Bergmann Nándor tündérmesébe illő történetként írja le azt, hogy idén megnyerte az Év Fagylaltja díjat, és a mai napig előfordul, hogy felteszi magában a kérdést: ez valóban vele történt meg? Furcsa neki, hogy a média különböző módokon keresi őt, és mikrofonok, kamerák vagy csak érdeklődő tekintetek szegeződnek felé. Mi is kíváncsiak voltunk a balatonfüredi sikertörténetre, amit most nektek is elhoztunk.

Éppen jó időben érkezünk, amikor helyet foglalunk a Zsigmond utca árnyas teraszán, még bőven akad szabad asztal. Bergmann Nándor a műhelyben tevékenykedik, mi pedig úgy döntünk, addig meg is kóstoljuk 2024 kedvencét, az Év Fagylaltja díjas tökmagsorbet fagyit piros bogyós gyümölcsökkel.

A kis Bergmann cukrászda pultja mögött egy láthatóan elfoglalt, de barátságos személyzet fogad minket. Több vendég kérését is kivárjuk, és feltűnik, hogy ha fagylaltról van szó, elsők között kérik a „tökmagos fagyit” – nemhiába. Amikor mi is megkóstoljuk, finom meglepetésként érnek össze az ízek, a tökmag és a  mellé az édes és a fanyar gyümölcsök tökéletesen illenek. Nem a szokásos sorbet-állagot kapjuk, nagyon krémes, mégis tejmentes, vegán termékről van szó. 

A nyertes sztori

A fagyitesztünk után megérkezik Nándor is, aki beszélgetésünket egy rövid, lényegre törő mondattal kezdi:

„A fagylalt egy teljesen véletlen történet.”

Tavaly kettő pisztácia is volt a pultban, de valami más ízre vágyott. Egy süteményhez rendelt 100%-os tökmagpasztát, amit valaki véletlenül felbontott, így muszáj volt elhasználni az alapanyagot. 

Ekkor született meg a tökmagsorbet kezdeti koncepciója.

A próbálkozások során az összetevőkbe került az olaj és a só, amikkel jó ízvilága lett az új fagylaltnak. Ezt először málnával kombinálta, de nem gondolta az igazinak. Végül egy desszert elkészítése után megmaradt, saját készítésű gyümölcspürével tett próbát, ami telitalálatnak bizonyult. A savak jól kiegészítették a fagyi alap ízét, tavaszra pedig meglett az a harmónia, amit Nándor keresett.

Miután édesanyja, Gabriella megkóstolta az új ízt, javasolta, hogy nevezzen az alkotással az Év Fagylaltja versenyre, de elfogultnak látta ezt a véleményt. Sokáig kiállt amellett, hogy nem nevez, de anyukája addig mondogatta, amíg belement – és milyen jól tette!

A verseny napján a munka visszahívta, de végül a kollégák meggyőzték, hogy maradjon. Az eredményhirdetésen pedig

a zsűri egyöntetű döntése alapján a tökmagsorbet lett a nyerő.

A szakmai szervezetek különdíját is megkapta, ami azért nagy elismerés, mert ebben az esetben nem cukrászok értékelnek, így egy teljesen más szempontrendszer szerint is befutó lett.

Nándor azt is elárulta nekünk, hogy az ő kedvencei a fekete ribizli szecsuáni borssal és juzuval, a saját kávéból készített kávéfagylalt, a vanília, a csokoládé, a vendégek pedig a „Nándor álma″ fantázianevű, mogyorós és málnás vaníliafagyit is nagyon szeretik.

A Zsigmond utca

kissé öltönyös hatású belső vendégtéren lazítani szerettek volna, de funkcióbővítés miatt is átalakításra szorult már az üzem. Korábban befejező munkálatokat végeztek itt, később péksütemények is készültek, majd a fagyikhoz, a tortákhoz és a csokoládékhoz is kellett a tér. Enteriőrje elegáns maradt, a fabútorok és a díszített részletek a régi korokba repítenek. A terasz egyszerre romantikus és mediterrán hangulatú, a növények és a magas fák hűsítő árnyat adnak a meleg délutánokon. A szintén balatonfüredi Bergmann Cukrászda kis testvéreként tartják számon a helyet, nem véletlenül, hiszen Nándor ezt a legfiatalabb testvérként vezeti Gabriellával.

A süteménykínálatnál szintén feltűnik a kísérletezés, a klasszikus krémesek, zserbók mellett felfedezünk olyan finomságokat is, amik újragondolt külsőt vagy épp csak egy kis csavart kaptak. Az isler textúrája például roppanósabb, két mogyorós linzer közé kerül egy vörösboros málnazselé, ezt öleli át egy karamellizált étcsokoládés ganache, a tetejét pedig ropogós magvak, friss püré és selymes csoki borítja. Nándor addig szereti fejleszteni a különböző ötleteket, amíg az ízek ki nem váltják azt a bizonyos hatást vagy reakciót, ami jelen esetben rajtunk is jól látható, annyira ízlik a süti.

Egy új üzlet beindítása vagy egy régi koncepció átalakítása sok akadállyal és nehézséggel is jár. „Voltak nehéz napok és rossz forgalmak, és néha nehéz volt elhinni, hogy van értelme″ – emlékszik vissza Nándor, mi pedig csak körülnézünk, és az addigra megtelt, pezsgő teraszt, az édességeket csemegéző vendégek elégedett tekintetét és az épületajtón túl kígyózó sort látjuk. 

Elérhetőség

A kis Bergmann

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék