Egy percig sem akartunk a heti programajánlóból egy északi parti különkiadást írni, de tény, hogy ezúttal délen csak azt a húzóeseményt találtuk, amikor kutyák szabadulnak rá a deszkákra, hogy a gazdákkal közösen evezzenek. Szerintünk meg sem kéne állniuk az északi partig, mert ott bőven találnak programot: kiállítást nyitnak, végigkóstolják a hagyománytisztelő csopaki rizlingeket de még sokkoló borvacsora is lesz.

PÉNTEK

Tapolcai Pisztráng és Bor Fesztivál (10. 03. - 10. 05.)

Kicsit északra kell utazni egy jó adag boros-halas mulatozásért, de ha IV. Henriknek egy misét megért Párizs, akkor mi ugyanígy állunk a pisztrángokkal és Tapolcával. Kérdés, hogy a megkérdőjelezhetően szórakoztató zenekarok előadásán mennyit segít majd az elfogyasztott bor mennyisége, de egy jól sikerült kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal bundázott ropogós tapolcai pisztráng sok dologért tud minket kárpótolni.

Olaszrizling Október - Chianti, Kistücsök, Lídia Borház (10. 01. - 10. 31.)

Az olaszrizling egy teljes hónapot kap ajándékba a Balaton környékén, így ne lepődjünk meg, ha különböző vendéglátó helyeken még a szokásosnál is nagyobb arányban kerül az orrunk elé az egyik legnépszerűbb fajta balatoni bor. Ha pedig odakerült, nem kell annyira tiltakozni ellene: a Chianti Étteremben, Veszprémben például tízféle rizlinget kóstolhatunk, hónap végén pedig még borvacsorájuk is lesz a Pannonhalmi Apátság Pincészettel közösen. Egy ilyen gasztroprogramból a Kistücsök sem maradhat ki: Csapodyék rizlinghez illő ételekkel is készülnek egész hónapban.

SZOMBAT

Állatok Világnapja - Hévízi-tó túra (10. 04.)

Minden hétre jut valakinek a világnapja: a kutatókon, múzeumokon vagy az autómentes arcokon már túl vagyunk, most éppen az állatok kerülnek sorra. Hévízen a tó környékének védett élővilágát tanulmányozhatjuk egy viszonylag rövid (5 km) sétán. Ha nem esik az eső, bioszfanoknak nagyszerű különóra lehet ez a szombat délutáni szieszta alatt.

Művészet és művészek az első világháborúban - Balatonfüred (10. 4. - 2015. 01. 04.)

Furcsa belegondolni, de száz évvel ezelőtt Ferenc József császár még mindent meggondolt, mindent megfontolt, majd világháborúba vezette Magyarországot. Pontosabban az Osztrák-Magyar Monarchiát. A Vaszary Villa szombaton nyíló kiállítása ezzel a korszakkal foglalkozik, és a főleg a Magyar Nemzeti Galériából származó képek segítségével mutatja meg, hogy a művészekből milyen reakciót váltott ki az első világháború.

Absztrakt Valóság - Tihany (10. 05. - 2015. 01. 04.)

A nemrég bezárt Munkácsy-kiállítás után most az absztrakt irányába fordul Tihany egész éves kultúrfelelőse: az új tárlatra két különböző magángyűjteményből válogattak, és feltűnnek majd Chagall, Picasso, vagy Hantai Simon grafikái is. A kiállítás sokáig (2015. január 4.) nyitva lesz, ezért egy őszi napot érdemes nemcsak a KOGART-ra, de egész Tihanyra szánni.

I. Csopaki Rizling Ünnep & Kódex Bormustra - Csopak és Paloznak(10. 04.)

Csopakon kis túlzással minden hónap rizling-hónap, hiszen ezen a környéken már akkor is ilyen szőlőt termesztettek, amikor még Árpád vezér dédszüleinek felmenői is csak kósza gondolatok voltak. Ehhez képest nagyot ugrunk az időben, ha azt mondjuk, hogy a helyi borászok három évvel ezelőtt állítottak össze egy olyan kódexet, ami a legjobb csopaki borok minőségét hivatott megőrizni. Ez annyira jól sikerült, hogy elsőre egyik termelőnek sem sikerült megugrania a lécet, viszont a 2013-as év időjárása már kedvezett a boroknak. Szombaton erről bárki meggyőződhet, mert buszok hoznak-visznek majd mindenkit egyik pincétől a másikig. Aki bele tud sűríteni mindent egy napba Söpteitől GudenenJásdin és Homolán át a Szent Donátig, annak itt a helye borospohárral a kezében. A belépő (5000 Ft) tartalmazza a busz használatát és 25 db kóstolójegyet.

SUP Dog Day - Siófok (10. 04.)

Valamiért a Balatonon ősszel kezdenek el a négylábúakra gondolni, mert pár hete a Falkastrandon lehetett napestig fürdeni, most pedig szörfdeszkára akarnak kergetni minél több kutyát. Nem tudjuk, mi lesz a pontos program a siófoki Aranyparton, de ha valaki egyszerre fog jógázni a kutyájával egy szörfdeszkán, annak különdíjat is szívesen felajánlanánk.

Szüreti Fesztivál - Ábrahámhegy és Lovas (10. 04.)

Arról lassan külön cikket lehetne írni, hogy a balatoni települések milyen címekkel adják el a programszinten teljesen ugyanolyan szüreti fesztiválokat. Most Ábrahámhegy éppen a Murcifesztivál fedőnévvel hoz el egy olyan eseményt, ami folytatja az őszi mulatság/vigadalom/fesztivál/borköszöntő vonalat. Ahogy kell, lesz mazsorettcsoport, néptáncegyüttes, fúvószenekar és egy erősen véleményes színvonalú esti koncert. Lovason kísértetiesen hasonló felhozatalra számítottunk, de az önkormányzat a hét legszomorúbb hírével sokkolt: "Idén a faluház felújítása miatt a Szüreti fesztivál sajnos elmarad".

VASÁRNAP