Vitorláznál, de nem futja hajóra, vagy inkább váltanál valami extrémebbre? Szörföznél, de nem tudod, hol kezdd? Láttál valami furcsa vízi járművet és nem tudod, mi az? A We Love Balaton házi kapitánya megmondja, minek a deszkáira állj, ha suhanni akarsz a vízen.

katamarán hiába nem új találmány (lásd a Playboy 1980-as fotósorozatát, Bo knows beachcats címmel),  mégis csak az utóbbi években kezdett el felfutni a balatoni versenyzők és hobbivitorlázók körében, köszönhetően az egyre elérhetőbb árú és egyre könnyebben kezelhető hajóknak. Egy tőkesúlyos hajóhoz képest dimenzióváltás, amikor kiemelkedik a katamarán egyik teste a vízből, és egy talpon suhanunk akár 40-nel, két méterrel a víz felett! A katamarán a családi nyaralásoknak is fontos szereplője lehet, mert napozni, vízbe ugrálni róla ugyanúgy lehet, mint egy vízibicikliről, csak lila delfin nincs rajta. Ha szeretnéd megtanulni a katamaránozás alapjait, akkor például az alsóörsi Európa kemping katamarán bázisán van erre lehetőség: a 15 órás tanfolyam két fő részére 75000 Ft. Ha inkább csak néznéd ezeket a kis rohanógépeket, akkor érdemes lesz elnézned Balatonföldvárra 2013. augusztus 10-én, ahol a Musto Match Race-en izgalmas katamaránpárbajokat láthatsz. Ha eddig nem is, ezután biztosan megjön a kedved kipróbálni a katamaránt. A katamarán háromtestű testvére a trimarán, ami a Balatonon kevésbé elterjedt, de néha ezek is felbukkannak a vízen. Modern változataik már könnyen összecsukhatóak, így nem okoz gondot a szállítás, funkcióiban pedig megegyezik a katamaránokkal: versenyezni ideális, míg a testeket összekötő trampolinon kényelmesen lehet napozni is, fröccsözni is.

Fel-feltűnhetnek még a trimaránoknál is furcsább járművek. Ha ilyet látsz, akkor lehet, hogy egy Hobie TriFoiler vagy valami hasonló szelte épp a vizet! Védett fajnak minősül, de például az alsóörsi Hobie kupára elő szokott kerülni pár bátrabb példány. Sajnos akkora hullámaink nincsenek a Balatonon, hogy hullámszörfölni lehessen rajtuk, de az egyéb-meghajtású szörfök közül a windsurf itthon is elég elterjedt. Évtizedek óta tartó, töretlen népszerűségének köszönhetően nagyjából minden nagyobb balatonparti település strandján van windsurf-bérlés, sok helyen, például Balatonfenyvesen, Siófokon, Balatonfüreden oktatás is. Amikor leviszi a szalmakalapot a fejedről a szél, és riadtan húzódsz a strandon valami szélárnyékos helyre, akkor jön el a kitesurf ideje. A kite-ot is a szél hajtja, de vitorla helyett egy sárkányernyőt kell tartanunk, ami elég húzós feladat, ha hiányzik a megfelelő fittség. Aktívabb – és veszélyesebb – mint a többi szörf: itt nem csak haladsz előre, de lehet ugrálni, trükközni is, és persze szép nagyokat esni. A kite-suli most alkalmanként 20 ezer forint helyett 10 ezerért kínálja öt alkalmas tanfolyamát, ez három alkalom szárazföldi oktatást, egy wakeboard-oktatást és egy vízi kite-oktatást jelent. Akinek a kite túl vad lenne elsőre, annak való a wakeboard. Ez ugyanazon az elven alapszik, mint a kite, csak vitorla helyett kötött drótkötél pályán húznak körbe-körbe. Előnye, hogy kevésbé veszélyes és könnyebben kezelhető, mint a kite, és nem kell hozzá várni az ideális szélre sem. A wakeboardot a Balaton több pontján ki lehet próbálni, például Balatonfüreden, Siófokon vagy Vonyarcvashegyen, az egyórás jegy körülbelül 5 ezer forint, ehhez általában alapfelszerelést is biztosítanak. Szükség esetén oktatásra is van lehetőség. Két óra alatt el lehet sajátítani az alapokat, ezután már csak gyakorolni kell, és újra és újra és újra felállni az esés után.

A legújabb szörf-őrület a SUP, azaz a Stand Up Paddle, az állva evezés, amihez tényleg nem kell más, csak egy használt deszka, meg egy evező.

Egy hosszabb méretű, könnyű deszkán állva evezővel hajtod magad, hullámokon is csúszhatsz, ha éppen vannak, de éppen ez a jó ebben, hogy nem szükséges hozzá semmi extra, csak egy deszka, alá egy kis víz, és egy evező. A SUP nem száguldozásra lett kitalálva, viszont erősíti a törzset, a mélyizmokat, és azért mégis lazább egy ilyenen siklani, mint a strandok krokodilos strandkajakjain. A balatoni SUP központ Tihanyban van, itt lehet felszerelést bérelni és vásárolni, és oktatáson is részt vehetsz, ha evezőcsapkodás helyett az igazi technikát is megtanulnád.

A siófoki Szörfsziget csak egy óra Budapestről, és egyesít mindent, ami szörf: megtanulhatunk windsurfölni, kipróbálhatjuk a wakeboardot, de akár SUP-ot is bérelhetünk. Ráadásul a környezet fantasztikus, van nyugágy, sör és wifi is, így azonnal meg is Instagramozhatjuk az aranyhidat. Szintén hangulatos hely Balatonföldváron, a Keleti Szabadstrandon Viharsarok Vitorlás Központ, ahol katamaránozni és szörfölni is megtanulhatsz, vagy akár hintázhatsz is a fáról lógó, szörfdeszkából ácsolt hintaszéken. Itthon ugyan nem új, de eddig a folyók specialitása volt a kajak. Lassan viszont a Balatonon is egyre népszerűbbé válik – na nem a felborulós, árral sodródós lélekvesztő, amit a gimis osztálykirándulásokról ismerünk, hanem a tengeri kajak. Ezek egy- vagy kétszemélyes hajók, kifejezetten tengerekre, tehát nagy hullámokra tervezték őket, így nagyon stabilak. Ideálisak pár órás délutáni evezésre is, de többnapos túrákat is szoktak velük szervezni. Ha valaki a szél kiszámíthatatlansága helyett inkább a két kezével hajtaná magát, akkor az a déli parton Balatonfenyvesen, az északin a sajkodi strandon próbálkozzon.

A balatoni vitorlások legújabb jövevénye valójában a legősibb: a proa a polinéz vitorlázás hagyományait hozta el a Balatonra.

proa is kéttestű vitorlás, de se kinézetre, se működésében nem hasonlít a katamaránhoz. A proa a „legzöldebb” balatoni vízijármű: akár saját magad is megépítheted körülbelül 100 ezer forintból, ugyanis hajóépítő közösség is szerveződik a proázás köré. Az elkészült hajóval aztán kedvünkre ringatózhatunk, vagy „pacific spirit”, azaz strandtól strandig versenyeken vehetünk részt. Kakukktojás lesz a következő hajó, mert ez nem egy kis vízi sporteszköz, hanem vitorláshajó, de ha egyszer láttunk már egy liberát elegánsan suhanni a vízen, azt biztosan nem felejtjük el egyhamar. Több mint 20 méter magas árbocán óriási vitorla feszül, tíz fős legénysége trapézolva – speciális mellény segítségével, az árbocról lógó kötelekkel – egyensúlyozza ki ezt a hatalmas és karcsú versenyhajót, melyből csak alig egy pár található itthon, ezért még különlegesebb látvány, amikor feltűnik akár a puszta vízen, akár egy versenyen, a többi hajó között. Ezt a hajót csupán csodálni is élmény, de mivel a liberacsapatok szoktak néha nyílt napot tartani, ezért egy kis szerencsével szárazföldi patkányként is részesei lehetünk a száguldozásnak. Motorcsónakázni a Balatonon évtizedek óta tilos, így nincs jetski és vízisí sem. Bár vízitaxi- vagy mentőengedéllyel sokan kijátsszák ezt a szabályt, ha futja rá, legálisan is hajthatsz motorcsónakot. Az elektromos meghajtású gépekre ugyanis nem vonatkozik a tiltás, ezek viszont egyre elterjedtebbek. Elektromos motorcsónakot venni és bérelni is lehet, találhatunk klasszik mahagónifás-vajszínű kárpitos dizájnt, és modern kiviteleket is. És bár itt nem kell vitorlákkal meg kötelekkel bajlódni, de nem árt, ha megvannak a hajóvezetői papírok.

Amit ne felejts el a deszkákra lépés előtt