Télen is érdemes autóba vagy vonatra pattanni akár egy spontán hosszú hétvége vagy a közelgő Valentin-nap apropóján. Budapestről például alig több mint egy óra alatt máris a Balaton legnagyobb városában, Siófokon találod magad. Igaz, ez egy egészen más Balaton lesz, mint amit nyáron még a fagyinál is nagyobb dózisban szokás fogyasztani: most négy fal között úszhatsz, és a fövenyes part helyett egy szaunakabinban izzadsz majd. Ilyen Siófok, ahogyan csak most láthatod.

Ha Siófok hallatán a műpálmafákkal tűzdelt Petőfi sétány non-stop nyüzsgése, a house zenével és fövenyes partszakasszal feltuningolt strand és a dübörgő diszkóbirodalmak képe ugrik be azonnal, akkor még valószínűleg nem jártál itt a főszezonon kívül. Bármilyen hihetetlen, most a valódi fák és a madárfütty veszik át a főszerepet, a parkban pedig szabadtéri sakkmérkőzést játszhatsz a fák ágai között átszűrődő napfényben.

Siófok a többi balatoni településhez képest mind autóval, mind pedig tömegközlekedési eszközökkel könnyedén megközelíthető, mégis, ha már nekiindulunk, érdemes szállást is foglalni és több napot rászánni egy főleg masszázspadon és szaunakabinban töltött hétvégére. Már csak azért is, mert ebben az időszakban a legtöbb szolgáltató a nyári árak töredékéért kínálja mindazt, amihez nyáron még a rideg téli időjárásnál is durvább összegekért juthatsz hozzá.

Ha már wellness és pihenés, a Siófok központjától kb. 10 perc sétára található Hotel Residence már számos díjat bezsebelt. A legfrissebb elismerés a Tripadvisor oldal által összeállított Travellers' Choice (2015) TOP 25-ös listáján lévő második helyezés a családi hotelek kategóriájában, de 2014-ben a Gault&Millau Magyarország étteremkalauz TOP 10 Wellness szállodája közé is bekerült, 2013-ban pedig a Magyar Turizmus Minőségi díját is megkapta.

A népszerű konferencia- és wellnesshotel a felújításnak köszönhetően ráadásul nemcsak megújult belső terekkel büszkélkedhet, hanem korszerű és fenntartható mindennapi működtetéssel is. Ezért történik az, hogy a szobád elhagyása után például az áram automatikusan lekapcsolódik, de a vízzel is próbálnak ügyesen gazdálkodni: csak akkor cserélik a fürdőlepedőket, ha azt a vendég is szükségesnek érzi.

A Residence wellnessrészlegében teljesen jól ki lehet kapcsolódni, mert pont annyit tud, amennyit egy ilyen szállodának nyújtania kell. A napsütötte, úszásra is alkalmas, ellenáramoltatóval és nyakzuhannyal ellátott Oázis Sport medencén és a közvetlenül mellette található, kör alakú, bohócos vízköpővel feldobott gyerekmedencén kívül van még benti és kinti pezsgőfürdő, egy hideg vizes taposómedence (vagyis Kneipp-taposó) is, amely a lábak vérkeringését segíti, és a sorból persze a különféle szaunák sem maradhatnak ki.

A testre és lélekre egyaránt jótékony izzadást a legtöbben a 90-100 °C hőmérsékletű finn szaunában képzelik el, de a magas páratartalommal rendelkező gőzkabint is érdemes megfontolni, főleg azért, mert a különféle légúti megbetegedésekre is rendkívül jó hatással van. Ráadásul itt a mozaikkővel kirakott padok a félhomályba vesznek a folyamatosan kavargó gőzben, ami látványnak sem utolsó. A szintén hangulatosan kivilágított aromaszauna a finn szaunával ellentétben csupán 50 °C-os, így kíméletes módon lazít, miközben a méregtelenítő hatású aromaolajok illata járja át az egész tested. Levezetésként a kellemesen meleg hőmérsékletű, kívül és belül egyaránt megújító sókabinban érdemes pihenni egyet, de valamelyik masszázst, például az újdonságként szereplő élénkítő kávémasszázst is kipróbálhatod.

