„Ha nem lennének az orosz vendégek, mindannyian nehezebben élnénk meg Hévízen”- mondja Borda László, az egregyi Szőlőhegyen lévő Római pince üzletvezetője. A magyar vállalkozások buktatóiról, az orosz étkezési kultúráról és libamájas specialitásokról is mesélt nekünk.

„Az egregyi Szőlőhegy olyan Hévíznek, mint Egernek a Szépasszonyvölgy”- állítja Borda László, a Római pince étterem üzletvezetője. A hegyre felvezető gyalogúton valóban egymást érik a boros pincék és az éttermek.

„Amikor évekkel ezelőtt vettünk itt egy romos pincét és elkezdtük étteremmé átalakítani, még kockázatos vállalkozásnak éreztük, hogy elköltöztünk Keszthelyről.” Időközben azonban egyre több étterem nyílt az egregyi Szőlőhegyen és a turisták is elkezdték felfedezni a környéket. A legtöbben az egregyi templom megnézésével közös pincelátogatásokra érkeznek a hegyre.

Sok helyi szolgáltató nem örül a Hévízre tömegesen érkező orosz turistáknak, Borda László viszont inkább a régió megmentőiként tekint rájuk. „Valószínűleg a kulturális különbségek miatt idegenkednek annyian az orosz turistáktól. Valóban egész más az étkezési kultúrájuk. Mindenből a minőségi, drága termékeket keresik és nem engedik, hogy egyetlen fogás is lekerüljön az asztalról, mielőtt fizetnének. Azt is elvárják, hogy legalább alapszinten képesek legyünk velük oroszul kommunikálni. Fontos számukra a személyesség. Amikor bejönnek gyakran bizalmatlanok velünk szemben, viszont ha jó szolgáltatást kapnak, akkor régi ismerősként térnek vissza.

Az orosz vendégek leginkább a libamájas ételekért, például a libamájjal töltött sertésbordáért, illetve a hátszínért, bélszínért és kacsahúsokért látogatják szívesen a Római pincét. Az étlapon egyébként a magyaros ételek, azon belül is a zalai specialitások dominálnak. A magyar törzsvendégek kedvenc fogásai közé tartoznak a zalai vargányás szűzérmék, illetve a csülök és a kacsából készült ételek. Fő szezonban négy szakács dolgozik egyszerre, hogy minden étel frissen kerüljön a vendégek elé.