Formabontóak leszünk: most kivételesen hétfőre is ajánlunk lehetőségeket. Ennyire azért ne szaladjunk előre, mert előbb essünk túl a hétvégén, amit nem kell feltétlenül uralnia giccses Halloween-buliknak: tart még a Nyitott Balaton, újra feltámad a Beatles, de megérkezik a deep house is, a túrázás hivatalos támogatója pedig maga az időjárás lesz.

PÉNTEK

Egy nehéz nap éjszakája - Tapolca, Balatonfüred, Hévíz (10. 30. - 11. 05.)

Ez a mondat Balatonon leginkább a Sound ideje alatt kerül elő nyáron, de idén ősszel az északi parton a tapolcai, a füredi és a hévízi mozi is a legendás Beatles-film kapcsán fogja felidézni. A liverpooli bandáról készült áldokumentumfilmet ugyanis a bemutató 50. évfordulójának tiszteletére újra elővették, a képet a mostani mozitrendeknek megfelelően feljavították, a hangot újrakeverték, de egy percig se aggódjunk: a fekete-fehér kép és a gombafrizura marad, John Lennon, Ringo Starr és George Harrison pedig újra feltámad.

Filmvetítés: Csak semmi pánik - Vonyarcvashegy (10. 31.)

Zenit Hotelben lesz a zárófelvonása a Nyitott Balatonnal közös filmvetítéses sorozatunknak. Este fél 9-től Ötvös Csöpi Sajkodon nyomoz majd repülőgéproncsból előkerült kincs miatt, de persze nem csak a történet vonzó a dologban: a Balaton retró arcával való találkozás a kihagyhatatlan kategóriát bőven kimeríti.

Agyaggalamb-lövészet - Gyenesdiás (10. 31.)

Itt az alkalom, hogy a Nyitott Balaton segítségével Igaly Diána nyomdokaiba lépjünk Gyenesdiáson. Úgy "vadászhatunk" és használhatunk lőfegyvert a szabad ég alatt, hogy közben a Greenpeace-es arcok sem láncolják magunkat a puskacsőhöz és a rendőrök sem kezdenek kínos kérdéseket feltenni. Agyaggalambokra ma hat óráig tudunk lövöldözni Gyenesen, a teljesen kezdőket pedig ne tartsa vissza a rutin hiánya: a helyi lövészklubosok megtanítják az alapokat, a következő lépés pedig már a sniper-iskola lehet.

Halloween az Állatkertben - Veszprém (10. 31. - 11. 01.)

Mi sem gondoljuk, hogy a Halloweennak több generációs hagyománya lenne itthon, de ettől függetlenül semmi baj nincs azzal, ha a Veszprémi Állatkert az angolszász eredetű ünnep köré szervezi a hétvégi programját. Habár eddig is biztosan sokan gondolkodtak azon, hogy faragott tökkel kéne érkezni az állatkertbe, ez sosem volt még ennyire érdemes: a három legkreatívabb megoldást ingyen belépővel jutalmazzák. Akárhogy is, a Németországból importált ázsiai elefántokkal érdemes barátkozni. Mi ezt már megtettük korábban.

SZOMBAT

ElYacht Dér Kupa - Balatonkenese (11. 01.)

A vitorlás versenyszezon is búcsúzik hétvégén az utolsó nagyhajós túraversennyel. A táv egyáltalán nem vészes: el kell jutni Balatonvilágostól Almádiig. Rajt 11-kor lesz, de a korai sötétedés miatt már délután 3-kor leintik a versenyt.

Vöröskő geotúra - Alsóörs (11. 01.)

A túrázás pont annyira hozzátartozik az őszi Balatonhoz, mint a Prodigy a Sziget Fesztiválhoz. Most a Nyitott Balaton őszi kiadása révén Alsóörsöt lehet körbejárni, ahol találhatunk egy amfiteátrumot is, amit meglepő módon sem Julius Caesar, sem bármilyen más római császár nem látogatott soha. Viszonylag bajosan tehették volna: bármennyire ókorinak tűnik az építmény, valójában egy vörös-kő bánya helyére épült jó sokkal Róma bukása után.

Truesounds - Halloween Party - Veszprém (11. 01.)

Mindent pártolunk, ami túlmutat a lakodalmas-mulatós könnyűzenei kínálaton, ezért teljesen rendben van, hogy a veszprémi Expresszó az eddig megszokott Hiperkarmás, Ivan & the Parazolos, Mary Popkids-es vonal mellett most az elektronikus irány egyik képviselőjét, a Truesounds-ot is elhozza Veszprémbe.

Káli Kalandtúra - Kővágóörs (10. 31. - 11. 01.)

Balogh Tomi világhírű kalandtúráiról már mi is megemlékeztünk, valószínűleg ő az egyetlen ember, akire vakon rábíznánk magunkat: még az is lehet, hogy a Káli-medencés térképünket is otthon hagynánk. Most is a megszokott helyről, Kővágóörsről, a Citromfű kertből indul a történet, majd középkori romtemplomokon, vulkánokon és bazsalikomos paradicsomlevesen át vezet az út - egészen délután 5-ig. Pénteken és szombaton egyaránt.

HÉTFŐ

Janikovszky Éva emlékkiállítás - Siófok (11. 03. - 11. 24.)

Eszünk ágában sincs kikiáltani Janikovszky Évát a magyar J.K. Rowlingnak, de a pre-Harry Potter korszakban még legalább annyi gyerek nőtt fel az ő ifjúsági regényein, mint ahányan a 2000-es években varázspálcáról, hóbagolyról és capitulatus-ról álmodoztak. Most Siófokra rendeznek be november végéig egy tárlatot az írónő személyes holmijaiból és természetesen a 32 megjelent könyvéből. Azt tudtátok, hogy összesen 35 nyelvre fordították le az írásait?

Kávészünet Slam Turné - Veszprém (11. 03.)

A fővárosi slam poetry gyakorlatilag a semmiből nőtt ki pár év alatt, mostanra pedig az egész jelenség már bőven ott tart, hogy nem csak Budapesten mozgat meg tömegeket egy felolvasós, agyalós, szövegelős este. Erre pont jó a Kávéház Slam Turné, ahol a Punnanys Wolfie és a kétszeres magyar slam poetry-bajnok Süveg Márk (Said) is erősíti majd a helyi slammereket.