Ebben a hónapban csak úgy kapkodjuk a fejünket a szuperebbnél szuperebb balatoni programok között. Fesztiválok sorakoznak, koncertek és borkóstolók választhatóak, ha valami rövidebbet terveznétek, de a családosoknak is bőven akad kikapcsolódási lehetőség. Cikkünkben 15 programot válogattunk, hogy megkönnyítsük a döntést, nektek már csak össze kell csomagolni, és készülni a Balatonra!

1. Balaton Sound 2024

A Balaton egyik legnépszerűbb fesztiválja, a Heineken Balaton Sound idén is vár benneteket július 3-tól. Idén olyan fellépőkre bulizhattok négy napon át, mint például a Purple Disco Machine, Paul Kalkbrenner, Borgore, John Newman, Lost Frequencies, Marshmello, Timmy Trumpet vagy a Nervo, de érkezik Vintage Culture és Zomboy is. A magyar fellépők táborát többek között Edo Denova, Andrea Lane, a Be Massive-bulikról is jól ismert Metha és Dublic & B'Andre párosa is erősíti. A zenei felhozatal mellett számos izgalmas programon részt vehettek, például technójógán, hajós bulikon vagy akár divatbemutatón is.

További infók

+Tipp: Balaton Sound az ALDI-val

Az ALDI hosszú évek óta jelen van a fesztiválokon, ahol kiváló minőségű, alacsony áron kínált termékeivel segíti a pénztárcabarát kikapcsolódást. Július 3. és 6. között az áruházlánc munkatársai a Balaton Soundon az ALDI Grill Zónában várják a vendégeket, ahol a BBQ-fogásokon, a marinádozott húsokon, a saslikokon, a grillkolbászokon kívül grillezett sajtokat, valamint vegán menüt is kérhetnek a fesztiválozók – pénztárcabarát áron.

Emellett lesz ALDI Chill Zóna, ha egy kis pihenésre, felfrissülésre vágynánk két program között, és az csak ráadás, hogy az ALDI kitelepülése központi fekvésű, a nagyszínpad közelében könnyen megtalálható. (x)

További infók

2. Manas Fesztivál 2024

Különleges helyszínen bulizhatjátok át az éjszakát a Manas Fesztivál hotelbuliján. A Lengyeltótiban lévő szocialista szálloda valaha üdülőparadicsomként létezett, és KISZ-táboroknak is otthonául szolgált. Július 4–7. között az űrhajóformát idéző vasbeton épülettömb környéke partihelyszínné válik, a tóparti tánctéren pedig hajnalig fognak szólni a szuper zenék két színpadon, amihez többek között Asgard, Zyce, Styker, Zvezda Beta és Mankind adja a talpalávalót.

További infók

 

3. Keszthelyfest 2024

Zene, művészet, kultúra – erre biztosan számíthattok július 5. és 8. között a Keszthelyfesten. A Nyugat-Balaton régió ingyenes fesztiválja sokszínű programokkal készül, kezdve a gasztroudvartól, izgalmas beszélgetéseken keresztül az esti koncertekig. A szervezők a kisebb korosztályra is gondoltak, így a családosok gyerekprogramokra is számíthatnak.

További infók

4. Beck–Vecsei: Kártyajáték

Van 32 lap, éppúgy, mint egy pakli magyar kártyában. A kártyák mindegyikén egy szó, egy félmondat: valami, ami az életfordulókat jelöli, vagy csak hangulatot, állatot, égitestet. Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós közös estjén a közönség húzza a kártyákat, a két előadó ezekhez pedig verseket, dalokat, személyes élményeket kapcsol. A 10 kijátszott lap minden alkalommal egy új történetet kreál, így az előadás improvizációból, kockáztatásokból és közös alakításokból alakul egésszé a soron következő alkalommal, július 6-án, a Kultkikötőben Balatonföldváron.

További infók

5. Bortúra a Tóti-hegy körül

Ha a Badacsony és a borok szerelmesei is vagytok, ez a túra nektek való. Titkos, csak a helyiek által ismert ösvényeken három szőlőhegyet – a Tóti-hegyet, a Sabar-hegyet és az Örsi-hegyet – lehet bejárni egy-egy pince meglátogatásával.

A túra a Tóti-hegy lábánál kezdődik Istvándy borokkal, ahonnan rejtett utakon juthattok el a 217 méter magas Sabar-hegyre, a Sabar Borházhoz. Utunk innen vadregényes ösvényen az Örsi-hegyre vezet, Váli Péter borászatához. A dűlőkön gyönyörű panorámás borteraszok, szűk hegyi utak, hűs erdők várnak. A bortúrára lehetőségetek van Badacsonyból transzferjárattal is érkezni!

További infók

6. INOTA Focus: Turbinacsarnok

Erre a két napra a Turbinacsarnok az ország legnagyobb nem hivatalos technóklubjaként áll majd nyitva előttetek. Ezúttal nem az egész Inotai Hőerőmű területét vehetitek be, hanem „csak” a hatezer négyzetméteres, üvegtéglák szegélyezte betonmonstrumot.

A line-upot és további infókat itt találtok.

7. Balaton Beer Weekend

Zamárdiban, a ZAM árnyékában rendezik meg az idei második, egyben utolsó Balaton Beer Weekendet július 12–14. között. A balatoni sörfesztivál a szervezők olvasatában nem azt jelenti, hogy elviszik a sört a Balaton partjára, hanem azt, hogy megkóstolják és megmutatják a Balaton környékén főtt söröket. És – hogy tágabb legyen a kontextus – bemutatják a dunántúli sörrégió söreit is. A fesztivál kulcsszava a lokalitás: helyi sörök, helyi ételek, helyi kultúra!

