A Balaton Sound előtt egy héttel Zamárdi már lélekben készül a közepes méretű fesztiválok egyáltalán nem közepes méretű felhajtására, éppen ezért most őket békén hagyjuk, és szétnézünk mihez kezdhetnek, akik a Sound nélküli hétvégén is menekülnének a Balatonra. Jön a tudatos emberek gyűlése Akarattyán, nagyszerű habzó borokkal indíthatjuk el a szombat estét Füreden, Keszthelyen pedig időgép nélkül utazhatunk a 70-es évekbe.

Csütörtök

Everness Fesztivál - Balatonakarattya

Egy fesztivál sem hétköznapi, de az Evernessre a nem hétköznapinál jóval cifrább jelzőt kellene találni. Mert ha olyan helyszínekre akad az ember, mint a Felkelő Nap háza, a szakrális konferenciaterem, vagy a Shantee house, akár még az is felmerülhet, hogy valahol nagyon Távol-Keletre tévedt. Pedig annyira nem is kell távolra, csak a Balaton keleti partjára utazni: itt a meditáció az alapállapot, amiből legfeljebb egy tudatosan pozitív életszemléletről szóló előadás vagy egy Palya Bea koncert zökkenthet ki. Valószínűleg nem ezen a szerdától vasárnapig tartó fesztiválon dől majd meg a jagerbomb fogyasztás Guinness-rekordja, cserébe viszont a jógaszőnyeg kifejezetten ajánlott.

Ha Balatonakarattyán éppen a keleti konyha helyett inkább másfelé fordulnátok, érdemes a legújabb Spoon-egység, a nemrég nyitott Il Mercato felé venni az irányt. A pizzákon és különböző tésztákon kívül olyan tengeri herkentyűket is ajánlanak, ami még a legjobb sült hekket is üti.

Shakespeare Fesztivál - Balatonfüred

A Cseh Tamás által csak ravaszdiként emlegetett Shakespeare Williamet idén a 450. születésnapjáért ünneplik - nem csak Balatonfüreden, az egész világon. Mi most maradunk csak a Balatonnál, azon belül az északi part feltörekvő városánál, és a Shakespeare Fesztivál keretében ajánljuk előbb július 3-án a Veszprémi Petőfi Színház Titus Andronicus című előadását a Kisfaludy Galériában, majd július 4-én három közismert színész áll össze egy SÖR-re az Anna Grand Hotelben. Pontosabban a Shakespeare Összes Rövidítve előadással megpróbálnak a mester előadásaiból egy fogyasztható egyveleget összerántani két órában. Azt például megnéznék, Kálid Artúr hogy foglalja össze a Hamletet 20 másodpercben, mert ennyi idő alatt a Hecuba-monológot sem lehet elmondani.

Péntek

Tihanyi Szabadtéri Játékok

A tihanyi visszhangnak egész nyáron elég munkát adnak a szabadtéri játékok fellépői: pénteken a Magna Cum Laude dobja fel Vidéki Sanzonnal a környék hangulatát, majd szombaton a József Attila Színház vendégjátéka tesz kísérletet arra, hogy a Hattyúdallal a színpadon idézzék meg Páger Antal legendás Tamburás szerepét.

Előre a szocializmus útján… - Keszthely

Az már tavaly is feltűnt nekünk, hogy Keszthely annyira bővelkedik múzeumokban, mint Hans Zimmer Oscar-díjakban. Aki a környéken jár és pont nem a díjnyertes hévízi Öreg Harang Étterembe készül, annak érdemes tudni az Előre a szocializmus útján... - Így éltünk a hetvenes években című kiállításról. A Balaton Múzeumban ezúttal a hétköznapi életet és élettereket bemutató tárlat ugyanúgy bemutatja a fusizásra berendezett garázst, mint a műbőr székekkel teledobált presszót, ami bőven adhat erős hangulatfröccsöt a negyven évvel ezelőtti életről.

Vb-terasz - Siófok

Amíg zajlik a futball világbajnokság, kismillió helyen nézhetjük az éppen aktuális mérkőzéseket, Siófokon például egy egész teraszt berendeztek kivetítővel, sörcsappal, mindennel. Pénteken és szombaton a negyeddöntőkkel folytatódik a brazil futballünnep, és kiderül, hogy a brazilok beszambáznak-e az elődöntőbe, a németek túllépnek-e végre az árnyékukon, vagy a spanyolokat megalázó hollandok baja meggyűlik-e a meglepetéscsapat Costa Ricával.

Szombat

Smash Strandröplabda Bajnokság - Balatonfüred

Szombaton és vasárnap is tart majd a strandröplabda bajnokság a füredi Kisfaludy strandon, ahol profik és amatőrök egyaránt homokra lépnek, hogy versenybe szálljanak az oklevelekért és a támogatói ajándékokért.

Spirit of Balaton - Balatonmáriafürdő

Arról már mi is beszámoltunk, hogy körbebiciklizni a Balatont nagyobb adrenalin lökettel ér fel, mintha Herkules dublőrjeként csinálnál végig egy forgatást. Most ha már a Balaton átúszása ezen a hétvégén elmarad, Balatonmáriafürdőről indulva pecsétgyűjtögetésnek álcázott kőkemény bringatúra kezdődik. A cél az, hogy a résztvevők Keszthely felé indulva megkerüljék a Balatont. Tihanynál lesz lehetőség a komp segítségét is igénybe venni, így "csak" 150 km lehet a túra hossza.

Habzó borkóstoló a Malackrumpliban - Balatonfüred

Az úszás, strandröplabdázás és biciklizés után kanyarodjunk a füredi gasztrovonal felé, mert a Bortársaság olyan habzó borokat kínál, amitől az itáliai prosecco rozék fehérborrá sárgulnak az irigységtől. A Malackrumpli Bisztróban többek között Légli és Konyári borokkal is találkozhatunk szombaton este 7-től.

A szív hídjai - Balatonföldvár

Clint Eastwood valószínűleg nem azért rendezte meg annak idején A szív hídjait, hogy most a Nagyon Balaton Kultkikötőjében színpadon is viszontlássa, de ettől még örömmel látjuk, ha benéz. Sajnos erre kicsi az esély, viszont az Orlai Produkciós Iroda jóvoltából Udvaros Dorottya és László Zsolt párosa valószínűleg mást hoz majd a színpadra, mint az Oscar-díjaikból közösen lassan gúlát építő Clint Eastwood - Meryl Streep duó. Július 5-én minden kiderül.

Vasárnap