Szüreti felvonulás, zene, tánc, kóstolás és estig tartó mulatság – ezek egy igazi szüret szinte kötelező elemei, melyeket minden helyi közösség igyekszik a saját szokásai szerint alakítani. A Balatonnál már több településen megkezdték a szüreti programok hosszú sorát, mi pedig összegyűjtöttük, hogy szeptemberben hol és hogyan tartják életben ezt az izgalmas hagyományt.

1. Arácsi Szüret 

Balatonfüred felső városrészén, Balatonarácson szeptember 15-én délután 3-tól indulnak az ünnepi programok: a szőlő feldolgozásába minden korosztály becsatlakozhat a nap folyamán, elhangzik majd a köszöntő, ezt követően pedig a hagyományoknak megfelelően a Csillagkert Református Óvoda gyermekeinek műsorát nézhetjük meg. Az Arácsért Alapítvány minden résztvevőnek egy szelet zsíros kenyérrel és egy pohár borral vagy musttal kedveskedik.

További információkat ezen a linken találtok.

2. Tihanyi Szüreti Napok

Tihanyban a Szüreti Napokon (szeptember 20–22. között) borkóstolókkal, koncertekkel és családi programokkal várnak minket. A Balaton egyik legszebb településén minden generáció megtalálhatja a kedvére való programot, legyen szó népi hagyományokról vagy modern szórakozásról.

Pénteken a háromnapos rendezvényt a Főtéri borozó nyitja meg, ahol Tihany legjobb borait kóstolhatjuk, este 7 órától pedig az Edda Tribute Band koncertjén bulizhatunk. Szombaton a családokat várják egész napos kikapcsolódásra: a Tihanyi Alkotók Házában lesz balatoni kézműves-foglalkozás, a Tihanyi Tájházakban pedig népi játszóház várja a gyerekeket. A nap folyamán zenés programok is lesznek, és természetesen ezen a napon sem maradunk borkóstolás nélkül. Vasárnap a szüreti felvonulásé a főszerep, ami a hagyományos szőlő- és kenyérszenteléssel folytatódik a Visszhang-dombon, zárásként pedig élő zenével, változatos fellépőkkel gondoskodnak az igazi szüreti mulatságról. 

További információkat ezen a linken találtok.

3. IX. Boglári Szüreti Felvonulás

Immár 9. alkalommal rendezik meg a hagyományos Szüreti Felvonulást Balatonbogláron. Szeptember 21-én, szombaton hintókkal, traktorokkal, kisvonattal járják körbe a belvárost, a kisbíró kidobolja az elmúlt évben történteket, majd a Boglári Bokréták és a Sólya zenekar közreműködésével erre az alkalomra készült táncot mutat be a helyi néptánccsoport. Este a boglári Művelődési Ház udvarán operett- és slágerestet tartanak.

További információkat ezen a linken találtok.

4. Balatoni Meseszüret Badacsonytomajon

Szeptember 21-én a Balatoni Meseszüreten a gyerekek játékosan kapcsolódhatnak be a szüreti munkálatokba. A badacsonytomaji frissTeraszon a gyerekek vidám szörpözés és kézműves-foglalkozások közben ismerkedhetnek meg egymással, majd szakértők segítségével kezdhetik meg a szüretet. A nap fénypontja a közös mustpréselés és -kóstolás, valamint a Mesetraktor, amivel mindenki mehet egy kört, az emlékezetes pillanatokat pedig egy profi fotós örökíti meg. Délután 3-tól élő zene mellett pihenhetjük ki a dolgos nap fáradalmait.

További információkat ezen a linken találtok.

5. XVI. Kiliti Szüreti Felvonulás és Jótékonysági Bál

Szeptember 28-án ismét megrendezik a hagyományos Kiliti Szüreti Felvonulást és Jótékonysági Bált Siófok Kiliti városrészében. A szüreti ünnepség színes felvonulással indul, ahol a résztvevők népi viseletekben, feldíszített hintókon és lovas kísérettel vonulnak végig a településen, a talpalávalót a Sólya zenekar húzza, biztosítva a jó hangulatot.

Az este a helyi általános iskolában jótékonysági bállal zárul, ahol élő zenével várnak minket, a jegyvásárlással pedig az iskola diákjait támogathatjuk.

További információkat ezen a linken találtok.

6. Buzsáki Szüret

Buzsák népművészetéről, népi hagyományairól ismert település, a Balaton déli partjától egy kőhajításnyira. Az egész évben zajló hagyományőrző rendezvények közül természetesen a szüret sem maradhat ki, szeptember 28-án ebben a kicsi faluban is megkezdődnek a mulatságok. Lesz szüreti felvonulás, a Tájház színpadán pedig változatos programokkal várnak minket.

További információkat ezen a linken találtok.

7. Füredi Murci Fesztivál 

Balatonfüreden a hónap végén is készülnek szüreti programmal, ismét megrendezik a Füredi Murci Fesztivált. Idén 5 helyszínen várnak minket szuper családi programokkal, zamatos borokkal és remek hangulattal. Szeptember 28-án, szombaton számos borászat kitelepül, lesz természetesen murci- és mustkóstolás, élő zene, a gyerekek játszhatnak az ugrálóvárban, de dűlőtúrára is benevezhetünk.

További információkat ezen a linken találtok.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton) 

Címkék