Egy székesfehérvári ház udvarán készült hobbiból az első sör, onnantól pedig nem volt megállás és megszületett a B17. Bríz, Manőver Dingi és Kormorán: a vizet és a vitorlázást idézik a sörök nevei, amikkel a Balaton mellett négy helyen is találkozhatunk.

„Hobbinak indult 2011-ben” – kezd bele a cég történetébe Kocsaslijszki Gábor, a B17 motorja. „Kísérleteztünk, hogy lehet-e otthon is jó sört főzni, ami nem romlik meg. A lényeg az volt, hogy semmit nem veszünk hozzá, próbáljuk ki otthoni eszközökkel. Székesfehérváron, ahol lakunk, kivittük az udvarra a villanyrezsót, rá a húsz literes üst, bele az alapanyagok. Kevergettük, pelenkával szűrögettük, de végül is a nagypárnahuzat vált be.”

Az eredmény egy pilseni sör lett és nem is akármilyen: olyan savanyúságos vödörben erjesztették, aminek a tetejében még megmaradt a bogyiszlói paprika illata. „Csináltunk egy bogyi sört, ami tök jó pacal mellé” – meséli Gábor, hogy születnek véletlenekből jó dolgok.

Az ipa nyitotta ki előtte a dimenziókat, mutatta meg, milyen mélységei vannak a sörnek és mi mindent lehet kihozni belőle. Gábor úgy képzelte, hogy majd egyszer, évek múlva elvégzi a sörfőző tanfolyamot, hogy idős napjaiban valahol a Balaton-felvidéken nem túl nagyban sört fog főzni. Így lesz miért felkelni és napközben ténykedni. A tanfolyamot nem most, hanem már évekkel ezelőtt elvégezte, mellé még sörbíráló tanfolyamot is végzett és idén tavasszal már ki is jöttek az első B17-palackok.

A sör egyelőre budapesti bérfőzésben készül, de már megvan a balatonalmádi ingatlan, ahol Gábor reményei szerint jövő nyáron már üzem lesz. Itt havi 15 ezer liternyi sör készülhetne. Tervei között van, hogy komlót ültetnek és helyi mézből mézsört fognak főzni. Figyeli a sörszakmát is, és ahogy egyre több sörfőzde tűnik fel a Balaton mellett, eltűnődik azon, hogy a borok mintájára akár balatoni sörvidék is kialakulhat. A Balaton17-sörök a 10 budapesti hely után máris 4 balatoni helyen kaphatók, a Szőlősi Kocsmában, A Másik bolt Balatonban, az Első Füredi Sörházban és a Kenese Bistróban lehet megkóstolni őket (990 Ft / palack).

A B17 nevében a Balaton rejlik. A név megtalálása nehéz szülés volt: „Napokig gondolkodtunk rajta, érzelmi és tudományos alapon, mindenhogy. Volt egy kulcskérdés, amire a válasz a Balaton volt. Engem és a páromat a Balaton motivál, inspirál. Itt szeretnénk lakni, arra törekszünk, hogy legyen itt a munkahelyünk. A 17 pedig az idei évre utal.”

A szokatlan stílusú, művészi címkéket Gábor egy fényfestő barátja alkotta. Mivel arra törekednek, minél rendhagyóbb legyen, minél jobban kitűnjön a többi sörmárka címkéi közül, lesz olyan is, amin nem is lesz felirat, csak egy kép és a papírnak a boroscímkékhez hasonló textúrája.