Van néhány olyan irigylésre méltó hely a világon, ahol akár egy napba belefér a snowboardozás, a túrázás, vagy éppen a borkóstolás is, ráadásul a nappali pörgés után sem áll meg a nyüzsgés. Tombolós koncertek vagy balett előadások közül lehet válogatni az esti órákra, másnapra pedig ott van a frissítő csobbanás lehetősége is – mindez télen. Márpedig ehhez az ütős kombinációhoz nem kell Új-Zélandig utaznod, elég, ha lenézel a Balcsira! 2014 utolsó balatoni programajánlója pedig megmutatja, mikor és hová menj.

PÉNTEK (12. 20.)

Villa Advent - Balatonfüred (12. 20.)

Három helyszínen lehet hangolódni a karácsonyra Balatonfüreden ezen a pénteken. A nyitó program délután 3 órakor kezdődik, méghozzá forralt boros reformkori sétával, majd délután 5 órakor a Jókai Mór Relikviái kiállításon lehet csavarogni Kalla Zsuzsa, a kiállítás rendezője társaságában a Jókai Mór Emlékházban. A Vaszary Villában este 6 órától hadtörténeti előadás, majd 7 órától a WindSingers Karácsonyi koncertje zárja az estét.

Brains koncert - Veszprém (12. 20.)

A Petőfi Csarnokban vagy akármelyik nagyszínpados fesztiválfellépést telt házassá varázsló Brains zenekar lép fel péntek este 10 órakor a veszprémi Expresszó Klubban. A sokféle zenei stílusból táplálkozó zenekar legutóbbi lemezén, a Full Rangen leginkább a drum and bass alapú dalok dominálnak, de a dubstep és drumstep stílusjegyei is ugyanúgy megtalálhatóak náluk mint az elektro vagy a break. Tökéletes karácsony előtti program, a zúzosabb kategóriából!

Százszorszép mese- és kézműves foglalkozások - Siófok (12. 19. - 01. 31.)

A gyerkőcöknek kínál izgalmas órákat a siófoki könyvtár gyermekrészlege. Itt tartanak ugyanis kézműves foglalkozásokat a részleg munkatársai, különféle tematikákban. December 19-én és 20-án jönnek az 'Aranyló díszek', majd januárban is folytatódnak a programok,  például gyöngyfűzéssel, pingvinnappal, vagy éppen téli üvegfestéssel.

SZOMBAT (12. 21.)

Karácsony a Természet Házában - Gyenesdiás (12. 21.)

Gyenesdiáson a Természet Házában most szombaton egy előadás keretében derül fény arra, hogy milyen fenyőkből válik Karácsonyfa, de saját karácsonyfadíszt vagy ünnepi dekorációt is lehet majd itt készíteni. Ha mindezzel megvagy, akkor pedig tedd próbára a tudásod a karácsonyi illatdobozzal és az ökomata játékokkal délelőtt 11 és délután 3 óra között!

Európa Kiadó - Veszprém (12. 21.)

A veszprémi Expresszó Klubban koncertezik az ország egyik legrégebben, 1981-ben alakult alternatív rockzenekara, az Európa Kiadó. A ma már nem eredeti felállásban működő együttes tavaly még új albumot is kiadott, 'Annak is kell' címmel. A kultikus zenekart este 10 órától lehet meghallgatni – akár először, akár több mint 20 év után, sokadszorra.

VASÁRNAP (12. 21.)

World Snowboard Day 2014  - Eplény (12. 21.)

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a World Snowboard Day-t, ahol a snowboardot, mint sportot és szubkultúrát lehet közelebbről megismerni és egyben kipróbálni. Sőt, a havas és vizes deszkás sportok egyik legtehetségesebb hazai fotósa és videósa, egyben pedig többszörös magyar freestyle bajnoka windszörfben, Horányi-Névy András profi, bevakuzott fotókat készít majd minden magát kipróbálni kívánó riderről most vasárnap az eplényi Nordica SíArénában.

SZOMBAT (12. 27.)

Nyitott Pincék Lovason (12. 27 - 01. 01.)

Lovas településén már évek óta hagyomány, hogy Karácsony és Szilveszter között a helyi borászok nyitott kapukkal és persze borkóstolóval, borbemutatóval, különféle ínycsiklandó ételekkel, január elsején pedig forralt bor főzőversennyel várják a betérőket. A programok legtöbbje előzetes regisztrációhoz kötött, további részleteket erről és a résztvevő pincékről itt találsz.

Bakonybél téli csillagai - Bakonybél (12. 27 - 30.)

Érintőképernyős csillagtérképpel, megújult látogatótérrel és installációkkal, valamint több izgalmas programmal is készült a bakonybéli Pannon Csillagda a téli szünidőre. Ilyen lesz például a világűr egyik legnyugtalanítóbb jelenségéről, a fekete lyukakról szóló filmvetítés is a Planetáriumban. Lesz napközbeni Kozmikus Kommandó is, ahol az érdekes kérdések és válaszok mellett meglepetésekkel is megtalálják majd a látogatókat a Csillagda munkatársai. A legizgalmasabb programra este kerül majd sor, amikor tiszta idő esetén a kupolában egy szakember mesél majd a távcsőben látottakról, de persze szabad szemmel és némi szakmai útmutatással is lehet majd a csillagos égboltot fürkészni. Az esti program regisztrációhoz kötött.

HÉTFŐ (12. 29.)

Kijev City Balett: Hattyúk tava és Diótörő - Veszprém (12. 29.)

A Hattyúk Tava Csajkovszkij első, egyben pedig a balettirodalom egyik legtöbbet előadott alkotása. A 19. századi mű leglátványosabb mozdulata, a '32 fouetté en tournant' forgása a második felvonásban látható. Ezt a forgást egy lábon állva hajtják végre úgy, hogy a táncos másik lába mindvégig a levegőben marad. A balerina ezzel a lábbal köröket leírva idézi elő a 32 fordulatot, majd a forgások után is egy lábra érkezik. Mindezt most a Közép-Európában turnézó, világhírű Kiev City Balett és vendégszereplő szólistáinak előadásában csodálhatod meg a Veszprém Arénában, december 29-én, hétfő este 7 órakor.

Ugyanezen a napon és ugyanezen a helyszínen  egyébként az egyik klasszikus karácsonyi darabot, a Diótörőt is megnézheted, délután 1 órától.

SZERDA (12. 31.)

A szilvesztert most nem részletezzük, ugyanis itt már összegyűjtöttük, hogy honnan érdemes a lassan hagyományosnak mondható szigligeti Újévi Csobbanásra érkezni.

CSÜTÖRTÖK (01. 01.)

IV. Újévi Csobbanás a Balatonban - Szigliget (01. 01.)

A legextrémebben felöltözött csobbanót külön jutalmazzák a negyedik alkalommal megrendezett szigligeti virgoncságon, ami Újévi Csobbanás a Balatonban néven fut. A délelőtt 11-kor, orvosi vizsgálattal induló programon a Cimbaliband zenekar húzza majd a talp, vagy még inkább a víz alá valót, a Csobbanás rajtját pedig a szigligeti kötődésű Csiszár Jenő indítja majd délután 2 órakor. A fagyos élményeken kívül minden induló emléklapot is kap majd, habár szerintünk ez a kijózanító balatoni pancsolás tutira egyike lesz azoknak, amelyet sohasem felejtesz el!

SZOMBAT (01. 03.)

Újévi Cholnoky Jenő Emléktúra - Balatonfüred (01. 03.)

Egy komoly 10 km-es Füredtől Füredig tartó túrával is kezdhetjük 2015-öt, amiben a Koloska-völgyet és a Jókai-kilátót is útba ejtjük, sőt, most még a Lóczy-barlangba is ingyen bejuthatunk. A mínuszok ellen termoszban forralt bor kifejezetten ajánlott.

VASÁRNAP (01. 04.)

Hévízi-lefolyó vízitúra - Hévíz (01. 04.)