A Balatonfüredi Borhetek a város egyik legnépszerűbb gasztronómiai eseménye, ahol finom borokat kóstolhattok közel egy hónapon át. Ha több napra érkeztek, a városban felújított helyeket, szuper kiállítást és az Év Fagylaltját is megtaláljátok. 5 programot mutatunk, amiért érdemes mostanában Balatonfüredre látogatni.

Balatonfüred egy olyan város, amely rengeteg programot és felfedeznivalót rejt. A következő 5 programmal biztosan sokszínűvé varázsolhatjátok az itt töltött napokat.

1. Kóstoljatok a Balatonfüredi Borheteken!

fesztiválon a borvidék harminc fajtából származó közel háromszázféle bora kóstolható. A város legnépszerűbb gasztronómiai eseményét augusztus 9-től egészen szeptemberig a Tagore sétányon találjuk. A kóstolást ezúttal is koncertek kísérik, a Kisfaludy Színpadon és a borospavilonok között felállított kisebb színpadon naponta játszanak zenekarok, jazz, blues és népzene váltják majd egymást.

2. Nézzétek meg a Nemzetközi Vasútmodell Kiállítást a füredi állomáson!

A Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub több éve mutatja be a füredi vasútállomás peronszinti várótermében kiállítását, amit idén augusztus 17–20. között lehet látogatni. Magyar vonatkozásban a Balaton északi partján található vasútvonal egy-egy részletének élethű mását és már bezárt helyszíneket nézhettek meg, a kiállítás nemzetközi jellegét pedig osztrák, román és horvát kiállítók adják. A külföldi partnerek egy-egy részlettel és különböző technikai megoldásokkal érkeznek, és a százéves 424-es gőzmozdonyról készült fotókat is kiállítják.

3. Próbáljátok ki az Év Fagylaltját!

A kis Bergmann cukrászda a család legfiatalabb tagja, Bergmann Nándor nevéhez fűződik. A Bergmann család második üzlete 1999 óta csábítja az édesszájúakat Balatonfüreden, ami két évvel ezelőtt egy átalakításon esett át. Érdemes betérni, ha klasszikus és újragondolt süteményekre, finom kávékra és aprósüteményekre vágytok, de itt találjátok a 2024-es Év Fagylaltját is, aminek tündérmesébe illő történetét velünk is megosztotta Nándor. Irány a Zsigmond utca, keressétek a tökmagsorbet-fagyit piros bogyós gyümölcsökkel, de az egyedi islernek is hagyjatok egy kis helyet!

4. Látogassatok el a felújított Brázay parkba!

A júniusban elkészült Brázay park füves területén és a hatalmas fák között mindenki talál magának egy-egy érdekességet. A gyerekek egy izgalmas játszóparkban kalandozhatnak, az idősebbeknek fitneszeszközök állnak rendelkezésre ahhoz, hogy átmozgathassák magukat. Padok, hinták és pihenőágyak is segítik a kikapcsolódást, aki pedig a vízpartban gyönyörködne, a stégre is kisétálhat, ahonnan pazar balatoni panoráma tárul elé. Wesselényi Miklós szobra is megtalálható itt, a híres politikus egy napjaink ruhájába öltözött fiatal nőnek nyújtja a kezét.

5. Nézzétek meg a svájci stílusú Huray-villákat!

A hajdani Huray házaspár balatonfüredi villái a 19. századi nyaralóvilla-építészet egyik fő stílusát képviselik. A műemléki villaegyüttes három épületből, a svájci stílusú, faverandás, díszes lombfűrészelt oromzatos „nagy villából”, az 1890-ben épült hasonló, de emeletes „kis villából” és az ezeket kiegészítő cselédházból áll. Utóbbi kivételével tavaly mindkét villa megújult. A felújítás célja az eredeti állapot helyreállítása, a hosszú távú működés műszaki feltételeinek biztosítása volt. A nagyobb villába új turisztikai információs iroda és ajándékbolt került, a kisebbik villában pedig időszakos rendezvény- és kiállítóteret alakítottak ki.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék