Balatonfüred nyüzsgésétől éppen egy utcával feljebb, a füredi romantika és a budapesti borbár házasításából született meg a Kredenc Borbisztró. A csíkos napernyő alatt, egy csopaki olaszrizlinggel a kezében az ember szinte irigykedve gondol arra: a tulajdonosnak aztán bejött az élet!

Hogy ez mennyire van így vagy sem, azt maga Dobai András tulajdonos - mellesleg a Brains egykori MC-je – is bármikor szívesen elmeséli egy pohár bor mellett. Merthogy az esetek 99%-ban ő áll a pult mögött: vidéken egy fiatal családi vállalkozásnál így megy ez, de pont ez adja az otthonosságát.

A bisztró 3 éve nyitott, a történet manapság egyre jellemzőbb, de még mindig ritka és irigylésre méltó vagányságra vall. A kisgyerekes család Budapestről költözött le a nyugodtabb élet és a régóta megálmodott borbisztró miatt, amihez a fővárosban nem voltak megfelelőek a feltételek. Ahogy Dobai András meséli, egy Váratlan utazásból vett filmjelenet az egész: 2010 telén érkeztek Füredre, kivettek egy albérletet, aztán térdig érő hóban gázolva keresték és találták meg az üzlethelyiséget a Blaha Lujza utcában. A reformkori utcakép telitalálat volt, áprilisban meg is nyitott a Kredenc.

,,Következett egy marketingév rengeteg melóval, tárlatvezetéssel, családi mesével, és szép lassan PR-lyukat beszéltem az erre fogékony vendégek hasába” - írja a tulajdonos a Facebookon. Körülbelül másfél év kellett ahhoz, hogy a bár „életre keljen”, ebből is látszik, hogy a lányregényes romantika mögött kimutatások, napi küzdelmek és a Balaton idényjellegéből adódó kihívások állnak.

A Kredencben persze minden a borok körül forog. Gyakran tűnnek itt fel a helyi borászok, és rendszeresek a jazzestek és borklubok, amelyeken egy-egy környékbeli pince mutatkozik be.  A programok szezonon kívül kerülnek előtérbe, hiszen itt alapvető cél, hogy a hely mind a 4 évszakban vonzó és látogatott legyen. Alapvetően jellemző a helyiekkel való együttműködés, a szörpök a Tamás Pincétől jönnek, de volt már vendégkonyha is, amikor a Kistücsök a Kredenc borválogatásához hozott étlapot. A borok mellett a Kredenc afféle magyaros tapas bár, az alkalmi falatokat a krétatáblán lehet megtalálni.