Nagyban pörög a nyári szezon a Balaton mellett, az iskolai szünetből van még bő egy hónap, de az ősz is remek időt ígér arra, hogy lazítsunk a magyar tenger partján. Még nem késő, hogy szuper szállásokat foglaljunk, vagy akár egy hosszú hétvége alatt felfedezzük, hogy milyen élményeket tartogat Zamárdi, Siófok vagy éppen a déli part borvidéke, de arra is mutatunk tippeket, hol érdemes bevásárolni a Balaton környékén, ha nem akarunk csillagászati összegeket elkölteni.

Előző cikkünkben az északi partról hoztunk tippeket, most pedig a déli parton vesszük górcső alá mindazt, ami elengedhetetlen egy hosszabb-rövidebb nyaraláshoz, legyen szó igazi kikapcsolódásról egy négycsillagos szállodában, kempingezésről a Balaton-parton, élményekről Siófokon vagy borozásról a somogyi régióban, de arra is mutatunk tippeket, hol lehet bevásárolni úgy, hogy a pénztárcánkat is megkíméljük. Ráadásul hamarosan, augusztus 22. és 24. között indul a déli part egyik legnagyobb fesztiválja, a Strand Zamárdiban, így ez is remek alkalmat kínál arra, hogy felfedezzük a környéket vagy szállást foglaljunk a közelben.

Kikapcsolódás Zamárdiban

Zamárdiban a négycsillagos Hotel Wellamarin fekvését nemcsak az teszi különlegessé, hogy számos neves fesztiváltól mindössze egy karnyújtásnyira található, hanem az is, hogy a Tihanyi-félsziget látványával, közvetlenül a Balaton-parton páratlan környezet veszi körül. A helyszín adottságait üdítő, fiatalos belső dizájnnal és udvarias, figyelmes kiszolgálással igyekeznek minden idelátogató számára egyedülálló élménnyé formálni.

A Hotel Wellamarin nem csupán azt teszi lehetővé, hogy a Balatonban megmártózzunk, de a kültéri medencében is csobbanhatunk, ahol fürdőzés közben a tó látványában gyönyörködhetünk. A kényelmes szobák többsége erkélyes kilátással rendelkezik, ahonnan szintén csodálatos látványt nyújt a Balaton. Legyünk szállóvendégek, vagy csak keressünk egy remek vendéglőt a déli parton, akkor érdemes betérni a hotel megújult à la carte éttermébe, a PartOn Bistróba, ahol a könnyed gasztronómiai élményt a part hangulata teszi egyedivé.

További infókat itt találtok.

Kempingezés és szórakozás a déli part „fővárosában”

Zamárditól alig egy ugrásra találjuk a déli part „fővárosaként” is emlegetett Siófokot, ahol nemcsak az Aranypart homokos strandja, de számos más élmény és program is kikapcsolódást nyújt. Akár egy hosszú hétvégére, akár többhetes nyaraláshoz vagy a Strand Fesztivál ideje alatt keresünk olyan szállást, amelyhez nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, ráadásul közvetlenül a Balaton partján találjuk, akkor vegyük az irányt az Aranypart Camping & Apartments felé. Ha kalandvágyóbbak vagyunk, akkor bérelhetünk sátorhelyet vagy lakókocsi-parcellát, de ha fő szempont a teljes körű kényelem, akkor a megújult teraszos apartmanok és mobil házak várnak ránk.

A szabadstrand mellett a vízi sportok szerelmesei a Bamboo Szigetet vehetik igénybe, vízisí- és wakeboardpályával, profi oktatókkal, napernyőkkel és napágyakkal. Ezenkívül élménymedence, számos sportpálya, csocsó, óriássakk, pingpongasztal és minigolf is található a kemping területén. Sőt, bérelhetünk kerékpárakat és vízi eszközöket, hogy felfedezzük a környéket. A kisebb gyerekek sem fognak unatkozni, ők a játszótéren tudnak mókázni, de animátorok is foglalkoznak a lurkókkal. Ha megéheznénk, akkor sem kell elhagynunk az üdülőfalut, több étterem, büfé, sőt egy ABC is vár ránk, de természetesen a tűzrakó helyeken is csaphatunk bogrács- vagy grillpartit.

További infókat itt találtok.

Kalandozás és kulináris élmények Siófokon

Siófok és környéke rengeteg élményt tartogat: víztoronymúzeumok, romantikus villák, csodás kikötő a hajókirándulásokhoz és sok más érdekesség vár ránk. Legutóbbi cikkünkben 10 programot gyűjtöttünk össze, amiben bemutatjuk, milyen felfedeznivalókat rejt a város a strandoláson túl. Ha megéheznénk, akkor is számos opció közül tudunk válogatni, betérhetünk kávézni, szusizni vagy bruncholni is.

Ha pedig egy igazán különleges helyet keresünk, akkor érdemes ellátogatni az Egy csipet Nádasba, a töreki erdő közepén található hatalmas, nádfedeles étterem mesébe illő nyugalmat áraszt. Kerti kanapéival, a fákon futkorászó mókusokkal és kiváló, minőségi fogásaival tökéletes választás azoknak, akik el akarnak vonulni a világ zajától. Siófok Balatonszéplak városrészébe pedig az Egy Csipet Nápoly Pizza & Brunch vonzza a pizza és a villásreggelik rajongóit a retró hotelekről ismert part közelébe. A hely az Egy Csipet Nádas „kis testvére”, ahol a pizza van a főszerepben, amelynek tésztáját három napig érlelik és kovásszal készítik, minőségi lisztből. A pizzakínálat fix, de néhány szezonális ajánlatot is találunk az étlapon, nem érdemes kihagyni!

További infókat itt találtok.

Jó borok és pincészetek csodás kilátással

Balaton déli partjáról sokaknak az ugrik be, hogy lapos. Ez tévhit, a borvidék ugyanis a Somogyi-dombság északi vonulatain terül el, talajadottsága pedig Szekszárdéhoz hasonló: döntően löszös üledéken képződött különféle erdőtalajok. A nagyobb melegigényű fajtákat a nyugati, míg a kevésbé melegtűrőket a keleti oldalra telepítik, sok fajtával dolgoznak, több fehérbor készül, mint vörös, és a buborékosok is komoly szerepet kapnak. A déli part remek borászatainak és pincészeteinek többnyire nagy előnye, hogy gyönyörű kilátást nyújtanak az északi part tanúhegyeire vagy a Somogy különleges természeti adottságaira.

A Podmaniczky család például már több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a déli parton, Balatonföldvárra 1979-ben költöztek. Itt először egy kisebb szőlőskertet és pincét építettek, de az évek múlásával a birtok közel 20 hektárnyi szőlővel bővült. Boraik jellege, zamata tükrözi a termőhely sajátosságait, legnépszerűbb fajtáik a kőröshegyi rajnai rizling, a kőröshegyi pinot blanc, a szóládi cabernet sauvignon, a pinot noir, a kőröshegyi kékfrankos, és ne feledkezzünk meg a cabernet sauvignon rozéról sem. Ha a déli parton járunk, érdemes felkeresni még a Bujdosó Pincészetet vagy a Késa Birtokot Balatonlellén, a Kishegy szőlőbirtokait vagy a Veszprémi Pincét Kötcsén, a Csillagó-dűlőn.

További infókat itt találtok.

Bevásárlás pénztárcakímélően a déli parton is

Ha a Balaton mellett nyaralunk, akkor mindig kardinális kérdés, hogy mit és hol együnk, vagy hol vásároljunk be. Sajnos az árak nemcsak az éttermekben, de a strandokon is kilőttek, így ha nem szeretnénk mélyen a pénztárcánkba nyúlni, és csillagászati árakat elkölteni, akkor érdemes feltölteni a hűtőtáskát. Szerencsére már nem kell otthonról magunkkal hozni az éléskamrát és a fél háztartást, elég, ha betérünk a PENNY Balaton közelében található üzleteinek egyikébe, ahol széles kínálat és remek árak várnak ránk.

Nemcsak egy kiváló nyári ebédhez, vacsorához, grillezéshez vagy bográcsozáshoz vásárolhatunk be, de ha kilyukadt a gumimatrac, strandjátékokat, szúnyogriasztót, esetleg naptejet keresünk, akkor is számos termék közül válogathatunk. A szezonális kínálat elengedhetetlen része a friss zöldség és gyümölcs, valamint a fagyi is, ami több mint 100-féle verzióban található meg a PENNY üzleteiben. Természetesen, ha éppen egy fesztiválra igyekszünk, akkor is beszerezhetjük a szükséges dolgokat, legyen szó harapnivalókról és frissítőkről vagy bármilyen non-food termékről, amire éppen szükségünk van. A déli parton négy PENNY üzlet vár ránk, Enyingen (nyitvatartás: H–P: 6–20, V: 7–18), Siófokon (nyitvatartás: H–P: 6–21, V: 7–20), Balatonlellén (nyitvatartás: H–P: 6–21, V: 7–18) és Marcaliban (nyitvatartás: H–P: 6–20, V: 7–18) is betérhetünk a PENNY-be vásárolni.

További infókat itt találtok.

(Borítókép: Sebestyén Blanka – We Love Balaton)

Címkék