra a fenntarthatóságról, a biológiai sokféleségről, a klímaváltozásról, így a család összes tagja megtalálja az őt érdeklő programot.

További infók

12. Anyák napi kokedamaworkshop

A kokedama′mohagömb′-öt tesz japánul. Ez egy fenntartható, a műanyag cserepet mellőző növénytartási forma, melyet a szegények bonszajaként is ismernek. A növény gyökérzetének mohaburkolása nemcsak esztétikus, de a növény számára is hasznos tápanyagokkal szolgál. Különlegessége okán szinte minden enteriőrbe illik, elhelyezésük tekintetében pedig csak a képzeletünk szabhat határt.

Anyák napja alkalmából az április 26-i workshopon két növényt (egy kisebbet és egy közepest) is kokedamává formázhattok a Dubniczay-palotában, így ajándékba és saját részre is dolgozhattok.

További infók

13. Echo Fesztivál 2024

A tavaly debütált tihanyi Echo Fesztivált ebben az évben április 27-én és 28-án szervezik meg. Idén is lesz Gryllus Vilmos-koncert, levendulaworkshop és piknik az Echo dombon, a szombati naplementének pedig Be Massive Horizon Party lesz a kísérője. A gyerekek sem fognak unatkozni az eseményen, őket kézműves-foglalkozással, különböző játékokkal várják a szervezők.

További infók

Ha ezeken a programötleteken kívül további tippeket keresel, amikkel izgalmasabbá teheted az áprilist, böngészd át a tavaszi bakancslistánkat, és pipáld ki azt, amit ebben a hónapban teljesítesz!

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék