Füred tele lesz sport- és kulturális programokkal ezen a hétvégén, de azt ne gondoljuk, hogy feltétlenül meg kell állnunk az északi part Keleti-medencéjében. Keszthelyen verkliznek, Siófokon repülőből ugrálnak, Balatongyörökön és Tihanyban pedig csak egyszerűen elkezdenek szüretelni. Ha pedig táncolnátok, nem szabad megállni Balatonmáriafürdőig. Nem őrültünk meg: nem a Black Magic-be küldünk titeket.

PÉNTEK

Dolfin Magyar Bajnokság - Balatonfüred (09. 04. - 07.)

dolfin osztályú hajók országos versenyét rendezik csütörtöktől kezdve egész hétvégén a Zamárdi-Balatonfüred vonaltól keletre, a hajózási útvonalon kívüli vízterületen. A nevezés már lejárt, de szurkolni lehet - ha másért nem, a jó időért mindenképpen.

Junior Nyíltvízi Világbajnokság - Balatonfüred (09. 05. - 07.)

Közben a mostanában kifejezetten felkapott Füred igazi sportfővárossá alakul hétvégére, mert itt rendezik a Junior Nyíltvízi Világbajnokságot. Eredetileg Izraelben került volna sor a versenyre, viszont az ottani állapotokról sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy emberek békésen úszkálnak akár a Vörös-, akár a Földközi-tengerben. Most ezért érkeznek Füredre a 14-16 éves és a 17-18 éves úszók legjobbjai. Akit érdekel hogy úsznak a fiatalok több km-t a Balatonban, annak elég a Vitorlás tér környékére tévedni: a versenyre biztosan nem fognak belépőt szedni.

II. Nemzetközi Verkli Fesztivál - Keszthely (09. 06. - 07.)

A Nagyon Balaton programsorozat egyik utolsó mohikánja annyi verklivel zenélő embert szabadít Keszthely városára, amennyit nem szégyell. Azt persze ne gondoljuk, hogy csak hazai csillagok állnak a gépek mögé: a germán vonalat németek, osztrákok és svájciak is képviselik, de Közép-Kelet Európa sem akar lemaradni, így lengyelek és csehek is feltűnnek majd a művelt nyugatot képviselő franciákról nem is beszélve. A folyamatos verklizés délelőtt kezdődik és kora délutánig tart, majd olyan előadók következnek, mint a legszerethetőbb nevű gyerekeknek játszó zenekar, a Brumi Bandi Band, vagy a Váci szimfonikus zenekar és öt szólista előadása.

SZOMBAT

Szüreti Fesztivál - Balatongyörök és Tihany (09. 06. és 09. 04. - 09. 07.)

Szeptemberben menthetetlenül ránk zúdulnak a szüreti fesztiválok várhatóan a Balaton összes városában. Nem szentelnénk annak két külön bekezdést, hogy a sort Balatongyörök és Tihany, Európa legjobban fejlődő faluja kezdi ebben az évben. A kettő között annyi a különbség, hogy Tihanyban már csütörtöktől kezdve egész hétvégén folyamatosan szerveznek jobb-rosszabb programokat a borokkal történő barátkozás mellé, míg Györökön a szombati nap kap a nyakába egy adagot néptáncosokból, halászléfőző fesztiválból és minden más földi jóból.

Salvatore Quasimodo Költőverseny - Balatonfüred (09. 06. - 09. 07.)

Nem, itt nem csak púpos toronyőrök indulhatnak a Notre Dame-ból. A Nobel-díjas olasz költőt, Salvatore Quasimodót 1961-ben Balatonfüreden a Szívkórházban kezelték, ekkor írt a balatoni tájhoz és a városhoz fűződő érzelmi kapcsolatáról. Mielőtt elment, még fát is ültetett a parti sétányon. Az ő emlékére rendeznek minden évben költőversenyt, idén például több mint kétszáz nevezés érkezett.

Balaton Speed Star Kupa - Siófok (09. 06. - 09. 07.)

Balatonkiliti repülőteréről valahogy mindig valami hihetetlenül látványos dolgok indulnak, és most nem feltétlenül a meztelenül ugráló emberekre gondolunk. A Skydive-os arcok hétvégén versenyt tartanak, és Facebookra már fel is töltötték, hogy milyen alapvető figurákat várnak majd el a versenyzőktől. Szerintünk itt bárki bármilyen figurát végre tud hajtani, miközben nagy erőkkel zuhan a föld felé, kalapemelést érdemel.