A Hotel Residence többféle szobatípust kínál: a standard kétágyas szobák mindegyike egy nappali méretével vetekszik, pótágyazható, és természetesen balkon, légkondicionáló, LCD-tévé, ingyenes WiFi és széf is jár hozzá. Gyerekekkel tervezve a hétvégét az összenyitható kétágyas szobák vagy a két légterű és kétteraszos Deluxe szobák közül is foglalhatsz. Ha valami igazán exkluzívra vágysz, akkor a 100 négyzetméter alapterületű lakosztály saját nappalival és jacuzzival, két hálószobával, tágas fürdőszobával, sőt, külön gardróbszobával és körbefutó napozóterasszal lesz a nyerő a számodra. A Residence egyébként állatbarát szálloda, így – hacsak nem akarsz egy felnőtt Dumbót becsempészni – a házi kedvencedet sem kell otthon hagynod. Erről azért egyeztess a hotellel, mielőtt elindulsz.

Az év ezen részében több akciós csomagajánlat közül is válogathatsz, a hétköznapokra szóló akciós áraktól kezdve a különféle wellnesscsomagokon át a „Romantikus Valentin-nap” elnevezésűig. Ebben az elhelyezés a standard kétágyas szobákban történik, és az olyan alapszolgáltatásokon kívül, mint a félpanziós ellátás bőséges büféreggelivel, a Wellness Oázis és a gyermekjátszó teljes körű használata, számíthattok még köszöntőitalra és egy speciális Valentin-napi meglepetésre a szobában, valamint péntek, illetve szombat este is élő előadásokra. Bővebb információkat itt találsz.

Könnyen lehet, hogy ezek után ki sem akarsz majd mozdulni a hotelból, ám ha mégis, akkor sem fogsz unatkozni, és a legtöbb programhoz kocsiba sem kell ülnöd. A Siófok központjában, a Fő téren található Víztorony például mindössze tízperces sétára található a hoteltől, itt pedig egy fotelbe lehuppanva tárul majd eléd az egész város és a Somogyi-dombság, illetve az északi part lankái. Ne lepődj meg: a padló 360 fokban forog körbe szép lassan.  A 45 méter magas Víztoronyban nem csak „szédülni” lehet: van még körpanorámás kilátó, élményközpont tele digitális kütyükkel, valamint egy kávézó is.

Ugyanitt található a Kálmán Imre Kulturális Központ (KIKK) is, ahol február 14-én Peter Shaffertől az Amadeus kerül a színpadra Kulka János főszereplésével, 16-án pedig Csányi Sándor egyszemélyes alakítását lehet megnézni A férfiagy – avagy nincs itt valami ellentmondás? című darabban. A városban található számos Varga Imre-szobor közül az óbudai Várakozók mintájára készült, Esernyősök elnevezésű, életnagyságú szoborcsoport is a KIKK előtt kapott helyet. Innen a siófokiak legújabb kedvenc helye, a nemrégiben nyitott Lógó Üveg kultkocsma csupán két perc séta a vasútállomás irányába. Itt akár újra iskolapadba is ülhetsz, a toll helyett viszont inkább egy pohár fekete sört szorongass a kezedben. 

A Fő térről érdemes egy sétát tenni a Balaton-part felé. A Sió mentén eljuthatunk a kikötőbe is, útközben pedig a Balaton vízszintjét is szabályozó Sió-zsilipet is láthatjuk. A balatoni hajózásban kulcsfontosságú szerepet játszó kikötőből nyúlik az északi part felé a móló, ahol a naplementén kívül egy orosz szobrászművész, P. T. Sztronszkij alkotásával (A Béke jóságos angyala) is találkozunk.

Innen a hagyományos,  régi villákkal körbevett, japánkerttel is megbolondított, több hektáron elterülő Jókai parkon át sétálj majd visszafelé, ugyanis a télen is hangulatos parkban egy tavacska, rengeteg szobor, sőt még sakkasztalok is helyet kaptak.

Ha pedig szerencséd van, és télen pont antarktiszi fagyok közben érkezel, a népszerű strandok helyett olyan korcsolyapályákat találsz, amilyeneket minden télisport-fanatikus megirigyelne. A város délnyugati részén lévő Újhelyi strandon például már évek óta rendszeresen üzemel a koripálya büfével és egészségügyi szolgálattal együtt – persze csak akkor, ha megfelelőek az időjárási körülmények.