Június 12-én kezdődik és négy napon át tart a MOZ.GO, a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, három városban: Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A több mint 100 magyar film mellett premiereket, hazai sikereket és ritkán látható klasszikusokat is vetítenek. Öt olyan filmet mutatunk, amit nem érdemes kihagyni.

Új névvel és új helyszínekkel indul a legnagyobb hazai filmfesztivál, a MOZ.GO. A listánkhoz tavaly és idén megjelent alkotásokból is válogattunk.

Kojot négy lelke

Az egész estés animációs film segít más nézőpontba helyezni a körülöttünk lévő, felépített világot. Az embert a Föld ura helyett úgy mutatja be, mintha egy lenne a sok teremtmény közül. A film a fogyasztói társadalom problémarendszerére hívja fel a figyelmet, mindezt olyan fordulatokkal és karakterekkel, hogy nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is megtalálhatják benne a kapcsolódási pontokat. Az indián történet szerint a emberi formákat viselő „öreg” a világ megteremtése során az egyensúlyra törekedett, ám álmai között megjelent Kojot, aki a hatalomhoz, az uralkodáshoz az embert használja fel. A film egyfajta tisztelgésnek tekinthető egy olyan nép előtt, melynek a kizsákmányolást és a megaláztatást hosszú időn át tűrnie kellett. Gauder Áron alkotását 2023-ban mutatták be.

Kojot négy lelke

Műfaj: animációs kalandfilm
Játékidő: 107 perc
Vetítés: június 14. 18:30
Helyszín: Hangvilla, Veszprém

1968 – Egy szerelem rekonstrukciója

Miklós és Alexandra szerelmesek lesznek: ez egy átlagos történetnek is indulhatna, azonban fogalmuk sincs arról, hogy az állam megfigyelés alatt tartja őket Fitos és Lovag fedőnevekkel. Az állambiztonsági szervek különböző módokon segítették elő a találkozókat, ilyenkor megfigyelték és lehallgatták őket. A fiatalok naiv szereleme végül a férfi bezárásával és a kapcsolat teljes megszakadásával végződött. A film készítői a ma már 76 éves Tóth Miklóssal göngyölítik fel a régmúlt szálait. A történetet nemcsak színészekkel modellezik, hanem azt a munkafolyamatot is bemutatják, ahogy – a kutatással, az interjúkkal, a szituációk modellezésével – felépül a film.

1968 – Egy szerelem rekonstrukciója

Műfaj: dokumentumfilm
Játékidő: 95 perc
Vetítés: június 14. 19:00
Helyszín: Foton Audiovizuális Centrum, Veszprém

Valami madarak 

Idősotthonba kerülni az ember akarata ellenére több mint megviselő, és nyomasztó érzéseket hozhat elő. A világ vagy a család terheként gondolni magunkra azonban olyan akaraterőt indíthat be ennek cáfolása érdekében, hogy semmi nem állhat az elszántság útjába. Ezt követhetjük nyomon Bélával, a változásokat igen nehezen elfogadó úrral, akit egy szerencsétlen eset után idősotthonba zár fia. Itt találkozik a fiatal lánnyal, Zoéval, aki hasonlóan érez: nem érti meg a környezete, kívülállónak érzi magát. A közös érzések igazi szövetséggé alakítják kettejük kapcsolatát. A film súlyos pillanatai mellett a humor is kellő mértékben jelenik meg, ezek mellett pedig a szereplők is szerethetővé teszik a történetet.

Valami Madarak

Műfaj: dráma
Játékidő: 
94 perc
Vetítés: június 14. 21:00 és június 15. 21:30
Helyszín: Hangvilla, Veszprém és Balatonalmádi (Wesselényi Strand)

Ma este gyilkolunk

Aki szereti az Agatha Christie-stílusú történetek hangulatát, annak mindenképp javasoljuk ezt a filmet. A színészek idősek otthonában rejtélyes haláleset történik. A színészből nyomozóvá avanzsáló Tolnai Tivadar elhatározza, hogy minden lakót kihallgat. Ahogy egyre több beszélgetésen van túl, felerősödik benne a meggyőződés, hogy nem lesz egyszerű dolga ennyi kiváló művész között. A krimivígjátékban olyan színészek játékát élvezhetjük, mint Kern András, Hernádi Judit, Pogány Judit, Bodrogi Gyula, Bánsági Ildikó vagy Stefanovics Angéla.

Ma este gyilkolunk

Műfaj: krimivígjáték
Játékidő: 
90 perc
Vetítés: június 12. 21:00
Helyszín: História Kert, Veszprém

Az első kettő

Szövényi-Lux Balázs egy szokatlan szerelem történetét mutatja be, amelyben a melankólia és a romantika nosztalgikus érzésekkel fonódnak össze. Boldizsár megismerkedik az amerikai Sashával, és egymásba szeretnek. Egy csodálatos magyarországi nyár után a lánynak haza kell repülnie, a fiúra pedig itthon vár az élet egy rég várt lehetőséggel. A fiatalok úgy döntenek, hogy összeházasodnak, de tervük a bürokrácia útvesztőjében és saját hibájukból fakadóan is kudarcba fullad. A fekete-fehér filmben végigkísérhetjük az elköszönésig hátralévő, egyre fogyatkozó időt és a színes álomképeket, ahová a fiatalok menekülnek, és ahol minden tökéletes.

Az első kettő

Műfaj: romantikus dráma
Játékidő: 84
perc
Vetítés: június 15. 17:30
Helyszín: Expresszó, Veszprém

A fesztivállal kapcsolatban további infókat, programokat a weboldalon és itt is találtok.

(Borítókép: MOZ.GO)

Címkék