További infók

8. Klassz a pARTon 2024

A Klassz a pARTon egy nyáresti vízparti komolyzenei koncertsorozat, amelyen július 12. és július 30. között vehettek részt a Balatonnál és Tatán. Az ingyenes koncerteknek a Balatonnál több település ad otthont, és olyan programokon vehetünk részt, mint Kovács Bálint furulyaművész és a Simplicissimus Ensemble koncertje vagy Érdi Tamás zongoraművész szólóestje, Peter Caelen és David Voncken zongoraművészek koncertje. A szervezők a kicsikre is gondoltak, akik részt vehetnek a Cimbora Trió gyermekprogramjain és a Simplicissimus Ensemble családi programjain.

További infók

9. VeszprémFest 2024

Július 16–20. között színes zenei kínálatból választhatjátok ki a nektek tetsző koncerteket Veszprémben. A História Kertbe érkezik a Milky Chance, Paloma Faith, José Cura, Gregory Porter és a Toto, a Jezsuita Templomkertben pedig Snétberger Ferenc koncertjein vehettek részt. Az eseményhez tartozó ingyenes programsorozat a Rozé, Rizling és Jazz Napok, ami július 12–21. között lesz az Óváros téren.

További infók

10. 42. LIDL Balaton-átúszás

Július 20-án rendezik meg a 42. Balaton-átúszást. Idén is két táv közül választhatnak az úszók: a hagyományos, 5,2 kilométeres, Révfülöp és Balatonboglár közötti táv mellett lehetőség van a 2,6 kilométeres fél táv teljesítésére, ennek a futamnak a résztvevői a déli partról indulnak, és oda is érkeznek egy – mintegy 150 vitorlás által kijelölt – úszófolyosón. A felsoroltak mellett 2021 óta egyre népszerűbb Balaton-áthúzásra is lehet nevezni, amelynek során SUP-pal szelhetik át a tavat a versenyzők.

További infók

11. Művészetek Völgye 2024

A Művészetek Völgyében 33. alkalommal ünneplik 10 napon át közel 3000 programmal – például irodalommal, színházzal, fotográfiával, képzőművészettel – az alkotás örömét Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

A fesztivál nagyszínpadán, a Panoráma színpadon olyan zenekarokra számíthattok idén, mint például a 30Y, a Bohemian Betyars, a Carson Coma, az Esti Kornél, Beton.Hofi, az Ivan & the Parazol, a Platon Karataev és a Quimby. A Romani Designnál kiállításokat és divatbemutatót nézhettek meg, az Analóg udvarban fotótechnikákkal ismerkedhettek, a fesztivál irodalmi origója pedig ezúttal is a Vecsei H. Miklós vezette POKET Zsebkönyvek Udvara lesz. Újdonság, hogy ebben az évben több múzeum is csatlakozik a Művészetek Völgyéhez, például a Néprajzi Múzeum, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ vagy a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

A számtalan helyszín a „fesztivál a fesztiválban” érzést nyújtja, ahol a hatalmas kulturális kínálat mindenkinek jó lehetőséget biztosít arra, hogy felfedezzen valami újat és izgalmasat a színes programkavalkádban.

További infók

12. Lees Brothers Summer Camp

A natúr borok szerelmeseiként a Bencze Családi Birtokon találkozhattok hazai és külföldi borászokkal, akik a Lees Brothers borkereskedés szortimentjében jelennek meg. Hatodik alkalommal rendezik meg az eseményt, aminek célja egy kötetlen hangulatú, hajnalba nyúló találkozó egy olyan helyszínen, amely minden szempontból közvetíti a borkereskedés filozófiájának üzenetét. A Szent György-hegy és a birtokot körülvevő szőlőterületek ölelésében lesz lehetőség ismerkedni a borászokkal, és a csillagos ég alatt élvezni a jó zenét, társaságot és persze borokat. Szombaton és vasárnap reggel is különleges gasztronómiai kínálattal várják a résztvevőket.

További infók

13. Veszprémi Utcazene Fesztivál 2024

Veszprém utcái idén is egy óriási közösségi eseményhelyszínné, színpaddá válnak július 24–27. között. Épphogy befejeződik a VeszprémFest programsorozata, máris egy újabb fesztiválra látogathattok el, ahol minden sarkon valami friss zenei meglepetés ér benneteket, ha nyitottak vagytok az egyedi hangzásokra. A szervezők május 19-ig várták az akusztikus formában is megszólalni bíró formációkat, a fellépők nevét hamarosan közzéteszik.

További infók

14. Krisna-völgyi Búcsú

Somogy megye egyik legnagyobb nyári rendezvényére, a Krisna-völgyi Búcsúra július 26. és 28. között kerül sor. A 29. alkalommal megvalósuló, háromnapos, családbarát élményfesztiválon minden a Krisna-hívők békés életmódjáról és különleges mindennapjairól szól. A búcsú középpontjában a spiritualitás és a békés környezet áll, ezért a családias hangulatú fesztivál kicsiknek és nagyoknak, hívőknek és nem hívőknek rejtegethet izgalmakat, ha elég nyitottan viszonyultok a Krisna alapértékeihez, ami a szeretet, a szépség, a tradicionális értékek és a spirituális gazdagság és harmónia.

További infók

15. Sun & Moon – On the Lake

A Sun & Moon csapatának júliusi megállója nem a szárazföld, hanem egyenesen a Balaton közepe, ahol földöntúli naplementés zenei utazásra invitálnak benneteket egy óriási bulira július 27-én. A komp a balatonfüredi hajóállomásról indul, és oda érkezik vissza. A fellépők Peter Makto, Gregory S., George Jr. és Andy Kraft lesznek.

További infók

Ha további programokat keresnétek, ide kattintsatok!

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék