Huszonnégy termelő olaszrizlingje rejtőzik az egységes címkék alatt.

Bemutatták a Balatoni KÖR által létrehozott közösségi bormárkájának második évjáratát, a BalatonBort. A jelentkezőknek idén is komoly szakmai követelményeknek kellett megfelelniük, majd szakmai zsűri döntött arról, melyik pincészetek kapnak jogot arra, hogy elkészítsék a 2016-os olaszrizlinget a közös, egységes címke alatt. Végül huszonnégy pincészetet választottak ki – hallhattuk a budapesti sajtótájékoztatón.

Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció borszakmai összefogás elnöke kifejtette: a BalatonBor megbízható minőségű, igazi "fair trade" termék. A készítéséhez használt szőlő felvásárlására 130 ft/kg minimálárat határoztak meg, ezzel a régió szőlőtermelőit is segítik.

Az elmúlt években az egész magyar gasztronómia jelentős fejlődésen ment keresztül, de még nem találtuk meg a saját hangunkat – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes. Úgy gondolja, a BalatonBor ehhez az identitáskereséshez is hozzájárulhat.

Különösen jó hír, hogy a bemutatott borokat már április utolsó hétvégéin számos Balaton körüli városban megkóstolhatjátok, de május 13-án, a balatonfüredi Rizling Tavasz rendezvényen is bemutatják mind a huszonnégy pincészet termékét.