aktív

szerkesztés

Ahonnan más szemmel nézheted a tavat – Épülő és megújuló kilátók a Balaton körül

Szerzők

  • Fülöp Luca

2021. 04. 08. 15:40

Jó hír a csodaszép panorámák szerelmeseinek, hogy a Balaton körüli kilátók közül több is épp szépül és épül. Összegyűjtöttük, melyek azok, amiket idén nyáron vagy legkésőbb ősszel (az utószezonban) már megújult formájukban nézhetünk meg egy-egy kirándulás alkalmával. Cikkünk folyamatosan frissül!

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Festetics-kilátó, Gyenesdiás

1/5

A Keszthelyi-hegység szívében 230 méter magasról néz le a tóra és környékére a Festetics-kilátó, ami az elmúlt húsz évben hatalmas népszerűségnek örvendett. Nem csoda, hiszen nemcsak az innen elénk táruló panoráma lenyűgöző, de a kilátóhoz vezető út is. Sajnos az elmúlt években annyira leromlott az építmény állapota, hogy a fenntartó Bakonyerdő Zrt. kénytelen volt lezárni és felújítani. Jó hír, hogy néhány hét múlva már birtokba is vehetjük: a rekonstrukció végét áprilisra becsülték.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fülöp-hegyi kilátó, Révfülöp

2/5

Tavaly év elején egy kiadós vihar során a révfülöpi Fülöp-hegyi kilátóba belecsapott egy jókora villám, amelynek következtében az építmény kigyulladt, faszerkezete pedig szinte teljes mértékben leégett. A sajnálatos esemény után a fenntartók azonnal nekiálltak az újjáépítésnek: megkapták a biztosítást, ami a kárt fedezi, és megtalálták a jövőbeni kivitelezőt is. Ha minden igaz, nyáron már újra célba vehetjük, a felújítás végét ugyanis június végére becsülik.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szovjet szemletorony, Nagyvázsony és Tótvázsony között

3/5

Nagyvázsony és Tótvázsony között áll egy kőtorony, ahol korábban hadgyakorlatokat tartottak. Mivel már többen is felfedezték maguknak ezt a különös építményt, a Veszprémi Erdőgazdaság úgy döntött, hogy felújítja a tornyot és egy teljes pihenőhelyet varázsol köré. Idén tavasszal már látogatható, a beruházásról pedig korábban itt írtunk. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lombkorona-megfigyelő kilátó, Hévíz

4/5

A Hévízi-tónál és környékén jelenleg nagy beruházások folynak: a véderdőben megújul a tanösvény és lombkorona-megfigyelő kilátó épül, méghozzá a lehető legnagyobb műgonddal, hiszen komoly természetvédelmi értékkel bíró területről van szó. Amennyiben őszre mindez elkészül, az év minden napján látogathatjuk a megújuló erdőt és annak minden építményét.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Új kilátó Balatonlellén, a Kishegyen

5/5

Ha teljesen konkrétak akarunk lenni, Balatonlellén nem új kilátó épült, hanem egy kilátóterasz, ami mindössze egy dobogó a Parkerdőben, amire kiállhatunk, hogy minden zavaró tényezőt kizárva gyönyörködhessünk a Balatonban, Tihanytól egészen Badacsonyig. A terasz épp ezekben a napokban készült el egy új játszótérrel és pihenőhellyel együtt, és itt igazán érvényes a mondás: Kicsi a bors, de erős!

Hasonló tartalmak

Admin mode