Veszprémbe ezúttal a Zagar látogat a Kelemen Kabátbannal karöltve, miközben egy fontos kiállításnak és egy közkedvelt kultúrhelyszínnek is búcsút mondunk ezen a hétvégén. Most a Kutatók Éjszakája miatt csillagászkodni is lehet, ezalatt a fél Balaton Szent Mihály napját ünnepli, Vonyarcra pedig beköltöznek gurmannék.

PÉNTEK

Szüreti fesztiválok – Paloznak, Szigliget, Balatonfüred (09. 26 - 28.)

A múlt heti szomorú aszály után most visszatérnek a szüreti örömködések, de nem lennénk meglepve, ha ezek szép csendben összecsúsznának a Lucifert is legyőző Szent Mihály ünneplésével. Ezen a héten Paloznakon - most Bor és Jazz Piknik helyett - falunapokat tartanak, ahol Tompos Kátya vagy a Mezzoforte hiányát operettműsor és gulyásfőző verseny próbálja majd helyettesíteni. Kicsit nyugatra Balatonfüreden lesz a legnagyobb örömködés, de a szerintünk legérdekesebb programon már pénteken túl leszünk: a Figula Pincészetben tart egy közös zenés-boros performanszt Kéri Kitty és a házigazda, Figula János. Szigligeten épp vigadalomnak hívják a szüret ünneplését, és őszintén szólva itt is inkább a borral felvonuló kocsmáros és a pogácsát osztogató asszonyok lesznek szombaton a headlinerek, mint mondjuk a Kelet Fénye Hastánccsoport.

Munkácsy Mihály és a magyar realizmus - Tihany (07. 10. - 09. 28.)

Már részletesen meséltünk a nagyszerű tihanyi KOGART Múzeumról, ezért most csak szólni akarunk, hogy a Munkácsy-kiállítást vasárnap lehet elcsípni utoljára. Aki július óta nem jutott el, még ezen a hétvégén gyorsan pótolhatja, hogy fejest ugorjon a 19. század végén kialakult hazai realizmusba.

Kultkikötő - Balatonföldvár (06. 14. - 09. 28.)

Az előzőhöz hasonlóan csalódottan közöljük, hogy a földvári Kultkikötő is elvonul pihenőre, és vasárnap tartja utolsó műsorát. Szeptemberben már csökkentett üzemmódban, csupa délelőtti bábelőadással várták a gyerekeket, és ehhez hűen az utolsó műsor a Nem félünk a farkastól című előadás lesz. Aki búcsúzna, érjen oda délelőtt 11-re.

SZOMBAT

Szent Mihály Nap - Alsóörs, Veszprém, Balatongyörök és Vonyarcvashegy (09. 27 - 28.)

Mivel szeptember 29-én üljük Mihály névnapját, ebből nem nehéz kitalálni, hogy hétfőn lesz Szent Mihály napja. A hagyomány szerint Mihállyal kezdődik a kisfarsang időszaka, ami menthetetlenül hozza magával az őszi lagzik sorát. Nem tudjuk, manapság az október-november mennyire népszerű lakodalmas hónap, de az teljesen biztos, hogy Szent Mihály napja most sem fog nyomtalanul elmúlni a Balaton környékén. Alsóörsön, VeszprémbenBalatongyörökön és Vonyarcvashegyen (közösen) is tartanak Mihály-nap örömére búcsút. A programot mindenhol a néptánc-pogácsa-bor-dalárda vonal uralja, így itt mindent várjunk, csak Punnany-koncertet ne.

Tökfesztivál - Balatonalmádi (09. 27.)

A művelt nyugat teljesen lemaradt a Balatonhoz képest: nálunk egy hónappal Halloween előtt már olyan dolgokat művelnek tonnányi tökkel, ami nekik eszükbe sem jutna a rengeteg csokoládés-édességes őrület mellett. Almádiban azt ígérik, hogy tökszörpön és tökös sütin kívül más tökből készült étel is felvonul majd. (Nem, csak azért sem sütjük el, hogy t.k jó lesz.)

Zagar, Kelemen Kabátban - Veszprém (09. 27.)

Még Veszprém is messze van a Dunakanyartól, ahol Horváth Boldiék azt a bizonyos keszeget hajtják, de ettől függetlenül a Kelemen Kabátban Veszprémben is eldalolja az embereknek, hogy Maradjatok gyerekek. Nem mintha a Kelemen nem tudna megtölteni egy estét saját fellépésével, de itt és most a Zagar is helyet kap az esti programban. Kicsit olyan ez, mintha közös bulit csinálna a Daft Punk és az Outkast, de szerintünk a két különböző műfaj találkozásából kifejezetten korrekt program lehet.

Csillagászok éjszakája - Bakonybél (09. 27.)

Nem, egyáltalán nem a Cseh Tamás óta különösen híres bakonybéli indiánok miatt küldünk titeket egy kb. 50 km-es útra a Balatontól. Most a Kutatók éjszakája keretében a péntek estéből igazi prémium planetáriumi élményt faraghatunk, mert csillagképeket, sőt a Marsot vagy a Szaturnuszt is vizslathatjuk, de a nagy kötözködők a "Most akkor tényleg kamu volt a Holdra szállás?" kérdést is bedobhatják. Itt és most 1500 Ft lesz ez a fapados Star Trek-utazás.

Szeptemberi Nagy Zenitkóstoló - Vonyarcvashegy (09. 27.)

Ennyit arról, hogy a gourmet-imádóknak ősszel nincs keresnivalójuk Balatonon. A Zenit Hotel (igen, ahova a Bock Bisztró Balaton is beköltözött) ugyanis 5 tételes borkóstolót rendez hétvégén a legmenőbb zenit fajtákból. Az ivás mellett a szakmázás sem maradhat el: a Badacsonyi Kutatóintézet munkatársa tart előadást magáról a fajtáról.

VASÁRNAP