látnivalók & kultúra

szerkesztés

Több mint 10 nyári balatoni fesztivál, ahol a kultúráé lesz a főszerep

Szerzők

  • We Love Balaton

2023. 05. 17. 15:58

Talán még soha nem kínálkozott ennyi program a Balatonnál, mint ebben az évben: Veszprémben és a tó környékén világsztárok adnak koncerteket, érkeznek a hazai zenei élet legjobbjai is, de az irodalom, a színház, az utcaszínház és a mesemondás mesterei is felejthetetlen előadásokat hoznak a tóhoz. Idén is Veszprém és két balatoni város ad otthont a legnagyobb hazai filmünnepnek, a Magyar Mozgókép Fesztiválnak, Tapolcán izgalmas városi séták repítenek vissza a város múltjába, a zalai Margófeszten pedig a zene és a kortárs irodalom találkozik. Olyan fesztiválokat gyűjtöttünk össze, amelyek már bejelentették a programjukat, és ahol a kultúra a főszereplő.

Fotó: Vöröstói Játékfesztivál

2023 Vöröstói Játékfesztivál

1/12

8291 Vöröstó

Több Infó

Címkék

Vöröstó lakói esténként az összeérő kertek alatt gyűltek egybe, hogy együtt fedezzék fel újra a közös játék örömét – ezt a hagyományt szeretné szélesebb körben is megmutatni a második Vöröstói Játékfesztivál. A háromnapos eseményen, a pünkösdi hétvégén Barnagon, Vöröstón és idén már Tótvázsonyban is megnyílnak a házak kertjei és pajtái, és a játék közösségteremtő ereje, a játék okozta öröm felszabadító érzése kerül fókuszba. Lesz falusi triatlon ódon bringák csilingelésével, talicskacsikorgással, szalmazizegéssel, bábukkal, kockákkal, furulyával, énekszóval. Színházi előadásokat is láthattok: érkezik a Loveshake, Rezes Judit és Szabó Győző kapcsolatának igaz története, megnézhetitek Balsai Móni és Szinetár Dóra közös produkcióját is, egy igazi pikáns, szórakoztató verses előadást.

Fotó: Vertigo Média

Pont Csopak

2/12

8229 Csopak, Petőfi utca 2.

Címkék

A Plul Malom kertjében található Pont Csopak nem csupán egy vetítési helyszín, hanem egy találkozási pont is, ami koncerteknek és beszélgetéseknek is helyet ad. Havonta rendeznek itt kulturális eseményeket és vetítéseket, a programok pedig mindig egy-egy téma köré szerveződnek, például hagyományok, jövő, természet, fiatalság stb. A vetítéseket minden esetben kiegészítő programok, értékes beszélgetések teszik teljessé, amelyek segítenek a látogatóknak a téma mélyebb megértésében és a feldolgozásban.

Az első hétvégén, május 27-én a hagyományokon lesz a hangsúly. Nóvé Soma akusztikus népdalkoncertjét követően Gauder Áron legújabb filmjét, a Kojot négy lelkét vetítik, utána beszélgetés következik, és indián dalok is felcsendülnek a tűznél. A további Pont Csopak-hétvégék – június 24., augusztus 18–19. és szeptember 9. – részletes programjait az esemény előtt 1 hónappal teszik közzé a Tixán és a Facebookon.

Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál

Magyar Mozgókép Fesztivál

3/12

Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi (több helyszínen)

Június 7–10. között ismét a legjobb filmek kerülnek reflektorfénybe a Balatonnál: a Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthattok, jelképes, 500 Ft-os áron. A filmünnep június 7-én a veszprémi várban, a Szentháromság téren A nemzet aranyai gálavetítésével kezdődik – azzal a fordulatos és izgalmas dokumentumfilmmel, melynek hősei azok a magyar vízilabda-legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot.

A nemzetközi trendekhez igazodva idén ötfős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal, miután az előzsűri közel kétszáz nevezett alkotásból kiválasztotta a versenyfilmeket és a Mozgókép Díjak jelöltjeit.

A fesztivál honlapján tudtok bérleteket vásárolni, a jegyárusítás később kezdődik majd. 
Itt találtok további információt (x).


Fotó: TEDxBalaton

TEDxBalaton

4/12

Balaton Szabadidő- és Konferenciaközpont, 8230 Balatonfüred, Horváth Mihály utca 64.

Címkék

Tavaly először szervezték meg a TED (Technology, Entertainment, Design – Technológia, Szórakoztatás, Dizájn) globális konferenciasorozatot a Balatonnál. Az esemény lényege, hogy az előadók összesen 18 perc alatt adják át az információt és inspirálják a hallgatóikat.

A június 10-i balatonfüredi TEDxBalatonon szereplő témák a fenntarthatóság, az innováció, a művészetek és inspiráló emberi történetek. Előadó lesz többek között Nyáry Krisztián író, aki bemutatja, hogy a Balaton miként vált az identitásunk részévé, míg Smiló Dávid építész a vöröskőről, Guld Ádám generációkutató a különböző generációk Balatonhoz fűződő viszonyáról és ennek konstrukcióiról számol be. A Balatoni építészet című könyv szerzője, Wettstein Domonkos a 60-as évek díjnyertes és világszínvonalú tájépítészetéről és a balatoni fejlesztésekről fog előadást tartani, a Litkey házaspár, Árpád és Zsuzsi a PÖFF sportegyesület alapítói a vitorlázást mint tömegsportot fogják bemutatni. 

További infók itt.

Fotó: Kovács Bálint - Veszprém-Balaton 2023

Felező Fesztivál

5/12

8300 Veszprém (több helyszínen)

Címkék

Az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő városoknál már hagyomány, hogy az évadnyitó ünnepség után, az év közepén egy közös, „felező” örömünnepen tekintenek vissza az első hat hónapra és készülnek fel az előttük álló fél évre. Ettől a hagyománytól Veszprém sem tér el, az 5 napos minifesztiválon (június 14–18. között) koncertekkel, sportbemutatókkal, kiállításokkal ünnepelnek. A Gyárkert KultúrParkban fellép Tom Odell, a Meute, Morcheeba és Chat Faker, valamint Lost Frequencies, és bemutatkozik a Nemzetközi Történetmondó Konferencia és a Pannon StoryFest nemzetközi mesemondó fesztivál. A Petőfi Színház megrendezi a Rátonyi Róbert Operettfesztivált, és a belvárosban egyedi, térhatású szimfonikus koncerteken is részt vehettek. Június 17-én és 18-án, szombaton és vasárnap reggeltől estig extrémsport-bemutatók lesznek, 18-án pedig felállítják Magyarország leghosszabb asztalát, és egy hatalmas közös piknikre hívnak a szervezők.

További információt itt találtok

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Csigó Art Pont

6/12

8296 Gyulakeszi, Kossuth utca 109.

Csigó Malom évek óta ad helyszínt komolyzenei és kulturális fesztiváloknak, melyek fókuszában a komolyzene mellett a képzőművészet és az irodalom áll. Az idei rendezvénysorozat június 15-től egészen október 31-ig tart, és hangszerbemutatókkal, workshopokkal, koncertekkel, zenei kurzusokkal, előadásokkal, pódiumszínpadi beszélgetésekkel várja az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitóra június 15-én 18 órától kerül sor, és ez alkalomból Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas operaénekes és tanítványai adnak műsort.

A nyár folyamán lesz Kányádi Sándor-emlékest, önálló estet tart Dés László, és a Virtuózok győztese, Boros Misi zongoraművész is koncertezik. A Nyitott műtermek nemzetközi kitekintéssel című kortárs csoportos képzőművészeti kiállítás kapcsán részt vehettek Gábor Áron festőművész és dr. Török Judit, az olaszországi Villa Biener Arte Contemporanea galéria művészeti igazgatója tárlatvezetésén is.

A részleteket a Stílus Galéria (Csigó Malom) honlapján 
találjátok.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kultkikötő

7/12

Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonfenyves, Balatonboglár, Alsóörs

A Kultkikötő egy összművészeti fesztivál, ahol változatos, magas színvonalú színházi előadásokon, könnyűzenei koncerteken, gyermekelőadásokon, irodalmi esteken vehettek részt különböző balatoni helyszíneken – Balatonföldváron, Balatonszárszón, Balatonfenyvesen, Balatonbogláron és Alsóörsön. Régi ismerősként tér vissza a Budapest Bár és A GRUND – vígszínházi fiúzenekar, Prieger Zsolt irodalmi DJ-szettel érkezik, és Hobo is fellép. A Szabadtéri Színházak Találkozója alkalmából júniusban számos társulat ad vendégjátékot, és önálló esttel érkezik Udvaros Dorottya, Pindroch Csaba és Fesztbaum Béla is. 

A programmal és a jegyvásárlással kapcsolatban itt találtok információt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

SéTapolca – Sétafesztivál a Tapolcai-medencében

8/12

8300 Tapolca

Több Infó

Címkék

Hogyan alakították a Balaton-felvidéki tájat a természet erői? Hogyan formálta a kultúrtájat az ember? Tapolcát és környékét ismerhetitek meg alaposabban a június 17-én és 18-án megszervezésre kerülő sétafesztiválon.

A különböző programok között szerepel Szent György-hegyi csúcstúra, Diszeli Értéktúra és több helytörténeti séta is. Felfedezhetitek a környék szőlő- és bortörténetét és az egykor virágzó bányászat emlékeit, és betekintést nyerhettek az Y-házak világába és Tapolca karakteres építészetébe is.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit az itt található elérhetőségeken tehettek meg. 

Fotó: Bondoró Fesztivál

Bondoró Fesztivál 2023

9/12

8220 Balatonalmádi, Véghely Dezső utca

Több Infó

Címkék

Bondoró Fesztivál évről évre multinacionális színtérré változtatja a Balaton körüli települések utcáit. Idén a Balatonalmádi Öregparkban lehetünk részesei a hamisítatlan utcaszínházi zsongásnak, június 30. és július 2. között. Ez az a hely, ahol bármi megtörténhet: balról masírbandába botlunk, a távolból koncert zaja hallatszik, a vásári forgatagban pedig csak kapkodjuk a fejünket.

A repertoárból idén sem hiányoznak a különleges attrakciók, a gólyalábasok és az artisták, sétáló látványosságokkal, pantomimesekkel és tűzszínházi előadásokkal várnak bennünket a szervezők. Az 5. Bondoró fellépői a nemzetköziséget hirdetik. Az olyan hazai kedvencek koncertjei mellett, mint az Elefánt, a Lóci Játszik, a Fran Palermo vagy Kollár-Klemencz László érkeznek többek között Finnországból is meghívottak, például az Agit-Cirk.

A fellépők és a programok bővülő listáját itt követheted. 

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Művészetek Völgye

10/12

Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd

A 32. Művészetek Völgye idén is igazi művészeti Mekka lesz, ahol mintegy 2200 program vár rátok július 21. és 30. között Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend udvaraiban. A koncertek mellett színházi és táncelőadásokat nézhettek meg, irodalmi programokon, beszélgetéseken, workshopokon, jógán és biciklitúrán vehettek részt, vagy elmerülhettek a kézművesvásár forgatagában. A programokról, az új helyszínekről és a fellépőkről itt írtunk részletesebben.

Idén ünnepli 10. születésnapját a We Love Balaton, ennek örömére kiállítássorozattal és számos meglepetéssel készül a szerkesztőség. Kapolcson, a FIÓK Udvarban Kőrösi Tamás, az oldal állandó fotósának analóg képeiből készült pop-up kiállítást láthattok.

Fotó: Mol Nagyon Balaton

ZamJam

11/12

8621 Zamárdi, Margó Ede sétány 14.

Címkék

Zamárdi 2022-ben debütált fesztiválját idén július 27–29. között rendezik meg. Ide a szülőket, sőt akár a nagyszülőket is érdemes lesz elhívni, mert ez a háromnapos esemény a legendákról szól: a színpadon többek között Szikora Róbertet, Fenyő Miklóst, Bródy Jánost, Presser Gábort és Demjén Ferencet láthatjátok, és természetesen B. Tóth László sem marad távol. Koncertezik a Budapest Bár, és az Earth, Wind & Fire Experience by Al McKay is megtáncoltatja majd a közönséget. 

Napijegyet, két- és háromnapos bérletet is válthattok. A jegyekért és a részletes programért kattintsatok a fesztivál honlapjára

Fotó: Margófeszt

Margófeszt

12/12

8393 Szentgyörgyvár

Címkék

2023. augusztus 10–12. között harmadik alkalommal várja látogatóit a zalai Margófeszt. A Balatontól negyedórára, az alig 300 fő lakosú Szentgyörgyváron fellép az Analog Balaton, a Platon Karataev, a Fran Palermo és Kiss Tibor akusztikus formációja, az Aranyakkord, valamint a Galaxisok, a Sorbonne Sexual és glsch is.

Zenés irodalmi estet hoz a zalai dombok közé Beck Zoltán (30Y) és Grecsó Krisztián közös produkciója, a beck@grecsó, de találkozhattok a fesztiválon többek között Visky Andrással és Tompa Andreával is. A település nagyszínpada mellett a templomkertben és a kultúrházban is koncertekkel, irodalmi programokkal, slam poetryvel, kiállításokkal és filmvetítésekkel készülnek. A zenei és az irodalmi programokon túl a fesztivál segít alaposabban feltérképezni a régiót: részt vehettek kirándulásokon, workshopokon és gasztronómiai kalandokban is.

További infókat itt találtok

Természetesen a fentieken kívül is vannak olyan kulturális fesztiválok, amelyeket nagyon várunk, de a szervezők egyelőre nem közöltek részleteket a programról. Ilyen a balatonfüredi Könyv-Bor-Jazz, a balatonszemesi Bujtor Filmfesztivál és a lovasi központú Garten Balaton. A későbbiekben beszámolunk majd ezekről a fesztiválokról is.

Hasonló tartalmak

Admin mode