Lehet, hogy a legendás szekszárdi örömködés iránti tiszteletből, de semmilyen nagyobb szüreti megmozdulásra ne számítsunk a Balatonnál ezen a héten - ami egyébként kifejezetten meglepő, tekintve, hogy szeptember közepén járunk. Az viszont eszünkbe ne jusson, hogy akkor kerüljük is el a Balatont nagyon nagy ívben, mert ettől még Nagyszínpados fellépők érkeznek Veszprémbe, Füreden időt utazhatunk, Fűzfőn kutyát fürdethetünk, Almádiban pedig majd megállás nélkül ismételgethetjük, hogy "Konicsiva!"

PÉNTEK

Horváth Lajos Kiállítása - Veszprém (09.19. - 10. 25.)

Veszprémben mindig lehet bízni ha őszi programokról van szó: a Csikász Galériában például egy Salvador Dalí stílusát idéző kiállítás nyílik, csak éppen egy magyar művész munkáiból. Horváth Lajos valahogy mindig hétköznapi elemekből építkezik, de képes megmutatni az élet olyan ellentmondásait, amiket egy képbe sűrítve mindig jó viszontlátni.

Romantikus Reformkor Fesztivál - Balatonfüred (09. 19. - 09. 21.)

Balatonfüred felújított belvárosi részéről megírtuk már korábban, hogy minden kétséget kizáróan Kossuth is elégedetten csettintene - ha látná. Akkor meg otthon is érezné magát, ha belefutna egy ilyen reformkori fesztiválba: lesz hintós felvonulás, Sebestyén Márta elmeséli - és valószínűleg el is énekli - milyen volt a korszak népzenéje, de hallottunk különböző pletykákat korabeli erotikus női naplókról is.

Nagyszínpad őszi turné - Veszprém (09. 19.)

Úgy tűnik, hogy a Nagyszínpad messze nem ért véget a Mary Popkids győzelmével, mert a veszprémi Expresszó Klub lesz az őszi turné egyik első állomása, ahol fellép a Balatont nyáron alaposan körbejárt Ivan & the Parazol, a Turbo és az Egyedi Péterrel felálló Óriás is. Petit most nem azért emeltük ki, mert különválni készül a zenekartól, csak ő már egész biztosan szerepelni fog a Balaton Method című épp most készülő filmben.

SZOMBAT

Balaton Kerülő Bringatúra - Keszthely (09.20. - 21.)

Azt pont ki kell használni, hogy a Balaton környékéről végre olyan messzire kerültek az esőfelhők, mint a sosem késő MÁV-szerelvények, így talán utoljára az évben mindenféle elázás-pánik nélkül körbe lehet tekerni a Balatont. Az sem kizárt, hogy utoljára. A túra Keneséről indul, szombaton a déli parton halad egészen Keszthelyig, másnap pedig az északi parton csorog végig minden kilométerhiányos hegyimenő. Azt ugye nem kell megint elmesélnünk, hogy miért érdemes körbebiciklizni ezt a Balaton nevű képződményt?

Kulturális örökség napjai - Keszthely és Veszprém (09. 20. - 21.)

Lehet, hogy néha az az érzésünk, hogy lassan minden második sarkon műemlékbe, vagy a kulturális örökség részébe botlunk, és ez pont jó arra, hogy ezeknek az épületeknek egy külön napot is tartsunk. Persze nem akarjuk elviccelni a dolgot, tényleg fontos, hogy még a dédunokáink is tudjanak a fenékpusztai római erődről, vagy az I. világháborús keszthelyi hősökről. Keszthelyen kívül Veszprémben is találunk ilyen programokat: így lehet bejutni az Érseki Palotába, vagy a korábbi Várbörtönbe.

FalkaStrand - Balatonfűzfő (09. 20.)

Már egy héttel ezelőtt is nagy erőkkel beharangoztuk, hogy Balatonfűzfő partja egy napig jobban hasonlít majd egy kutyawellness helyszínre, mint kulturált fövenyes strandra, de most végre úgy tűnik, hogy semmilyen vonzó női nevet viselő ciklon, vagy monszuneső sem fogja megállítani a szervezőket abban, hogy beleengedjenek egy rakás kutyát a vízbe. Az oltási könyveket ne felejtsétek otthon, mert kizárólag a chippel rendelkező négylábúakat fogadja majd be a falka.

Aki szeretne csatlakozni, ilyen belépődíjakkal számoljon:
1 gazdi + 1 kutya: 1.100,- Ft
+ 1 látogató: 600,- Ft
+ 1 gyerek (3-14 év között): 500,- Ft
+ 1 kutya: 600,- Ft

The Carbonfools kompkoncert - Siófok (09. 20.)

A gyakran - tévesen - csak a Petőfi sétány éjszakai életével azonosított vitathatatlanul népszerű déli parti város most szombaton végig a Balatoni Hajózás Napjával foglalkozik majd: ki lehet majd próbálni többek között a Magor gyorshajót, de a legnagyobb esemény vitán felül a The Carbonfools kompkoncertje lesz délután háromkor (belépő: 2900 Ft). Emlékeztek a Csík Zenekar júniusi koncertjére? Szerintünk ez sem lesz rossz.

Gyenesdiási Burgonya Nap (09. 20.)

Nem kifejezetten a zenei kínálat miatt érdemes Gyenesdiásra menni a rengeteg egy négyzetkilométerre jutó tót fesztiváljára, de ha épp arra jártok és ennétek krumplit krumplival, akkor azért érdemes benézni, hogy mit hoznak ki a különböző keszthelyi burgonya fajtákból.

Japán Nap Balatonalmádiban (09. 20.)

Az jó kérdés, hogy mekkorát fog durranni a dolog, de elsőre nagyon jól hangzik, hogy japán napot tartanak Balatonalmádiban. Nem csak azért, mert az autentikus távol-keleti kultúra tényleg érdekes, hanem mert minden kezdeményezést díjazunk, ami ősszel a Balaton környékén elüt a megszokott szüreti fesztivál és a helyi néptánccsoport közös performanszától. Pedig itt egyszerre lesz kimono- és karatebemutató is, nekünk egyedül valamilyen menő szusimester hiányzik a felsorolásból.

VASÁRNAP

Vehír Futógála - Veszprém (09. 21.)

Veszprém vitán felül az egyik főszereplője a mostani programajánlónknak, ráadásul még nem is végeztünk. A koncertek és az örökségvédelem nevében jegyzett túrák után még mozoghatunk is vasárnap a városi futógálán. A 2 km-es kocogó kategória még ingyenes, de a 7 km-es (1500 Ft) és a 21 km-es (3000 Ft) kategória is nevezési díjhoz kötött. Rajt az Állatkert előtti térről 10.30-kor, de aki futni szeretne, számolja bele azt is, hogy legkésőbb 09.30-kor regisztrálni kell.

HÉTFŐ

Critical Mass - Veszprém (09. 22.)

Mindig csak hétvégi programokat ajánlunk, de ha ilyen nemes ügyről van szó, egyszer kivételt tehetünk. Veszprémben az autómentes nap alkalmából a jól bevált recepttel élnek: a "kritikus tömeg" hétfőn biciklikkel elárasztja az utcákat, hogy kiderüljön, mennyire sokan járnak két keréken naponta a városban. Budapestnek egyáltalán nem ártottak ezek a felvonulások: miközben a rendőrök árgus szemekkel figyelték, ki próbál este lámpa nélkül felvonulni, szépen lassan egyre több bicikliút nőtt ki a semmiből.