Kóstoltad már a 2024-es nyár legjobb fagylaltjait? És azt tudod, hogy melyik a legjobb strandétel? Ebben az évben is átadták a Balaton legjobb strandjainak és ételeinek járó díjakat, idén ráadásul az Év Fagylaltja díjat is balatoni fagylalt nyerte. Járd be és kóstold végig a díjnyertes helyeket!

Balaton Fagyija, Év Fagylaltja

Balatoni mámor fantázianévre hallgat a 2024-es Balaton Fagyija – ez egy diós fagylalt, melybe helyi füge és bor is került, és a balatongyöröki Promenád Kávéházban érhető el. Három különdíj született az idei versenyen: 

Az Év Fagylaltja versenyen pedig az arany- és az ezüstérmet is balatoni fagyi nyerte. A Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel fantázianevű fagylaltot Bergmann Nándor készíti a balatonfüredi A kis Bergmann cukrászdában. Az ezüstérem pedig a Balaton Fagyija-nyerteshez került: a balatongyöröki Promenád Kávéházban Meggyes pekuccino fantázianéven kérhetitek. További különdíjasokról ebben a cikkünkben írtunk, de ha a teljes díjnyertes fagylaltlistát keresnétek, ide kattintsatok.

Év Strandétele

A Balatoni Kör által szervezett, idén tizedik alkalommal megvalósuló Év Strandétele versenyen a Nyári töltött káposzta fantázianevet viselő étel vitte el a fődíjat, melyet a balatonlellei Mesés bisztró nevezett. Az Év Strandétele büfé kategóriában a Pisztáciapesztós lángos lett, ami az alsóörsi Olíva büféből érhető el. 2024-ben először Év Stranddeszertje díjat is adtak át: a zamárdi Tiki Beach Bisztró Gyümölcsös tarhonyapudingja kapta először ezt az elismerést. Vegetáriánus különdíjjal a badacsonyörsi Vánkos Patisszon kukoricahabbal nevű ételét jutalmazták. Az Év Felfedezettje pedig a parttól szintén távolabb fekvő Julcsi Kalácsoda lett Siófokról.

A legjobb strandok

A Balatoni Szövetség által szervezett Kék Hullám Zászló strandminősítésen 2024-ben a Diási Játékstrand nyerte a fődíjat, mely a Balaton Legjobb Strandja 2024. címet takarja. A minősítésen a számos különdíj mellett fontos megjegyezni, hogy összesen 28 strand kapott öt csillag minősítést, így meglehetősen nagy merítésből válogathattok, ha a legjobb strandokat szeretnétek feltérképezni. Újdonság idén, hogy Okos Strand különdíjat is osztottak, melyet vonyarcvashegyi Lido Strand nyert el, de Okos Strand minősítő oklevelet kapott a Csopak Községi Strand, a Vonyarcvashegy Lido Strand, valamint a Siófok Nagystrand is.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék