És indulj el a Balaton számtalan turistaútjának egyikén. Rövid sétával a legközelebbi kilátóhoz, vagy hosszú túrával a Bakony és Somogy erdőibe. Tippek, jótanácsok és térképek.

A turistautak egy része a kiindulási helyhez közeli látványossághoz, vagy kilátóhoz vezet. Az ábrahámhegyi kilátó, a Badacsonyból elérhető Kisfaludy kilátó, a Balatonfüred feletti Jókai kilátóvagy a Balaton egyik legszebb kilátópontjának tartott balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése nem igényel hegymászói erőnlétet, ellenben már csak a kilátásért megéri az 45 perc gyaloglás. Az ösvények másik része összeköttetést nyújt a Bakony túraútvonalaival. Így az is megtalálja a számítását, aki egy kellemes, ebéd utáni levezető falusétára vágyik, és az is, aki szeretne egy-két napra eltávolodni a sűrűn lakott területektől.

Indulj el egy úton

Az Országos Kéktúrát (OKT) legalább a Másfélmillió lépés Magyarországon kultikus tévésorozatából ismeri mindenki. A Kéktúra kb. 58 km-es Balaton-felvidéki szakasza is könnyen elérhető az északi part nyugati feléről. balatoni Kéktúra az északi parti tanúhegyek és a Káli medence lenyűgöző tájain halad keresztül: Tapolca, Szent György-hegy, Szigliget, Badacsonytördemic, Badacsony (Ranolder kereszt, Kisfaludy kilátó), Gulács, Káptalantóti, Csobánc, Szentbékkállai Kőtenger, Fekete-hegyi Eötvös kilátó, vigántpetendi országút. A szakasz végállomása a nagyvázsonyi vár pénztára. A bakonyi, kb. 124 km-es szakasz innen indul tovább, viszont messzebb húzódik a Balatontól a Nagyvázsony, Városlőd, Bakonybél, Zirc, Tés, Bakonykút, Bodajk települések közötti szakaszon.
A déli part majdnem vízszintes terepén az északinál ritkábban akadnak útvonalak. A vasútállomásokat tekintve csak Szabadifürdő, Siófok, Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár, Balatonboglár, Fonyód és Balatonberény állomástól indulnak rövidebb, és többségében alföldi sétákra emlékeztető, vagy kisebb emelkedőkre vezető utak.
Így is jut a déli partra megmászni való kilátó: a zamárdi vasútállomásról húsz perc séta a Kőhegyi kilátó, és Balatonbogláron sem kell sokáig menni a sárga jelzésen, hogy felérj a Gömbkilátóhoz. Ami az északi parti túrázásnak a Bakony és a Balaton-felvidék, az a déli part mögött a kevésbé ismert és izgalmas Somogyi-dombság. A Balaton déli partját szegélyező lankák túloldalán Somogy megye erdőkben, vadakban, kisebb-nagyobb kastélyokban gazdag dombvidéke várja a felfedezésre vágyókat.

Tervezés és indulás

Az ösvények partközelből indulnak, ahol fel tudsz töltekezni némi harapnivalóval vagy üdítővel. De érdemes kipróbálni, hogy ugyanaz a szendvics már egy egyórás séta után is lényegesen jobban esik. Magához a sétához elegendő egy üveg víz, némi rágcsálnivaló, esetleg szárított gyümölcs, amikor alább hagy a motiváció, és megjelenik lelki szemeid előtt a délibábos dicsfényben lebegő lángos és kisfröccs.
Ha nem vagy nagy túrázó, így tervezz időt és távolságot: beszélgetős, baktató tempóban átlagosan három km-t teszel meg óránként, átlagos tempóban négyet. Ha kilépsz, akkor ötöt, ha teljesítménytúrázó vagy, akkor akár hatot is. A gyorsabb menet már nem túrázás, hanem kocogás.
Térképpel könnyen tudsz útvonalat tervezni a fentiek alapján, de a térképen érdemes figyelned a szintvonalakat, mert egy komolyabb emelkedő lassíthatja a haladást felfelé és lefelé is. A legtöbb helyen és a neten is kapható térkép a Cartographia Kiadó Balaton túratérképe (41-es számú). turistautak.hu onlájn térképén pedig előzetesen végigböngészheted a Balaton, sőt az egész ország térképét. A térképbe belezoomolva részletesen lekövethetők az egyes turistautak, megtalálhatod rajta a hozzájuk tartozó jelzéseket és az út által érintett érdekességeket is. A nordic walking szerelmeseire is egyre több külön kijelölt útvonal vár a Balatonnál.

Ha nincs térképed, a legegyszerűbb túra, ha elindulsz egy ösvényen, majd a rendelkezésre álló időd felénél megfordulsz, és hazasétálsz. Azért az odaúton érdemes az elágazásoknál hátrapillantani, hogy hazafelé is megismerd a megfelelő utat. Ha túrajelzést váltasz, akkor érdemes memorizálni a megfelelő sorrende

A felszerelés