Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Ahol kifőzték a Balaton idei fagyiját - a Florida Fagyizó Balatonmáriafürdőn

Földrajzi értelemben nem tévedtünk el, a Balaton partjától nem messze lévő fagyizóban csupán az ízek soraiban bizonytalanodtunk el egy kis időre. A Florida Fagyizó az Államok helyett ugyanis Máriafürdőn őrjíti meg a vendégeit már 1992 óta. Bár néhányszor már a tulajdonosnak szegezték a siker titkára vonatkozó kérdést, ő továbbra is készségesen válaszol rá. Sőt, egészen sajátosan teszi: miközben három gombóc fagyit nyom a kezünkbe.

A Florida Fagyizó tulajdonosa maximalista, ha fagylaltról van szó, és ennek más formában is hangot ad, mint minden épelméjű ember a meleg nyári napokon. Márciustól októberig minden áldott nap reggel tíztől egészen este tízig a fagyis pult mögött tevékenykedik, összesen 32-féle fagyit kínál és tizenkét fős személyzetet koordinál. Az eredmény az illusztris pulton túl általában kígyózó sor, amelynek tagjai egyáltalán nem korlátozódnak a közelben üdülőkre. Az is simán előfordul , hogy Fonyódról jönnek át elnyalni egy gombóc floridait. Általában inkább többet.

A recept a következő: állati eredetű tejszínt használnak, amelyet a Cserpes Tejüzemből szereznek be, emellett pedig olasz alapanyagokkal dolgoznak és az olasz iskola szabályai szerint főzik a fagylaltot. A tulajdonos egyébként feleségétől tanulta a mesterséget, azóta pedig már van egy fiú is a családban, aki cukrász végzettséget szerzett. Azóta végképp igazi csapatmunka a Florida üzemeltetése: a lényeg az, hogy a választék és a kiszolgálás minősége is elsőosztályú legyen.

Az ízek között szemezgetve találunk sárgabarack, sárkánygyümölcs, rózsa, sajttorta, lime, kinder, citrom-gyömbér fagyikat és népszerű a napi light verziót is, ami ottjártunkkor épp a steviával készült, vizes alapú sárgabarack fagyi volt. 190 forintba kerül egy 4 dkg-os gombóc, ennek az összegnek ellenében pedig akár az országos második helyezett túrógombóc, vagy a szintén érmes szilvás gombóc ízek is a tölcsérünkbe kerülhetnek.

Innen került ki idén a Balatoni randevú (pezsgős, marcipános, szamócás) névre hallgató megoldás, ami a Balaton fagyija lett 2014-ben. Ugyancsak egyre népszerűbbek a kiegészítő frissítők: a kedvencek közé a jégkása kávé, a házi limonádé és a smoothie-k tartoznak. A 18 pluszos üdítő élményt akár alkoholos jégkásával is magunkévá tehetjük a Floridában, ahol több társaság is  le is tud ülni a teraszon.

Hőségben a szükség miatt, hűvösebb időben a parttól némileg távol eső elhelyezkedést kihasználva, a Florida mindig képes egy kis endorfint csurgatni a balatoni pillanatokba.

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

Gasztró

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

Gasztró

Balatoni helyek, ahova eddig nem látott programokkal várnak márciusban

Nyolc olyan, Taste Balatonhoz csatlakozó helyet ajánlunk, amelynek programjaiból mi magunk is kaptunk egy kis ízelítőt.

Neked ajánlott

A