A Tagyon Birtok egy olyan több dimenziós jelenség, amit a megálmodói a Baráti Társaság műfajába soroltak. Jól tették, hiszen így lehetőség van újabb szálakat szőni azzal kapcsolatban, hogy milyen irányba fejlődhetnek a borkészítésre, vendéglátásra és aktív balatoni élményszerezésre vonatkozó tevékenységek. Megkóstoltuk, milyen ízeket emelnek ki a Tagyon Birtok házigazdái a Nivegy-völgyből, majd teszteltük azt is, hogyan fest a balatoni vitorlázás, ha az ő kezükbe kerül a kormány.

Tanya buli 2.0

Azért ahhoz jelentős Balaton iránti vonzalom szükséges, hogy a budapesti vállalkozó birtok léptékű telek vásárlására adja a fejét a Balaton-felvidéken. Kartaly Attilánál ez adott volt, az érzés pedig körülbelül az első itt rendezett szelíd, baráti borozgatás után ragaszkodással teli szeretetté lényegült át.

A vendéglátói funkció már egy másik nagy szerelemhez köthető, ami történetesen Budapesten, az egyik közkedvelt borbárban talált rá. Ennek köszönhetően kisvártatva elindult az új, Veres Zsuzsa személyével és borokkal kapcsolatos szaktudásával kiegészült fejezet a birtok életében. Kiderült, hogy a képzelőerő, legalábbis Zsuzsáék kapcsolata és Tagyon viszonylatában, nőnemű. Attilát pedig nem volt nehéz meggyőzni arról, hogy a terület adottságaiban rejlő lehetőségeket profi módon is kiaknázzák.

Mára rengeteg lehetőséget kínálnak itt a kikapcsolódásra, nem beszélve a programokat illető különböző kombinációs lehetőségekről. Tematikus napokat, fesztiválokat is szerveznek, hogy egy-egy ünnepet természet-, bor- és a Nivegy-völgyi ízek közelébe hozzanak. A Káli-medencében zajló maratoni kerékpározás, a vitorlás-piknikkosaras élménynap rendszeresen induló program, jelenleg pedig érdeklődés esetén az augusztus 20-i élménynapra kell minél előbb jelentkezni. 

No stressz

A Tagyon Birtok olyan, mint egy mese, amelyben jó energiák, termékeny föld, piros paradicsom és zegzugos terek is vannak. A mese ez esetben epizódokkal teljes, be is neveztünk a Vitorlázós élménynap című fejezetre. Lilahagymás rántottával, kerti zöldségekkel, házi kenyérrel, gyümölcsöktől duzzadó lekvárral, gyümölcsteával és némi koffeinnel hangolódtunk a Birtok területén, majd minibusszal igyekeztünk a balatonfüredi kikötőbe.

A vitorlásról első körben kiderült, hogy hat fő kényelmesen elfér rajta, nem is olyan nehéz vízre engedni, és természetesen női nevet visel. Az alapvetésre Bakóczy Zoltán hívja fel a figyelmet, aki a vitorlás fedélzetének vidámságán túl, a Tagyon Birtok programjaiért felel. Apropó jókedv! A vitorlázás tó közepi piknikkel, a birtok szellemiségéhez méltó borokkal, kegyes széllel és fürdőzéssel is kiegészült. 

Délután érünk vissza a kikötőbe, ahonnan egyenesen a Birtok felé vesszük az irányt, hogy ott még világosban elkezdjük a borvacsorát. Mit vacsorát, inkább lakomát. Salföldi sonka és szalámi falatok; házi kecske- és tehénsajt; kemencés rakott krumpli, szürke marhából készült szalámival, házi kenyérrel; somlói galuska csokoládé öntettel, házi vanília sodóval - mindez elénk terült. Mi pedig ahelyett, hogy kiterültünk volna, még mindig csak töltődtünk. Zsuzsa szerint a föld is másként rezeg itt. Ki tudja. Az biztos, hogy a házigazdák sikeresen ráhangolják az embert a tagyoni hullámokra.