Július 10-én rajtol a Kékszalag Balatonfüredről. Amíg a vitorlások Balatont kerülnek, a Tagore sétányon bort kóstolhatunk a VinCE Balatonnál, jótékonykodhatunk a Magyar Hospice Alapítvánnyal, de ha még a foci-vb végjátéka sem hoz lázba valakit, akkor irány egy kiadós PASO- vagy Kerekes Band-koncert. A kortárs költőket leigazoló Rájátszás formációról nem is beszélve.

Július 9-ig még lehet nevezni az idei, immár 46. Kékszalag Nagydíjra, de július 10-én 10 órakor már kifutnak a vitorlások Balatonfüred kikötőjéből. Közel 600 hajó vág majd neki a hagyományos, 155 kilométeres Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred távnak.

A tavalyi évvel ellentétben idén többtestű és egytestű hajókkal is lehet indulni. A versenyzőknek 48 órájuk lesz megkerülni a Balatont, de a leggyorsabbak már a nyitónapon is célba érhetnek. A vízen lévők biztonságáról a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata idén egy mobilra fejlesztett applikációval, a BalatonHelppel is gondoskodik, amely a verseny után is elérhető marad.

A parton maradóknak sem kell tétlenül malmozniuk, amíg az első hajó visszatér. A Kékszalag kísérőfesztiválja, a VinCE Balaton gasztrokiállítókkal, borkóstolókkal, esténként pedig koncertekkel vár mindenkit a Tagore sétányon. A balatoni borvidékek mellett Villányból is érkeznek borászok, de Szekszárd, Mátra, Eger, Mór és Tokaj borai is szerepelnek a kínálatban. Az idei Kékszalag hivatalos borát, a Csopaki Semillont a Fáncsi Hegyi Pincészet borásza, Simonyi Zoltán készítette. Lesz borkóstolás vízen és levegőben. Utóbbit egy emelőkosár teszi lehetővé, a Balatonra pedig tematikus jachtos bortúrákat szerveznek.

Fellép a Kerekes Band, lesz Pannonia Allstar Ska Orchestra-koncert és a kortárs költők és zenészek alkalmi összeborulása, a Rájátszás koncert.

A vb-döntő hajráját a helyszínen több kivetítőn is nyomon lehet majd követni, és a szervezők tippjátékról is gondoskodnak meglepetés nyereményekért.

Idén is szervez a helyszínen jótékonysági gyűjtést a Kékszalag: ebben az évben a Magyar Hospice alapítvány gyermek hospice tevékenységét lehet adományokkal támogatni.