Ha gyerekekkel együtt indultok a Balatonhoz, érdemes a nyári szünet utolsó hónapját is izgalmassá és emlékezetessé tenni. Cikkünkben olyan helyeket ajánlunk, ahol nemcsak a kisgyermekek, hanem akár ti is tanulhattok valami újat, vagy jól szórakozhattok. 10 ötletet mutatunk, ha különleges családi élményeket építenétek a nyaralásba.

Irány valamelyik szuper hely, amelyek között több olyan is van, ahol egész napos program vár rátok! A nyitvatartási idővel rendelkező helyszínek esetében csekkoljátok a pontos részleteket!

1. Felsőörsi Meseösvény

Felsőörs központjától az erdőn és egy völgyön át járhatják be a gyerekek a mesék birodalmát, a felnőttek pedig a falu múltjába utazhatnak vissza. A túraútvonal minden állomásán 1-1 meseládát találtok, amely egy mesét és egy helyi nevezetesség, kultúrtörténeti érték leírását tartalmazza. A kb. 1,5-2 óra alatt kényelmesen bejárható ösvény kiindulópontja a Fő utcán található Miske Óvoda és Bölcsőde, majd az epersoron át a Miske-tető felé kanyarodik az út, végül az erdő felé vehetjük az irányt, ahonnan a Malomvölgybe érkeztek. A 4. állomásnál, a Fő-kútnál pihenőhely és játszótér is található. A Szent Mária Magdolna-templomot érintve a Viola presszó mellett ér véget a kirándulás, ahol fel is frissülhettek.

2. Veszprémi Állatkert

A Veszprémi Állatkertben egész napos programra érdemes készülni, nem csupán a helyszín méretei miatt, hanem mert rengeteg látnivalót kínál, ami miatt nem csak a legkisebbek kapcsolódhatnak ki. A felső, gulya-dombi részen található Afrika-szavanna kifutóján zebrákat, zsiráfokat, impalákat és egy ötfős szélesszájúorrszarvú-családot is láthattok, de a hatalmas dinóparkot sem érdemes kihagyni. Mi is beszámoltunk arról, hogy május óta egy nagymacskakomplexummal is bővült a terület, ahol különböző szintekről lehet megnézni a különleges állatokat.

3. Gyermekbarát strandok

Nem könnyű eldönteni, melyik strandot érdemes választani, főleg, ha kisgyerekekkel indultok útnak. Ebben a gyűjtésben kifejezetten gyermekbarát strandokat gyűjtöttünk össze. Alsóörsön például játszóház, a füredi Kisfaludy Strand két játszótérrel, a keszthelyi strand meg egy egyenesen a Balatonba érkező csúszdával várja a legkisebbeket. A Kék Hullám Zászló strandminősítés során idén a Gyenesdiáson található Diási Játékstrand nyerte el a Legjobb Strand díját.

4. Vízi játékpark

Keszthely központi részén, a pavilonok és az óriáskerék szomszédságában található a Vízi játékpark, ahol még a legmelegebb órákat is könnyebb átvészelni. A különböző vizes elemeken próbálhatjátok ki, hogyan keletkezik az örvény vagy hogyan működik egy vízimalom. A játszótér közepén egy emelvényen a szülők is megpihenhetnek a napvitorlával árnyékolt kanapékon, innen belátni az egész területet. Kisebbeknek a játszótér sarkában egy csúszdás-homokozós részt is kialakítottak. Ha ez túl messze van, hasonlóan izgalmas élmény vár rátok Siófok és Zamárdi között is.

5. Gyermekvasút

A kisvasút mindig jó ötlet, nemcsak a vonatozás élménye, hanem a táj szépsége miatt is. Idén minden nyári szombaton és vasárnap 10-10 kisvasutas fogadja az utasokat a nagybereki tájakat bejáró vonalakon, akik a balatonfenyvesi hétvége két napját szolgálattal, az utána következő hétfőt pedig strandolással töltik. A csisztai és a somogyszentpáli vonalon közlekedő kisvasúton a gyermekvasutasok jegyértékesítési feladatokat látnak el helyi felnőtt kollégáikkal közösen, illetve a balatonfenyvesi végállomáson vonatot indítanak.

6. Mezítlábas ösvények

A nagy nyári melegben érdemes felkeresni valamelyik tematikus mezítlábas parkot a Balatonnál, ahol játszva barangolhatjátok be a különböző felületű ösvényeket, a gyógyító hatásukról nem is beszélve. A parkokon – amelyek több esetben is kiegészülnek játszótérrel, egyéb játékokkal – végigmenni gyerekekkel is nagy élmény. Gyűjtésünkben több helyet is összeszedtünk, például Csopakon, Nagyvázsonyban, Mencshelyen, Mindszentkállán és Györökön is találtok ilyen helyszíneket.

7. BalatoniBob

A BalatoniBob Balatonfűzfőn, egy csodás erdei környezetben helyezkedik el. A szabadidőparkban két bobpálya található, összesen 1,5 kilométeres hosszúságban. A panorámapálya különlegessége a 360 fokos kanyar és a csodás kilátás. Az alagútpálya nevét egy 15 méteres alagútról kapta, amelyben sötétedés után villódzó fények növelik az adrenalinszintet. A bobpályák mellett egy 15 méteres kilátó, erdei játszótér, „hintóka” és erdei fitneszpark várja a látogatókat. A park közvetlen közelében található a Serpa Kalandpark, valamint egy paintballpálya, így a szabadidőpark ideális helyszín egy egész napos családi programhoz.

8. Balatonboglár

A balatonboglári Gömbkilátó szomszédságában elterülő Várdomb Kaland- és Szabadidőpark igazi adrenalinbomba. Itt az egész család jól érezheti magát, hiszen amíg a legkisebbek a park saját játszóterén múlatják az időt, addig a nagyobbakat és/vagy bevállalósabbakat egy kötélpályarendszer, illetve egy mászótorony is várja. A bobpályáról a kilátás pedig hasonlóan látványos, mint a közeli Gömbkilátóból. A lombkoronaösvényről elénk táruló elképesztő kilátás mellett izgalmas élményt nyújt a 10 méter magas és 500 méter hosszú hídrendszeren sétálni, ahol a fák közvetlen közelébe, a lombok sűrűjébe is beleláthatunk. Több érdekes és színes információs tábla is segít megismerni a Balaton és a boglári várdomb növény- és állatvilágát.

9. Barlangok

Ha túl meleg van a felszínen, a barlangok mélyén mindig egyenletes, hűvös a hőmérséklet. A nyári melegben se feledkezzetek meg arról, hogy egy könnyebb pulcsit bekészítsetek a táskába. Ha kisebb gyerekekkel indultok neki a föld alatti felfedezőtúrának, akkor érdemes a balatonfüredi Lóczy-barlangot célba venni vagy a Tapolcai-tavasbarlangban csónakázni, ami után a hozzá kapcsolódó látogatóközpontban még sokat időzhettek, és számos dolgot megtudhattok a barlangokról és keletkezésük történetéről. Nagyobb gyerekekkel már extrémebb kalandokba is belevághattok, hiszen több alkalommal vezetett túrákat tartanak a Szentgáli-kőlikban, amelyekre előzetesen érdemes bejelentkezni.

10. Játszóterek

A Balaton körül rengeteg szuper játszótér van, ahol nemcsak érdekes és kihívást jelentő formákat lehet megmászni, hanem pancsolhatnak, függőhidakon és köteleken ügyeskedhetnek, alagúton át kúszhatnak a gyerekek, miközben akár érdekes történeteket is megismerhetnek. Külön cikkekben írtunk az északi és a déli parti játszóterekről, aminek eredményeként mindösszesen 17 izgalmas hely közül választhatjátok ki a nektek legideálisabb úti célt.

(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Címkék