A balatoni borok tökéletes kísérői lehetnek egy őszi kirándulásnak, a helyi borászatok pedig egyre kreatívabb kóstolókkal csábítanak minket a főszezonon kívül is. Ajánlónkban 5 olyan programot gyűjtöttünk össze, ahol zamatos balatoni borokat kóstolhatunk az októberi hétvégéken. A badacsonyi kóstolók mellett érkezik a Nivegy-völgyi Borpiknik, és elindult a Balaton Bor Bár is, amelyhez már közel 40 borászat csatlakozott, hogy bemutassák az ősz legjobb tételeit.

1. Balaton Bor Bár 

Balaton környéke számos programlehetőséget kínál a nyári szezonon kívül is. A tavat körülölelő tájon kirándulhatunk, biciklitúrára indulhatunk, de remek lehetőségeket kínál a gasztronómia és különösen a borok rajongóinak is. Erre szeretné felhívni a figyelmet az október 2-án indult Balaton Bor Bár, amelynek célja, hogy ősszel se merüljön feledésbe a régió egyedülálló borkultúrája. A kezdeményezéshez eddig közel 40 helyi borász csatlakozott, akik négy hosszú hétvégén keresztül mutatják be kínálatukat, emellett pedig kedvezményekkel is kedveskednek a látogatóknak. A részt vevő borászatok októberben csütörtöktől vasárnapig mindennap nyitva tartanak, és egy-egy szervezett borkóstoló keretében mutatják be legjobb tételeiket. (x) 

További információkat ezen a linken találtok.

2. Nivegy-völgyi borpiknik 

A Balaton-felvidéken október 19-én, a Dobosi Birtokközpont szőlőültetvényei között rendezik meg a Nivegy-völgyi borpikniket. A régió kedvenc borait kóstolhatjuk meg, de az esemény remek választás azoknak is, akik helyi ízekre, kézműves termékekre és családias hangulatra vágynak. A borkóstolás mellett finom ételek, borkorcsolyák és élő zene gondoskodik a hangulatról.

További információkat ezen a linken találtok.

3. Somlói Juhfark Ünnep 

A juhfark és a Somló különleges párost alkotnak. A Somló vulkanikus talaja adja meg a juhfarkborok egyedi karakterét, miközben a juhfarkra jellemző fajtajegyek itt mutatkoznak meg legszebben. Az eredmény egy összetett, ásványos ízvilágú bor, amelyet máshol nehezen lehetne utánozni. A hegy borászai minden évben összegyűlnek, hogy a juhfark legnagyobb kóstolóján bemutassák legjobb boraikat. Október 19-én, az ünnepi sétálókóstolón a Tornai Pincészetben a borászok maguk kínálják boraikat, mesélnek róluk, és válaszolnak minden kérdésünkre.

További információkat ezen a linken találtok.

4. Bortriatlon Badacsonyban

A Bortriatlon rendezvénysorozat keretében a badacsonyi borvidék három ikonikus fajtájának szakértőivé válhatunk. A részt vevő pincéknél maga a gazda tölti poharunkba a bort, és mesél a borok történetéről, családi hagyományaikról, szakmai titkaikról és büszkeségeikről. Egy-egy hétvégén kilenc pincénél összesen 18-féle szürkebarátot, kéknyelűt és rizlinget kóstolhatunk végig. A sorozat zárásaként, október 25. és 27. között, a rizling kapja a főszerepet.

További információkat ezen a linken találtok.

5. Pezseg a Balaton – Őszi bormustra és gasztroparty 

Október 26-án különleges borkóstolóval várnak Vonyarcvashegyen, a Zenit Balaton Étterem teraszán, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra. A rendezvényen öt balatoni borászat borait és pezsgőit kóstolhatjuk, míg a finom italokat az étterem fogásai kísérik. A hangulatos délutánt zenés előadások teszik teljessé.

További információkat ezen a linken találtok.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék