Kicsit úgy tűnik, hogy az élet pont olyan szabadon kezeli az időt, mint valami Christopher Nolan-film: Veszprémben egy hétvége alatt egyszerre kapunk Péterfy Bori- és Illés-koncertet. Közben Köveskálon még mindig disznót vágnak annak ellenére, hogy már mindenkit a karácsonyi- és az év végi láz hajt, aminek egyértelmű jele, hogy már tényleg nincs olyan hely a Balaton környékén (sem), ahol ne botlanánk adventi vásárba valamelyik sarkon. Hogy az időbeli furcsaságokat még térbeli őrülettel is fokozzuk: a balatoni termelők legjava fogja magát, és vasárnap ellepi a Városligeti Műjégpályát a fővárosban, ahol borkarácsonyfát építenek. Mi már nem értünk semmit.

SZERDA

Shakespeare: A vihar (Shakespeare's Globe - Színház a mozivásznon) - Siófok (12. 10.)

Idén utoljára kaphatjátok el Shakespeare Globe Színházát moziban. Ha mást még nem láttatok, A vihar tényleg olyan téma, amit nagy hiba kihagyni: van benne bosszú, szerelem, egy szereplő, akinek a kannibál anagrammájából jön a neve, gyönyörű lány, sőt a legyőzött boszorkány sem maradhat ki. A történet középpontjában pedig ott Prospero, a megfáradt varázsló, aki a sztori végén pont úgy teszi le a lantot, mint Shakespeare a darab megírása után.

PÉNTEK

Borkóstolók a Kredencben: Bujdosó Pince - Balatonfüred (12. 12.)

Bujdosóékat három okból is érdemes ismerni: nem is tagadják a vitorlázás és a borozás közötti szoros kapcsolatot, a Kistücsök mellett ők faragnak kötelező megállót Balatonszemesből, és azok is ők, akik Mentős névre hallgató boruk eladásával támogatják a vízi mentőket. Erről a három dologról mi már jót tudnánk beszélgetni, szerintünk a Kredenc tulaja, Dobai András sem lesz gondban velük, a boraikkal  pedig pláne könnyű lesz megbarátkozni péntek este.

Köveskáli hagyományőrző disznótor (12. 12. - 14.)

Két héttel ezelőtt a Káli Art Inn és a Miakő már tartott egy disznóölő hétvégi bulit, most pedig jön a második felvonás. A felállás és a program ugyanaz, és az ígéretek szerint az esemény lakoma része is legalább olyan ízletes lesz, mint a legutóbbi. Ezúttal már nem kell feltétlenül szállást foglalni az Art Innbe, csak az egész szombatot lefoglaló disznótorra is lehet nevezni.

SZOMBAT

Kisvakond-kiállítás - Balatonfüred (11. 11. - 12. 13.)

Magunkhoz képest kifejezetten sokszor ajánlottuk, hogy nézzétek meg a világ talán utolsó csehszlovák állampolgárát, de most utoljára tesszük ezt. Krtek még szombatig Füreden, utána visszatúrja magát északra, ahonnan jött.

Péterfy Bori & Love Band - Veszprém (12. 13.)

A pénteki közös Deep Purple és Led Zeppelin szellemidézéseként futó Purple Zeppelin Jam jó felvezetése lehet annak, ami szombaton jön. Mert érkezik Péterfy Bori, és valószínűleg a Strand Fesztiválon látott energiával foglalja majd el a királynék városát. Arra nem esküszünk, hogy body surf itt is lesz, de ha nem játssza el az összes igazán boris számot, lehet minket perelni A pénz miatt.

Karácsonyi játszóház - Tihany (12. 13.)

Ha jó helyre akarod vinni a gyerekedet hétvégén, akkor az interaktív Matula bácsi az embered. A Levendula Ház szombaton 10 és 15 óra között vár mindenkit kézműveskedéssel és karácsonyi készülődéssel. Levendula van itt bőven, de konyhai felszerelés nincs, mert a program szerint csak azok kapnak ingyen teát, akik magukkal hozzák kedvenc bögréjüket.

Illés 50 - Veszprém (12. 13.)

A pénteki hévízi felvezetés után szombaton kivételesen nem klasszis kézisek, hanem az Illés-együttes 50. születésnapját ünneplők töltik meg a Veszprém Arénát. Negyven évvel ezelőtt egy ilyen koncert legalább akkora szám lett volna, mint egy Beatles-buli a Hyde Parkban. Ma már a Beatles is legfeljebb egy Paul McCartney-szólókoncert képében tudna "összeállni", az Illésnél pedig sajnos már csak két Szörényi (Levente és Szabolcs - a szerk.) és egy Bródy János állhat színpadra. Jön a magyar beatzene minden mennyiségben, ahol a fiatalabbak számára kiderülhet, mivel foglalkozott Szörényi Levente és Bródy János még az István, a király előtt.

VASÁRNAP

Adventi vásárok

Már majdnem karácsonyi célegyenesben vagyunk, a mostani lesz advent harmadik vasárnapja. Mostanra már mindenhol sikerült felforralni a bort, azon kifejezetten meglepődnénk, ha nem állnánk jól kürtős kalács terén is. Ezen a hétvégén Kéthelyen az osztrák tulajdonban lévő Ax&Ax Borászat tart saját vásárt gospelkórussal, pónilovaglással és kéthelyi óvodásokkal karöltve, Gyenesdiáson pedig gesztenyesütésnek keresztelt vásár társul a többi mellé. Utóbbiakról már elmeséltünk mindent, hiszen az egyértelmű, hogy nem a gyertyagyújtás az advent legizgalmasabb része.

Balatoni borkarácsonyfa és adventi vásár a Városligetben - Budapest (12. 14.)

Kivételesen a főváros sem marad ki az ajánlónkból, mert a Balatoni Kör és a Turizmus Zrt. megmozdulásán a Kistücsöktől Bergmann Cukrászdán át a Légli-, Pálffy-, vagy Konyári-borokig rengeteg minden ott lesz, ami a Balatonból kóstolásra érdemes. Délelőtt 11-től este 9-ig érdemes benézni a Városligeti Műjégpálya dísztermébe, de számoljunk azzal még az ajándékvadászat előtt, hogy a belépőt (2000 Ft) legfeljebb Balaton-kvízre adott helyes válaszokkal lehet kiváltani.

HÉTFŐ

Szabadesés - Veszprém (12. 15.)

Csalódottak vagyunk, amiért Pálfi György nem rendez Toldi-filmet, de közben azért persze örülünk, hogy legalább van egy fesztiváldíjas Szabadesésünk. Hétfőn munka után, délután 6-kor a veszprémi VMK-ban ez a film pont arra jó, hogy teljesen összezavarjon minket, miközben olyan borzasztóan fura kérdésekre várunk választ, mint hogy Nagy Zsolt miért vesz fel ruha helyett egy köteg celofánt, mit keres egy boci a nappaliban, és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban: miért ugrik le Molnár Piroska egy panelház tetejéről?