Egy percig sem kell azt gondolni, hogy a Strand Fesztivál minden más programot meggyilkolt a Balaton környékén augusztus 20-án és utána. Persze, Zamárdi óriási tömegeket visz a Balatonra már másodszor ezen a nyáron, de ezen kívül most búcsúzik a Balatonpark és a Tihanyi Szabadtéri Játékok, a metálosok megtalálják a helyüket Alósörsön, miközben országos lecsó konzíliumot rántanak össze Balatonkenesén.

PÉNTEK

Szent István napok - Balatonlelle aug. 20-24

A balatonlellei augusztus 20. bőven kitolódik egészen vasárnapig, így egy napra mindenképpen megéri beugrani. Itt nem a programok érdekelnek minket a legjobban - bár valószínűleg az országban egyedüliként tartják itt augusztus 23-án az ünnepi tűzijátékot - , hanem azok a bizonyos helyi borok, amiknél még a környéken mindenki által ismert Légli, Konyári, Bujdosó tengelyen kívül is találhatunk meglepetés versenyzőket.

Siófolk Fesztivál - Siófok, aug. 15-24.

A világzenei fesztiválnak indult Siófolk az utolsó napokra olyan magyar zenekarokat ránt be, mint a Kowalsky meg a Vega, vagy a két nappal korábban Zamárdiban fellépett Szabó Balázs Bandája. Ez a megmozdulás pont azoknak lesz jó, akik irtóznak az olyan többezres tömegtől, amit köznyelven Strand Fesztiválnak hívnak, de azért este mégsem csak Youtube-ról akarnak meghallgatni néhány playlistet.

Zorall Sörolimpia - Alsóörs, aug. 21-23.

Ez lesz a második olyan hétvége nyáron a Balatonon, amikor még a metálos arcoknak sem lehet semmilyen szavuk. Nem elég, hogy a Tankcsapda a Strand Fesztiválon is megünnepli 25. születésnapját, a Balatonszemesről Alsóörsre költöztetett sörolimpia olyan metálzúzást hoz Alsóörsre, amilyet az északi part már régóta nem látott. Ahol a Paddy and the Rats, az Ossian vagy a Zorall a headliner, ott ne is számítsunk James Blunt-féle melankóliára. Három színpad, egy sportaréna kispályás focival és bitang vádli bringatúrával menthetetlenül lesz ugyanúgy, mint az utolsó napon Zorall klipfelvétel. Arra viszont nagy összegben mernénk fogadni, hogy az északi part nyári sörfogyasztásának jelentős százalékát a mostani hétvége adja majd.

Balatonfüredi borhetek - aug. 8-31.

Füreden már augusztus eleje óta minden a borhetek körül forog, de az, hogy pénteken a Turbo és az Óriás ad akusztik koncertet, teljesen jól hangzik, így érdemes az északi part felé tekinteni. Ha pedig arról is szót ejtünk, hogy szombaton Pál István Szalonna és az ő bandája húzzák el kivétel nélkül mindenkinek a nótáját, miközben Jásdi és Söptei borokat is kóstolhatunk, akkor a Kispál-dallal ellentétben az élők is megindulnak északnak.

SZOMBAT

Strand Fesztivál - Zamárdi, aug. 20-24.

Fülöp Zoltán, az egyik főszervező szerint egy strandhangulatba oltott VOLT Fesztivál vár majd mindenkit Zamárdiban. Erről főleg az MR2 - Petőfi Rádió gondoskodik, akik szlogenadóként (Nagyon Zene Fesztivál) is a fesztivál mellé álltak, és a zenei kínálat is elsősorban az általuk játszott zenékből kerül ki. Az olyan magyar kedvenceket, mint a Quimby vagy a Kiscsillag kiegészítik olyan nemzetközi sztárok, mint a Parov Stelar Band, vagy Dub FX, a nagy finálé pedig a 2014-es Brit Awards-on legjobb férfi előadó díjat nyert John Newman lesz. Ha már Petőfi Rádió, akkor feltűnik Horváth Gergellyel az élen a Kultúrfitnesz, hogy egy ilyen laza vízparti közegben is vérkomoly témákról diskuráljon. A több száz méter magas toronyról, ahonnan az ígéretek szerint kötéllel végig lehet majd csúszni a Nagyszínpad előtt már nem is szólunk, mert túl sok lesz a jóból.

Yacht Balaton - Balatonfüred, majd a Balaton közepe aug. 23.

Valami igazán komollyal készülnek Füreden a srácok, mert a Balaton közepén összekötni több mint egy tucat hajót megfelelő hangtechnikával pont valami olyasmi, ami legfeljebb videoklipekben köszön vissza. Arról, hogy be lehet-e még csatlakozni, érdemes a szervezőknél érdeklődni, de szerintünk ők a "minél többen vagyunk, annál jobb" elvét követve bárkit szívesen látnak. Kedvcsinálónak itt az előző bulijukról készült videó:

Országos Lecsó Fesztivál - Balatonkenese, aug. 23.

Aki szombaton éhes, annak irány Balatonkenese. A lecsót számtalan módon el lehet készíteni, egy ilyen csúcstalálkozó pont arra jó, hogy a különböző mesterek megvitatják milyen kolbász az igazi kolbász és eldöntik mi volt előbb, a paprika vagy a paradicsom. Az esti Ocho Macho egyáltalán nem rossz választás, viszont azt ne kérdezzétek, hogy mit takar az utána meghirdetett "látványos, különleges, folyékony tűzijáték", mert ötletünk sincs.

Vajda Balaton Maraton & Kajak-kenu Fesztivál - Balatonakali, aug. 23.

Ha lecsó helyett inkább mozognátok, Balatonakaliban igazi nagypályás kajak-kenusokkal evezhettek együtt. A 7 km-es (gyerek), vagy 12 km-es táv még akár vállalhatónak is tűnik, de olyan is lesz, aki 42 km-en keresztül lapátolja ki a lelkét. A szervezők számolnak a viharral is: ha rossz az idő, egy nappal eltolják az egészet vasárnapra.

Balatonpark - Balatonfenyves, aug. 23.

A fenyvesi szabadtéri színpad egész nyáron nagyszerű koncerteket és színházi előadásokat hozott a helyieknek - egyáltalán nem a megszokott retro pop-rock fesztivál vonalról. Járt itt Hajós András, Anna and the Barbies, vagy Kern András Pesti Színházas kellékesként, az idei nyári program pedig most hétvégén zárul csütörtökön Lerch István életműkoncertjével, pénteken pedig egy Cserháti Zsuzsa-Máté Péter emlékesttel.

Tihanyi Szabadtéri Játékok - aug. 22., 23.

Miután a Budapest Bárt, vagy egy olyan színházi előadást, mint az Amadeus sikerült Tihanyba hozni, a szabadtéri játékok szervezői hétvégén elköszönnek a nyártól. A programot két színházi előadás, az Adáshiba (Veszprémi Petőfi Színház) és a Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban (Thália Színház) zárja, de szerintünk semmi kétség: jövőre ismét jövünk majd az apátság mellé koncertekért.